Güneşten elektrik enerjisi üretimi ve sektörlere katkısı

Güneşten elektrik enerjisi üretimi ve sektörlere katkısı

Aksaray Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Kabiltek Yapı Elektrik Elektronik Mühendisi, Kadir Karakuş’un kaleminden,

‘Güneşten elektrik enerjisi üretimi ve sektörlere katkısı.’

1) Güneşten elektrik enerjisi üretimi nedir?

Güneş enerjisini, fotovoltaik modüllerin bu modüllerle entegre edilmiş bileşenlerin kurulumu ile elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Ülkemizde son zamanlarda popülerliğini kazanmış olup karayolları, trafik, park ve bahçe aydınlatmalarının yanı sıra tarımsal sulama, elektriğin olduğu ya da elektriğin ulaşamadığı mesken ve ticarethane gruplarında kullanılmaktadır. En temiz enerji üretim teknolojisi ve doğa dostudur. Yapım ve işletim maliyetleri verimli olması açısından karlı bir enerji kaynağıdır.

2) Güneşten elektrik üretimi konusunda Türkiye’nin durumu nedir?

Dünyada ve Türkiye’de gelişen teknoloji, beraberinde enerji ihtiyacını da meydana getirmektedir. Türkiye’de mevcut kaynakların yetersiz kalması sonucunda bu ihtiyacı karşılamak üzere alternatif enerji kaynakları arayışı devam etmektedir. Fosil yakıt kaynaklı enerjilerin tüketimi sonucunda doğaya ciddi zararlar verilmektedir. Üretimi, bakımı ve onarımı ciddi maliyetlere yol açması da ekonomik açıdan son derece olumsuz bir durumdur. Bu olumsuz durumları en aza indirmek adına dünyada yaşadığımız ortamın korunması için yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacımız vardır. Çevrenin zarar görmesini engellemek, meydana gelen zararı en aza indirmek, küresel ısınmayla baş edebilmek ve doğadaki karbon salınımını azaltmak için “Yeşil Enerji” hem ülkemizin hem de dünyanın en temel enerji ihtiyacı haline gelmiştir. Enerji verimliliği ülkemizde her geçen gün önem kazanmaktadır.

Ülkemiz elektrik üretimi konusunda geçmiş yıllara nazaran üretim kapasitesini geliştirmiş olup; yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurumları ve özellikle özel sektör bu konuda adından söz ettirmeye başlamıştır. Ülkemiz yıllık güneş alma durumu açısından Avrupa ülkelerine göre daha verimli bir haldedir.

3) Vatandaş için güneş elektriğini önerir misiniz?

Vatandaşın ihtiyacına yönelik şebeke bağlantılı ve şebeke bağlantısız fark etmez her iki sistem de mantıklı bir tercih olur. Çünkü bu yatırım en az 25 yıl verim garantisi olmak üzere bir kereye mahsus bir yatırımdır. Bakım maliyeti ihtiyaca yönelik değişmektedir. Elektriğin ulaşılamadığı her noktanın ihtiyacı bu pillerle sağlanıyor ve o elektriksiz olan alanlar ve yapılar değer kazanıyor.

TEDAŞ bu konuda şebekenin durumuna bağlı olarak meskenlerde ticarethanelerde çatı ve cephe lisanssız elektrik üretimi için, sözleşme gücü kadar enerji üretimi yapmasına izin vermektedir. Aboneliği olan her vatandaş çatının ve şebekenin uygun olması şartıyla bu kurulumu yapıp elektrik ihtiyacını giderebilir. Arta kalan bir üretim söz konusu olduğunda her kW/saat satışından kar sağlayabilir.

Aksaray için düşünürsek tarımsal sulama için çiftlik ve mandıra için vatandaş, 3. Şahıs trafolarına ciddi yatırım yapmaktadır. Bunun yanı sıra şebekeye yüklenmiş olup daha çok enerji tüketimi yapılmaktadır. Daha da önemlisi vatandaş hem kendi trafosundan kayıp-kaçak bedelleri de eklenerek tüketim bedellerini her ay yüklü miktarda ödemektedir. Oysa ki bir seferliğine yapılacak olan bu yatırım hemen hemen aynı maliyete tekabül etmektedir. Trafo tesisi kurulum ve kullanım maliyeti 5 yıla göre hesaplanırsa güneş paneli kurmak daha erken sürede kendini amorti edebilmesi açısından mantıklı bir yatırımdır.

Ticarethaneler, oto sanayiler, organize sanayiler, mandıra işletmeleri, yerel yönetime bağlı işletmeler, çiftçiler için ayrıca elektrik şebekesinin olduğu ya da olmadığı her yer için bu sistem önerilir. Elektriğe gelebilecek zamlar da göz önünde bulundurulursa bu yatırım gelecek vaat etmektedir.

Elektrik üretimi hidroelektrik santralleri, nükleer enerji santralleri, biyogaz tesisleri, termik santraller, doğalgaz santralleriyle sağlanmaktadır. Bu tesisler kurulum ve işletme maliyeti yüksek olan sistemlerdir. Güneş enerji santralleri bu tesislere nazaran daha düşük maliyet ve temiz enerji sunmaktadır.

Güneşin olduğu her an elektrik olacaktır.



630 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamuya atandı
TMSF, Flash Haber TV ihalesinde süre uzatımına gitti
Aksaray Üniversitesi kalite akreditasyon sürecinde çok güçlü bir potansiyele sahip
Dünya 2.’si Şampiyon Sporcu Gülistan Gönen: “Valimize verdiğim sözleri bir bir tuttum”
Merkez Bankası PPK Özeti'ni yayımladı... Enflasyon ve küresel riskler izleniyor
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na yeni yönetmelik
AKADEMİ AKSARAY ÖĞRENCİLERİNDEN ÖZEL KONSER
7 üniversiteye yeni fakülte... 3 üniversitede bazı birimler kapatıldı!
Konya'daki bu teknik Türkiye’de ilk kez deneniyor... İnşaatı süren köprülü kavşak trafiği rahatlatacak
Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu; 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Gaziler ve aileleri ile kahvaltı programında buluştu.
BELEDİYE BAŞKANI DR. EVREN DİNÇER’İN 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ MESAJI
Kredi kartı faiz oranlarında indirim! Yeni oranlar 24 Eylül'de duyurulacak
Piliç etinde 120 TL tartışması! Türkiye’de piliç eti fiyatları ABD ve Avrupa’dan ucuz
Diyanet'e önemli atama... Yeni Başkan Prof. Dr. Safi Arpaguş oldu
Kamu atamaları Resmi Gazete'de... Aile ve Sosyal Hizmetler'de değişiklik
  • Perşembe 18.8 ° / 17.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 20.2 ° / 16.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 21.1 ° / 17.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı