HPV aşısı ücretsiz oluyor... Uzmanlar 9'lu aşıyı öneriyor

HPV aşısı ücretsiz oluyor... Uzmanlar 9

HPV aşısı ücretsiz oluyor... Uzmanlar 9'lu aşıyı öneriyor

Sağlık Bakanlığı'nın HPV (İnsan Papillom Virüsü) aşısını ücretsiz olarak Ulusal Aşı Programı'na dahil edeceğini açıklaması, toplum sağlığı açısından kritik bir adım olarak değerlendirildi. Servikal Patolojiler ve Kolposkopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Faruk Köse, bakanlığın 9'lu aşıyı programa alarak, dünya genelindeki gelişmiş ülkelerle aynı aşılama protokolünü benimsemesini son derece önemsediklerini söyledi.

ANKARA (İGFA) - Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, geçtiğimiz hafta HPV (Human Papilloma Virüs) aşısının 2025 sonu itibarıyla ücretsiz olarak, özellikle 13 yaşındaki çocuklara ulaştırılacağını açıkladı.

Uzun süredir gündemde yer alan HPV aşısı konusundaki gelişmeleri değerlendiren Servikal Patolojiler ve Kolposkopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Faruk Köse; “Kızlar, kadınlar ve erkekler HPV ilişkili hastalıklardan ve kanserlerden korunmak için aşılanmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun geçtiğimiz günlerde verdiği müjde hepimizi heyecanlandırdı. HPV aşısı Ulusal Aşı Programına dahil edilip öncelikle 15 yaş altı çocuklar aşılanacak. Bilindiği gibi başta rahim ağzı kanseri ve baş-boyun kanserleri olmak üzere farklı kadın ve erkek kanserlerinden sorumlu başlıca 15 yüksek riskli HPV tipi vardır. 9'lu aşıyla bu tiplerden kanserlerin yüzde 90'ından sorumlu yedi tip ile siğillerden sorumlu iki tipe karşı yüzde 100 korunma sağlanabilecektir” diye konuştu.

GELİŞMİŞ ÜLKELERLE AYNI ÇİZGİDE: 9'LU AŞI KARARI KRİTİK ÖNEMDE

Prof. Dr. Köse hangi aşının uygulanacağıyla ilgili ise; Sağlık Bakanlığı'nın 9'lu aşıyı programa alarak, dünya genelindeki gelişmiş ülkelerle aynı aşılama protokolünü benimsemesini son derece önemsediklerini söyledi.

Prof. Dr. Köse, "Bu karar sayesinde hem kız hem erkek çocuklarının HPV'ye bağlı hastalıklardan ve kanserlerden korunması mümkün olacak. Aşının ücretsiz ve yaygın biçimde uygulanması, önümüzdeki yıllarda serviks kanseri başta olmak üzere birçok HPV ilişkili hastalığın görülme sıklığını ciddi şekilde azaltacaktır" diye konuştu.



Ömer Çelik’ten Özgür Özel’e: Filistin hassasiyetini sorgulamak siyasi şuursuzluk!
Akdeniz’de 4,4 büyüklüğünde deprem!
7 bin 160 tarımsal projeye 10,2 milyar TL'lik hibe
Bahçeli’den İsrail’e: Kiralık katil, barış düşmanı!
İletişim ve Diplomasi Dergisi’nden makale çağrısı
Aksaray’da İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplandı: Sahipsiz Hayvanlar İçin Önemli Kararlar Alındı
Özgür Özel: Maaşlar eridi, acil zam şart! 50 liraya 1 şişe mazot bile alınmıyor!
Efkan Ala’dan CHP’ye dış politika eleştirisi: Ezberleri tekrar ediyorlar
Darphane'den 'Osmanlı Padişahları Bimetal Hatıra Para'ları satışa çıkıyor
TÜRK-İŞ, yüzde 16’lık zam teklifini reddetti! Yeni ve makul teklif sunulmalı
Bakan Şimşek'ten cari işlemler dengesi değerlendirmesi
Bakan Tekin'den sürpriz 'dönem sonu' ziyaret
Askeri sağlık raporlarında e-Rapor süreci toplantısı
Bakan Yumaklı: Kuraklık ve çölleşmeye karşı hedef sürdürülebilir gelecek
HPV aşısı ücretsiz oluyor... Uzmanlar 9'lu aşıyı öneriyor
  • Salı 23.7 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.5 ° / 13.4 ° Güneşli