Haksız rekabet artıyor

Haksız rekabet artıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle yöneltmiş olduğu, ‘Haksız rekabet kapsamında cezai işlem uygulanan firmalara ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Bakan’dan yanıt geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2017 yılında 796 kişi 2018 yılında 979 kişi, 2019 yılının ise 7 ayını kapsayan dönemde 970 kişiye cezai işlem uygulandığını söyledi.

Ayrıca Ticaret Bakanı Ruhsar Bakan Pekcan, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un 16/3'üncü maddesi uyarınca, 2017 yılında 22, 2018 yılında 31 ve 01.01.2019-29.08.2019 döneminde 20 teşebbüse, rekabet ihlali kapsamında idari para cezası uygulandığı bilgisini verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2017 ve 2019 yılları arasında haksız rekabet yaratması sonucu cezai işlem uygulanan firma sayısı ne kadardır?” şeklindeki sorularına yanıt istemişti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtı ise “Ülkemizde yayınlanan ticari reklam ve ilanların denetimini yapmak üzere, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 63'üncü maddesi uyarınca kurulan Reklam Kurulu, aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar ile haksız ticari uygulamalara karşı hem tüketicilerin korunmasını hem de bu yollarla yapılan haksız rekabete karşı firmaların korunmasını sağlamaya çalışmaktadır. Reklam Kurulu'na söz konusu Kanunla inceleme ve gerektiğinde denetim yapma, inceleme ve denetim sonucuna göre durdurma veya aynı yöntemle düzeltme veya idari para cezası veya gerekli görülen hallerde üç aya kadar tedbiren durdurma cezası tesis etme hususlarında yetkiler verilmiştir.

Bu kapsamda, Reklam Kurulu tarafından 2017 yılında 796, 2018 yılında 979, 01.01.2019-31.07.2019 döneminde 970 gerçek/tüzel kişiye cezai işlem tesis edilmiştir.

Ayrıca, Bakanlığımızın ilişkili kuruluşu Rekabet Kurumu tarafından, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un 16/3'üncü maddesi uyarınca, 2017 yılında 22, 2018 yılında 31 ve 01.01.2019-29.08.2019 döneminde 20 teşebbüse, rekabet ihlali kapsamında idari para cezası uygulanmıştır” şeklinde oldu.

GÜRER: “DENETİMLER YETERSİZ”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Haksız rekabet ile ilgili cezalarda son yıllarda rakamsal bir yükseliş görülüyor. Ancak rakamsal artış, ülkemizin bu alandaki durumu göz önüne alınarak düşük sayılabilir. Bunun sebebi ise denetimlerin yetersizliği. Haksız rekabette ‘kayıt dışı’nın varlığının da saptanması gerekiyor. Bu konuda ‘kayıt dışı’ büyük etken. Şu anda Antep, Hatay gibi illerde hatta artık Anadolu il ve ilçelerine kadar sıçramış Suriyeli esnaflar, Suriyelilerin kurduğu firmalar,  kayıt dışı işçi de çalıştırdıkları için haksız rekabet oluşturmakta. Türk firmalarına zarar verip iflas noktasına sürüklemektedirler. Tabi sosyal çöküntü de cabası” dedi.



Tahliyesi ardından Adana’ya gelen Zeydan Karalar, deprem şehitlerini andı
Bir çok bölge için kuvvetli yağış, fırtına, toz taşınımı ve çığ uyarısı
Yitirdiğimiz canları rahmetle anıyoruz... 6 Şubat'ı unutmadık, unutmayacağız!
HİZMET VE YATIRIMLAR GRUP TOPLANTISINDA MASAYA YATIRILDI
Ankara Üniversitesi depremde kaybedilen öğrencilerini andı
Aksaray’da “1+1” Dairelere Yönelik Uygulama: Aranan Şahıslar Yakalandı
Aksaray’da Narkotik Operasyonu: 11 Şüpheli Tutuklandı
Aksaray'da Polis Ekiplerinden Zamanında Müdahale: 800 Bin TL’lik Dolandırıcılık Önledi
MSB'de son 1 hafta: 5 terörist teslim oldu, hudutlarda 125 kişi yakalandı
MKE'den Mısır’a stratejik yatırım... Yerli ve milli sistemler TSK envanterinde
6 Şubat'ta tüm okullar saygı duruşunda bulunacak
Aksaray Valisi Murat Duru Ocak Ayı Asayişini Değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de barışı kağıt üstünde değil, sahada tesis edeceğiz
6 Şubat depremleri Ankara’da anıldı
Nilüfer Belediyespor deplasmandan galibiyetle döndü
  • Cuma 10.2 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 9.9 ° / 8.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 10 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu