Tarih: 19.05.2016 12:59

Hayvanlarda Akraba Evliliği Ölümle Sonuçlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

İnsanlar üzerinde bilimsel olarak kanıtlanan ve insanlık tarihinde binlerce örneğine rastlanan akraba evliliğindeki olumsuzluklar, hayvanlar aleminde de olumsuz sonuçlar doğuruyor. Genellikle insanların akraba evliliğinde meydana gelen sakat doğumlar veya zihinsel engelli doğumlar, akraba evliliği ile hayvanlarda da ölüm, sakat doğum ve cüceleşmelere neden oluyor. Hayvanlarda çiftleşme döneminde koç katımının önemine vurgu yapan uzmanlar, koyunların üreme döneminde farklı ırkta koçlar katılması gerektiğine dikkat çekti.

Nüfusunun yüzde 80´inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray´da koç katımının önemini anlatan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, insanlarda yaşanan akraba evliliğindeki olumsuz sonuçların hayvancılıkta da yaşandığını kaydetti. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da akraba evliliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Aktürk, ?İnsanlarda akraba evliliğinden bildiğiniz gibi zeka özürlü, zihinsel veya bedensel özürlü insanlar doğuyor. Küçükbaş hayvancılıkta veya büyükbaş hayvancılıkta bu geçerli. Kendi kanına yakın, kendi akrabası, annesi, kız kardeşi, halası, teyzesi konumunda olan hayvanlarla bu erkek koçların birleşmemesi gerekiyor. Buna çok önem gösteriyoruz. Çünkü bunlardan yavru atığı meydana geliyor, sakat doğum ve en kötüsü cüceleşme meydana geliyor. Yani verimlilik her dönem azalıyor. O yüzden dışarıdan kan bağı olmayan, akrabalığı olmayan anaç koçlarımızı işletmelerimize kazandırarak hem karkas ağırlığını artırmaya, hem de yavru atıkları, sakat doğumların önüne geçmeye çalışıyoruz. O yüzden verimliliğin ve üretimin artırılması, kaliteli ve sağlıklı damızlık koçların kullanılması şarttır? dedi.

Küçükbaş hayvancılıkta istikrarın sağlaması, üreticilerin para kazanmasının tek yolunun verimliliği ve üretimi artırmak olduğunu dile getiren Başkan Aktürk, ?Verimliliği ve üretimi artırmak içinde kaliteli damızlıklara sahip olmamız lazım. Tabi damızlık dişi hayvanlarımızın yanında hayvanlarımıza katacağımız damızlık koçlarında çok kaliteli olması gerekir. Verimliliğin ve üretimin artırılması, kaliteli ve güvenilir gıdanın üretilmesi ve tüketicinin bu gıdaya daha kolay erişiminin sağlanması bizim hayvancılığımız için çok önemli. O yüzden koç değişimi çok önemli. TİGEM´lerden ve halk elinde ıslah projesinde üretilen kocaları diğer işletmelerimize kazandırmaya çalışıyoruz. En iyi kanları, en iyi genleri taşıyan Ak Karaman, Merinos veya İvesi, hangi ırkı kullanıyorsa o ırkın özelliklerini gösteren en değerli koçları katmaya çalışıyoruz? şeklinde konuştu.

Hayvancılıkla uğraşan Ahmet Erkek ise koyunlar arasında kendi ırktan yetiştirdikleri koçları sürüye katmadıklarını belirterek, ?Biz bir koçu en fazla bir, iki yıl katıyoruz. Üçüncü yıl koçu sürüden ayırıyoruz. Kendi ırkından gelen koçları katmıyoruz. Akraba evliliğini önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Kendi yetiştirdiğimiz ırktan gelen erkek koçları koyunumuza, sürümüze kattığımız zaman yavru atığı, ırkta küçülme gibi şeyler yaşadık. Bu nedenle de iki yıl katıp üçüncü yıl katmıyoruz? şeklinde konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —