Tarih: 06.06.2018 12:42

Grafen, İmplantlar Üzerindeki Bakterileri Öldürecek

Facebook Twitter Linked-in

Son yıllarda kalça, diz veya dental implantlar gibi cerrahi operasyonların arttığını söyleyen Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doktor Öğretim Üyesi Afşin Yusuf Çetinkaya, bu operasyonlarda her zaman enfeksiyon riski olduğunu söyledi ve yeni bir çalışmaya dair bilgiler verdi.

Grafen parçacıklarının küçük bir tabakasının implant cerrahisi gibi işlemler sırasında enfeksiyonları durdurarak bakterileri öldüreceğini kaydeden Çetinkaya, ?Enfeksiyonlar bakteriler nedeniyle olur. Bakteriler kan gibi sıvılarda dolaşırlar ve tutunacak bir yüzey ararlar. Yerleştiklerinde de biyofilm olarak bilinen koruyucu bir tabaka oluşturup çoğalmaya ve yayılmaya başlarlar. Üzerinde çalıştığımız yeni projeyle, dikey bir grafen yonga tabakasının, bakterilerin yapışmasını imkânsız kılan koruyucu bir yüzey oluşturması ve bakterileri keskin grafen pulları ile öldürülmesi amaçlanmaktadır? dedi.

Doktor Öğretim Üyesi Afşin Yusuf Çetinkaya, çalışmanın içerisinde Hindistan´dan bilim insanlarının da bulunduğunu belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —