Tarih: 17.10.2024 16:07

İNTERNET ORTAMINA HER GÜN 400 MİLYON TB VERİ YÜKLENİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Üniversitesinin (ASÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “9’uncu Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu” (UZAL-CBS), ASÜ Konferans Salonu’ndaki açılış töreniyle başladı. Sempozyum, alanda çalışmalar yapan bilim insanlarını, firmaları ve öğrencileri bir araya getiriyor.  

Açılış töreninde kısa bir selamlama konuşması yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, bilginin ve teknolojinin bir güç olduğunu belirtti. İnsanların onuruna yakışır şekilde kullanılan bilginin ve teknolojinin çok değerli olduğuna dikkat çeken ve aksi durumda bilginin insanı öldüren bir silaha dönüşebileceğini ileten Rektör Arıbaş, bunun en yakıcı örneklerinin Filistin ve Lübnan’da görüldüğünü vurguladı. Türk toplumunun bilgiyi insanlık faydasına kullanan bir medeniyetin mensubu olduğunu ve teknoloji yarışında ön planda bulunması gerektiğini kaydeden ASÜ Rektörü, “Bilgiyi ve teknolojiyi yakından takip etmeli, güce sahip olmalı ve gücü insanlığın faydasına yönelik hizmetlerde kullanmalıyız” dedi. Coğrafi bilgi sistemlerinin bütün canlıların refahını arttırmaya yönelik çalışmalara önemli katkılar sunduğunu, sürdürülebilir gelişmenin sağlanmasında kritik bir rol oynadığını anlatan Rektör Alpay Arıbaş, “ASÜ olarak bu değerli bilimsel aktiviteye ev sahipliği yapmaktan onur duyuyor, katkı sunan herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Harita Genel Müdürü Tümgeneral Dr. Osman Alp ise internet ve bu alanda yaşanan gelişmelerin harita ve görüntüleme teknolojilerine etkisi üzerinden bir konuşma yaptı. İnternetin 1990’lı yıllarda insanların hayatına girdiğini ve dünyayı değiştirdiğini söyleyen Alp, “Dünya nüfusu sekiz milyar civarında ve bu nüfusun 5,5 milyarı internet kullanıyor. Yaklaşık 1,1 milyar adet internet sitesi var. Bunların yüzde 17’sinin aktif durumda olduğu görülüyor. En etkin ilk 50 site listesinin en üstünde Google var. İkinci sırada ise YouTube bulunuyor. Bu ikisinin ziyaretçi sayısı, ilk 50 listesindeki diğer 48 sitenin toplamından daha fazla. Her gün internet ortamına 400 milyon terabayt veri girişi yapılıyor ve bu rakam her gün biraz daha artıyor” dedi. İnternet ve internet üzerinden gelişen teknolojiler, bu teknolojilerin harita ve görüntüleme sistemlerine etkisi ve ülkelerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Osman Alp, konuşmasının devamında, uzay ve uydu çalışmalarındaki son duruma ilişkin de çeşitli veriler paylaştı. Sempozyumun açılış töreninde Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akın Kısa, UZAL-CBS Sempozyum Düzenleme Kurulu Eş Başkanları Prof. Dr. Derya Maktav ve Doç. Dr. Süleyman Sefa Bilgilioğlu da kısa birer konuşma yaptılar. 19 Ekim 2024 tarihine kadar sürecek olan sempozyumda 130 bildiri sunulacak.  
Açılış töreninin ardından etkinliğe katkı sunan isimlere plaketleri verildi ve katılımcılar firmaların stantlarını gezdi. Sempozyum kapsamında Harita Genel Müdürü Tümgeneral Dr. Osman Alp, ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş’ı makamında ziyaret etti.  
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —