Aksaray

27.04.2024

  • İMSAK 04:13
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03

Hasandağı tektonik aktivite ile volkanizma hareketliliği yönünden aralıksız araştırılacak. 

Hasandağı tektonik aktivite ile volkanizma hareketliliği yönünden aralıksız araştırılacak. 

Hasandağı tektonik aktivite ile volkanizma hareketliliği yönünden aralıksız araştırılacak.

Aksaray ın volkanik Hasandağı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Aksaray Üniversitesi işbirliğinde tektonik aktivite ile volkanizma hareketliliği yönünden aralıksız araştırılacak. 
Aksaray Üniversitesi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Hasandağı Çalıştayı gerçekleştirildi. Aksaray Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştay da tektonik ve volkanik gözlemlemeler hakkında bilgi verildi. Çalıştay kapsamında katılımcılara, Niğde’de 20 Eylül 2020 tarihinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından hareketlendiği söz konusu olan Tuz Gölü Fay Zonu’nun başta Kandilli Rasathanesi olmak üzere Aksaray İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından Jeodezik Gerinim Özellikleri ve Coğrafi Bilgileri araştırılması anlatıldı. 6 bin 600 yıl önce etkileşim gösterdiği saptanan Hasandağı’nın tekrar etkileşime geçmesi ve hareketlilik oluşturması da göz önüne alındı. Bu kapsamda Tuz Gölü Fay Zonu’nun incelenmesi için Aksaray Üniversitesi tarafından Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi’ne çağrılar yapılarak inceleme projesi başlatıldığı duyuruldu. 4 üniversite tarafından Tuz Gölü Fayının depremselliği incelenirken, Hasandağı’na karşı her hangi bir tehditle karşılaşılmadığı öne sürülürken, Hasandağı’nın hem tektonik hem de volkanik hareketlilik açısından sürekli olarak inceleneceği duyuruldu. Proje kapsamında volkan hareketliliği 7 gün 24 saat 365 gün kesintisiz canlı izlenecek. 
Tuz Gölü Fay Zonu’nun incelenmesi projede başarıyla tamamlandı
Niğde depreminin ardından tektonik rejimde Tuz Gölü Fay Zonu’nu incelediklerini ve başarılı olduklarını söyleyen Ankara Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Bahadır Aktuğ, “Tuz Gölü Fayının birkaç yönden özelliği var, bir tanesi ülkemizin tam ortasında yer alan bu rejim dediğimiz yani tektonik rejimin çizgisel anlamda sınırını oluşturuyor. Bu fay üzerinde yukarıya doğru gittiğimiz zaman kuzeye doğru devam ettiğimiz zaman yine bu manaya çıkıyor. Yine birleştiği zaman Kuzey Anadolu Fayının fazlada birleştiği yerde yer alıyor. Bu fayın üzerinde geçmişte deprem olduğunu biliyoruz. Aktif olup olmadığını ya da aktif olan sekmenlerinin hangilerinin olduğunu tespit etmek amacıyla yapılan bir çalışmaydı. Nispeten daha küçük Kuzey Anadolu Fay sistemine göre, Doğu Anadolu Fay sistemine göre, daha düşük hareketler var. Ama bu küçük hareketleri de bulmak önemli, diğer yandan da bu çok küçük hareketleri bulmak için daha farklı ölçüm teknikleri ve analizleri gerekiyordu. Bu da projede başarıyla tamamlandı” dedi. 
Hasandağı aktif ama hareketliliği araştırılacak
Hasandağı’nın Dünya Volkanizeler Birliğince aktif olduğunun doğrulandığını ve incelemelerin tektonik mi? Volkanik mi? Olduğunu araştırdıklarını belirten Aksaray Üniversitesinden Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, “Hasandağı ile ilgili son dönemlerde yaşanan bir takım duyumlar var. 2020 yılında Niğde Obruğunda meydana gelen bir 5.1 büyüklüğünde var idi. Bu depremden acaba zaman zaman tabi orta küçük şiddetli depremler oluyor bölgemizde, bunların Hasandağı volkanizması ile bağlantısı var mı? Şeklinde bir soru aklımıza geldi. Bununla ilgili bir proje düşündük. Hasandağı’ndaki hareketliliğin tektonik mi? Volkonik mi? Olacağını inceleme başlattık. Henüz başlangıç aşamasındayız. GPRS verileri ve sabit istasyonlarla 24 saat veri toplayacağız. İNSAR görüntüleri ile alansal ve yüzeysel değişiklikler var mı? Yine sensörler var. Gaz çıkışları, eğim değişimleri, buralarda sıcaklık değişimlerini ölçeceğiz. Buradan elde ettiğimiz verilerle Hasandağı’nda bir hareketlilik olup olmadığına bakacağız. Şu anda Dünya Volkanizeler Birliği tarafından kabul edilmiş aktiflik var ama bilimsel verilerle bir şey söyleme şansımız yok. Verileri elde ettikten sonra bunların anlamlı olup olmadığına bakacağız. Şu an patladı patlayacak dememiz mümkün değil” diye konuştu. 
Tuz Gölü Fay Zonu dışında volkanizma



Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan darbedilen öğretmene “geçmiş olsun” telefonu
Bakanı Yumaklı, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti
Başkan Hürriyet, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti
Ankara – Sivas hızlı treni 1 yaşında
Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı
Yeni müfredatla yeni yaklaşım!
Merkez'in rezervleri azalışta!
Gabar’da Timur’un Pençeleri tarihe tanıklık ediyor
Hudut Kartalları'ndan geçit yok!
Ticaret'ten 'Ürün Güvenliği Haftası'na özel yarışma
CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı
İnşaat faaliyetleri halen pozitif
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde final heyecanı
Ortaokul öğrencilerinin projeleri ödüllendirildi
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 27.8 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26.4 ° / 13.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu