Aksaray

24.04.2024

  • İMSAK 04:18
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 21:00

Fazla kilolarınız ayaklarınızı değil böbreklerinizi de yoruyor !

Fazla kilolarınız ayaklarınızı değil böbreklerinizi de yoruyor !

Fazla kilolarınız ayaklarınızı değil böbreklerinizi de yoruyor !

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Diri; ?Fazla kilolar (Obezite) sadece ayakları değil, böbrekleri de yorar? dedi.

?Dünya Böbrek Günü? nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Diri; kronik böbrek hastalığının sıklıkla sessiz seyreden sinsi bir hastalık olduğunu ve erken evrelerde belirti vermeyebildiğini söyledi.

Nefroloji Uzmanı ?Bu nedenle ülkemizde 6-7 erişkinden birinde, çeşitli evrelerde böbrek rahatsızlığın bulunduğu, Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan geniş çaplı taramalar sonucu ortaya çıkmıştır ?dedi.

 2017 yılında Dünya Böbrek Günü temasının ?Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam? belirlendiğini, Obezite´nin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi anlatan, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Diri; bilgilendirme açıklamasında şunlara yer verdi.

 ?Obezite, sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite genel popülasyonda, ölüm riskini arttırır ve kalp rahatsızlığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obstrüktif  uyku apnesi, yağlı karaciğer, safra kesesi hastalığı, osteoartirit, çeşitli kanserler ve zihinsel rahatsızlıklara neden olup yaşam kalitesini düşürür? dedi.

 

Obezite, kronik böbrek hastalığı için risk faktörüdür

Dr. Diri ?Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi Kronik Böbrek Hastalığının (KBH) başlıca risk faktörlerinden olup KBH ve son dönem böbrek hastalığının (SDBH) gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olan insanlar normal vücut ağırlığına kıyasla SDBY geliştirmede 2 ila 7 kat daha fazla riske sahiptir.

Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar.

Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Türk Nefroloji Derneği´nin yaptığı büyük bir tarama çalışması, Türkiye´de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir.

Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz? dedi.

 

Risk altında mısınız?

Dr. Diri; ?Obezite ile birlikte diyabeti, kalp hastalığı, Sigara kullanıyorsa, ailede böbrek rahatsızlığı ve genetik yatkınlık varsa, tansiyon hastası ve 60 yaşından büyükseniz, böbrek rahatsızlığı gelişim açısından tarama ve teşhis için doktora başvurulmalı? dedi.

Tanısı çok kolaydır

Kronik böbrek rahatsızlığının tanısının oldukça kolay ve ucuz olduğunu söyleyen Nefroloji Uzmanı Diri; ?Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar. Dünya böbrek gününde kronik böbrek rahatsızlığı için risk altında olan herkesi bu basit testleri yaptırmaya davet ediyorum? dedi. 

Kronik böbrek hastalığının erken dönemde saptanması ve uygun şekilde tedavi edilmesinin hastalığın ilerlemesini durdurduğu veya yavaşlattığını ifade eden Dr. Diri, tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli hususun düzenli ilaç kullanımı ve diyet olduğunu söyledi.

Böbrek hastalığından korunmanın 8 altın kuralı:

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Diri, Kronik böbrek hastalığından korunmanın 8 altın kuralını da açıkladı.

? Düzenli egzersiz yapın

? Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun

? Tuzu azaltın

? Yeterli sıvı alın

? Sigara içmeyin

? Ağrı kesici ilaçlardan kaçının

? Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün

? Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin

 



İYİ Parti'de bir istifa daha
Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Dünya çocukları Beştepe'de
Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanı'na ziyaret
Bakan Tekin koltuğunu 11 yaşındaki Irmak'a devretti
Erdoğan'dan tasarruf mesajı... İhtiyaç dışı harcamalar kesilecek
Milli Eğitim'den 23 Nisan'a özel gazete
İnegöl’de 23 Nisan coşkusu
MSB: 19 terörist etkisiz!
Turistik Diyarbakır Ekspresi’nden Kayseri’de “Turizm” molası
PTT'den 23 Nisan'a özel pul
Ankaralılar İzmir'i yaşayacak
Midas Vadisi'ne turist akacak
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    34,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2412,57% -0,81
  • Ç. ALTIN

    4000,90% -1,78
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false