Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da

Dünyanın en eski Neolitik bölgeleri arasında bulunan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli alanlara ev sahipliği yapan Şanlıurfa Dünya Neolitik Kongresi'ne ev sahipliği yapacak.

ANKARA (İGFA) - Dünya çapında neolitik kültürleri anlamaya yönelik yeni bakış açılarının geliştirileceği buluşma için geri sayım başladı.

Türkiye’de bir ilk olarak 4-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek uluslararası kongreye 64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın akademisyen katılacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılışını yapacağı etkinlik, uzmanlara ve tarih meraklılarına, farklı bölge ve dönemlerdeki neolitik oluşumları tartışmak ve dönemin artan küresel sosyal karmaşıklığını aydınlatmak adına benzersiz bir platform sunacak.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesi ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) desteğiyle düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi, neolitik döneme ilişkin geleneksel teorileri, yerleşik yaşam biçimleri, sosyal hiyerarşi ve kimlikler, inançlar ve çevresel faktörlerin yanı sıra biyoarkeoloji, tarihleme yöntemleri, fiziksel antropoloji ve jeoarkeoloji gibi çalışmalara da odaklanacak. Kongrenin uzun vadede, dünya çapında neolitik araştırmalara yön vermesi de bekleniyor.

DÜNYANIN SEÇKİN ÜNİVERSİTELERİ ŞANLIURFA’DA OLACAK

Öte yandan İstanbul Üniversitesi ile Harran Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği Dünya Neolitik Kongresi, Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde gerçekleştirilecek. Dünyanın seçkin üniversitelerinden akademisyenlerin konuşmalar yapacağı bilimsel oturumlarda neolitik döneme ilişkin bölgesel ve küresel perspektifler ele alınacak.

Kongrede ayrıca Şanlıurfa arkeolojik kazılarında görev yapmış Klaus Schmidt, Harald Hauptmann ve Bruce Howe gibi önemli isimler için anma konuşmaları da yapılacak.

Kongre katılımcıları Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe ve Sefertepe gibi Şanlıurfa'daki Neolitik yerleşim yerlerini ziyaret etme şansına da sahip olacak.



Aksaray’da Spor ve Gençlik Yatırımlarına Büyük Adım: Yeni Tesisler İçin Protokol İmzalandı
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği'nde değişiklik
Ani kalp durmalarında hayat kurtaracak düzenleme 'Resmi'leşti... OED zorunluluğu geliyor
Aksaray Valisi Kumbuzoğlu Kasım Ayı Güvenlik Verilerini Açıkladı
DASK Genel Sekreterliği'ne 'Demirkan'
Gran Fondo'da 2026 yılı yarış takvimi belli oldu
Ankara Büyükşehir’den Güneş Enerjisi hamlesi
UITP Avrasya Konferansı’nda Kocaeli tramvayı masaya yatırıldı
Türkiye’nin ilk yurtdışı ışın demeti hattı ID11R-TXPES açıldı
Erdoğan: Türkiye, mazlumların yanında olmaya devam edecek
2024'te taşıtlar 382,8 milyar kilometre yol katetti... Çekiciler ortalama km'de açık ara önde
Turizm sektöründe yeni dönem... Otellerde kimlik fotokopisi alma dönemi resmen bitti!
Bakanı Bolat: AB Yeşil Mutabakatı'na uymak zorundayız
Gümrük teminatları artık tek noktadan takip edilecek
Mesleki eğitimde 'dijital atölye' dönemi
  • Çarşamba 10.5 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 10.4 ° / 7.6 ° Güneşli