Felsefe Toplantısı nda 28 Şubat ve 17 Aralık ın faturası konuşuldu

Felsefe Toplantısı nda 28 Şubat ve 17 Aralık ın faturası konuşuldu

Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Felsefe Toplantılarının 16’ncısı gerçekleştirildi

Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Felsefe Toplantılarının 16’ncısı gerçekleştirildi. ASÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erşan Sever’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, 28 Şubat ve 17 Aralık operasyonlarının ekonomik yansıması üzerinde duruldu.

 

Demokrasinin gelişmiş olduğu ülkelerde parlamentoların bütün erklerin üzerinde olduğunu, çünkü parlamentonun halkı ve halk iradesini temsil ettiğini söyleyen Doç. Dr. Erşan Sever,“O zaman o iradenin üzerinde herhangi bir iradenin olmaması lazım. Ancak, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin önemli bir kısmında, kendisini halkın iradesinden daha etkin ve yetkin görüp müdahale eden güçler var. Bu durum özellikle gelişmekte olan ve demokrasisi tam olarak oturmayan ülkelerde meydana gelmektedir. Nedeni ne olursa olsun bu müdahalelerin mutlaka ekonomik bir yansıması, bir faturası var” dedi. Konuşmasının ilk bölümünde 28 Şubat sürecinden söz eden Sever, bu sürecin Türkiye ekonomisine etkisini, “Kamu kaynaklarının kullanımı ve finansmanında sorunlar, ekonomik büyümedeki istikrarsızlıklar, artan faiz oranları ve yatırımlardaki düşüşler, yabancı sermaye girişindeki azalmalar, finansal sektördeki bozulma, Anadolu sermayesinin gelişmesinin engellenmesi, 2001 krizin altyapısının oluşturulması” başlıkları altında ele aldı. Sever,  tüm bu başlıkları ayrıntılarıyla anlattı ve 28 Şubat’ın Türkiye’ye 330 milyar dolara mâl olduğunu söyledi.

 

Konuşmasının ikinci bölümünde 17 Aralık operasyonuna ilişkin rakamsal verileri paylaşan Doç. Dr. Erşan Sever, 17 Aralık operasyonun ardından Türkiye’de döviz kurlarında bir yükseliş meydana geldiğini, 16 Aralık’ta 2,044 olan dolar kurunun, 15 Ocak’ta 2,196’ya yükseldiğini söyledi. Bu artışların tek sebebinin 17 Aralık olmadığını; FED’in tutumu ve firmaların döviz açığını kapatma çabalarının da yaşanan artışta etkili olduğunu belirten Sever, “16 Aralık 2013 ile 15 Ocak 2014 tarihleri arasında, gelişmekte olan ülkeler incelediğinde en fazla düşüş Türk Lirası’nda görülmüştür. Bu dönemde Dolar yüzde 7,5, Euro ise yüzde 6,4 oranında değerlenmiştir. Bu oranların yaklaşık yüzde 2,5’i FED’in kararları nedeniyle, geri kalan kısmı ise Türkiye’nin kendi içinde yaşadığı olaylar münasebetiyledir” dedi. 17 Aralık operasyonu döneminde yaşanan olaylar ve yapılan açıklamaların ardından artan tansiyon nedeniyle, 8 günde borsanın yüzde 15’inin eridiğini ve en fazla erimenin de mali sektörde yaşandığını anlatan Sever, “16 Aralık’ta borsanın değeri 251 milyar dolarken, 27 Aralık’ta 203 milyar dolara gerilemiştir. Borsada işlem gören hisselerin piyasa değerlerinde 48 milyar dolarlık bir düşüş yaşanmıştır. Faiz oranları ve borçlanma miktarları gibi diğer parametrelerde incelendiğinde, 17 Aralık’ın Türkiye’ye maliyeti 59 milyar dolar civarındadır” dedi.

 

Doç. Dr. Erşan Sever yaptığı konuşmasının ardından, akademisyenler ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

 



Meteoroloji uyardı! Yeni haftada hava nasıl olacak?
Bakan Şimşek: Kamuda tasarruf tedbirleri denetimi sürüyor
Başkent Ankara'da anneler günü coşkusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'le görüştü
"Orman Benim"de 360 ton atık toplandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan annelere mesaj
Kızılay’dan Anneler Günü’ne özel kutlama
Türkiye-İran cerrahi iş birliği güçleniyor
Erdoğan, Macron'la görüştü
TCG Anadolu’da art arda uçuşlar... Bayraktar'lar deniz ufkuna kanat açıldı!
Mavi Vatan'da tarihi başarı!
KEFEK üyeleri Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü gezdi
İçişleri'nden 'Huzur ve Kardeşlik Buluşmaları'nda anneler coşkusu
EPDK'dan 22 şirkete yeni lisans
Konya Karatay Belediyespor son 12'de
  • Pazartesi 22.8 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 13.3 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 18.2 ° / 7.9 ° Güneşli