Aksaray

28.01.2025

  • İMSAK 06:21
  • GÜNEŞ 07:45
  • ÖĞLE 13:02
  • İKİNDİ 15:44
  • AKŞAM 18:08
  • YATSI 19:27

Demir eksikliği ilacı ne zaman kullanılmalı?

Demir eksikliği ilacı ne zaman kullanılmalı?

Demir eksikliği ilacı ne zaman kullanılmalı?

Demir minerali, yaşlı-genç, kadın-erkek tüm bireylerde büyüme ve gelişmeyi sağlaması, kansızlığı önlemesi bakımından oldukça önemlidir. Vücutta yeterli miktarda bulunması gereken demir, dışarıdan gıdalar yolu ile temin edilirken, bunun yetersiz kaldığı durumlarda demir eksikliği ilacı ile takviye yapılması gerekir. Demir eksikliği, başta kansızlık olmak üzere, bağışıklık sisteminin zayıf kalması, büyüme ve gelişmenin sorunlu olması gibi çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Demir minerali nedir?

Demir minerali, vücudun büyümesini ve gelişmesini sağlayan, oksijeni akciğerlere taşıyan  hemeglobin için önemli bir bileşendir. Hemoglobin  kan hücrelerine kırmızı rengini verir. Bağışıklık sistemini koruyarak hastalıkların oluşumunu da engelleyen demir minerali, özellikle gelişim çağındaki çocukların sağlıklı gelişimleri için önemli bir etmendir. Hamilelik döneminde demir mineralini tam almayan kadınların çocuklarında gelişim bozuklukları oluşabileceği gibi gelişim çağındaki çocuklarda da demir eksikliğine bağlı gelişim bozuklukları meydana gelebilir. Demir eksikliği bulunan tüm hastalar bu eksikliği dışarıdan çeşitli besinleri tüketerek alabilecekleri gibi, doktor tavsiyesi ile demir eksikliği ilacı kullanarak da demir takviyesi sağlayabilirler.

Günlük demir ihtiyacı ne kadardır?

Demir mineralinin her yaş ve cinsiyet grubu için farklı miktarlarda vücuda alınması gerekir. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak günlük alınması gereken demir minerali, 7-12 ay arası bebeklerde 11 miligram (mg), 1-3 yaş arası çocuklarda günlük 7 mg, 4-8 yaş arası çocuklarda 10 mg, 9-13 yaş arası çocuklarda 8 mg’dır. Genç erkeklerin günlük 11 mg, genç kızların 15 mg, 19-50 yaş arası erkeklerin 8 mg, 19-50 yaş kadınların 18 mg demire ihtiyacı varken, hamilelerin günlük 27 mg demir ihtiyacı bulunmaktadır.

Demir minerali hangi besinlerde bulunur?

Günlük yeterli ve dengeli beslenme yolu ile tüketilecek  gıdalar sayesinde vücuda alınabilecek demir minerali hem ve hem olmayan demir diye ikiye ayrılmaktadır. Hem demir vücut tarafından daha kolay emilebilen demir türleridir. Hem demir daha çok hayvansal gıdalarda bulunur. Kırmızı et, dalak ciğer en fazla hem demiri bulunan ürünlerdir. Hem olmayan demir ise, baklagillerde fazlaca bulunur. Meyveler, kuru baklagiller, tahıllar ve çavdar ekmeği en fazla hem olmayan demir mineralini içeren  gıdalardır.

Demire olan ihtiyaç ne zaman artar?

Yukarıda da söylediğimiz gibi her vücudun demir mineraline ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç yaş ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Ancak bazı dönemlerde ve kişilerde demir ihtiyacı daha fazla olur. Bu gruplar şöyle sıralanabilir:

  • Hamile kadınlar (Hamilelikte plasenta ve cenin annedeki demiri kullandığı için kan hacmi artar ve beraberinde demir takviyesi yapılması gerekir)
  • Regl dönemindeki kadınlar (Regl ile birlikte kan kaybı oluşacağı için demir ihtiyacı artacaktır)
  • 4-6 ay arasındaki çocuklar (İlk 6 ay anne sütü ile demir eksikliğini gideren bebekler, bundan sonraki süreçte sağlıklı büyüme dönemi geçirebilmek için demir mineraline daha fazla ihtiyaç duyarlar.)
  • Düzenli kan bağışı yapan insanlar (Kan bağışı yapınca vücuttaki kan azalacağı için demir minerali ihtiyacı artacaktır.)
  • Kronik kan kaybı yaşayan kişiler (Kronik kanamalar bir nevi demir eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun için de yine demir mineralinin vücutta yeterli miktarda bulunması gerekir.)
  • Vejeteryanlar  (Hayvansal gıdaları tüketmeyen vejeteryanlar, hem demiri vücutlarına alamayacaklardır. Demir eksikliği yaşamamak için hem hayvansal gıdalardaki hem demir, hem de bitkisel gıdalardaki hem olmayan demir tüketilmelidir.)
  • Genetik sorunlar (Demir eksikliği de birçok hastalık gibi doğuştan  gelen bir rahatsızlık olarak ortaya çıkabilmektedir.)
  • Yanlış ilaç kullanımı (Yanlış ilaç kullanımı, vücuttaki demir emilimini zorlaştıracağı için, kişide demir ihtiyacını ortaya çıkarır.)

Demir eksikliği belirtileri nelerdir?

Vücudun olmazsa olmaz gereksinimleri arasında yer alan demir minerali, yeterli miktarda alınmadığı takdirde en belirgin sonucu, bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar meydana gelmesidir. Yine en önemli sonuçlardan biri kansızlık olan demir eksikliğinde, sürekli yorgunluk hali, cildin soluklaşması, nefes darlığı, dilde ve ağız bölgesinde şişkinlik, stres bozuklukları, tırnakların zorlamaya maruz kalmadan kırılması, eklemlerde ağrı gibi rahatsızlıklar görülmektedir. Bu rahatsızlıkları kendinde hisseden kişilerin bir an önce sağlık kuruluşuna gitmesi ve kan testi yaptırması gerekmektedir. Demir eksikliği kan testinde rahatlıkla görülebilen bir durumdur.

Vücuda birçok faydası bulunan demir minerali günlük yeterli miktarda alınmalıdır. Gıdalar yoluyla yeterli miktarda temin edilemeyen demir minerali, doktor tavsiyesi ile demir eksikliği ilacı ile takviye edilmelidir. Vücutta gereğinden fazla bulunan demir minerali de zararlı olacağı için, takviye ilaçların doktor gözetiminde alınması gerekmektedir.

 

 



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine hakarete tutuklama!
Bahçeli'den İmamoğlu çıkışı!
Türkiye Belediyeler Birliği'nden 4 il 31 ilçeye hibe araç
AK Parti Sözcüsü Çelik: Gerçek tümüyle açığa çıkacak
ASÜ Tıp Fakültesi’ne Yeni Tahsis
Türkiye-İran KEK Ankara'da buluştu
Düzceli halterci Türkiye birincisi oldu
Bakan Kurum: Dönüşümden başka seçenek yok!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ermeni Katolik Cemaati'ni kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: LGBT sapkınlığı dünyada veba gibi yayılıyor!
Suriye'den 269 Türk ürününe Gümrük Vergisi indirimi
Uluslararası Olimpiyatları kazanan öğrencilere ‘Altın Mükemmellik Madalyası’
MY Silo’dan Aksarayspor’a Destek
Tren feribotlar 6,5 milyon yük taşıdı
Aksaray’da Son 30 Yılın En Kurak Ocak Ayı Yaşandı
  • BIST 100

    9997,85%-1,06
  • DOLAR

    35,75% 0,04
  • EURO

    37,40% -0,31
  • GRAM ALTIN

    3151,50% 0,03
  • Ç. ALTIN

    5070,46% 0,00
  • Salı 10.2 ° / 0.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.2 ° / 0.4 ° Güneşli
  • Perşembe 12.2 ° / 1.5 ° Güneşli