Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

Dağdaş;Arakandaki Vahşeti kınıyor Allaha Havale ediyoruz

Dağdaş;Arakandaki Vahşeti kınıyor Allaha Havale ediyoruz

Dağdaş;Arakandaki Vahşeti kınıyor Allaha Havale ediyoruz

Aksaray STK Platformu Başkanı ve MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Eyüp dağdaş ve Beraberindeki STK başkanları ile birlikte Hükümet Meydanında basın açıklaması yaptı.Dağdaş Açıklamasında şunlara yer verdi.Kıymetli Aksaraylı hemşerilerimiz ve Değerli Basın Mensupları,Bugün Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak, Arakanda yaşanan soykırıma tepki amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Hepiniz hoş geldiniz.

ARAKAN´DAKİ SOYKIRIMI DURDURUN!

Myanmar´ın yedi eyaletinden biri olan Arakanda, Rohingya Müslümanları Myanmar Devleti tarafından sistematik ihlallere maruz kalmaktadır. Rohingya Müslümanların vatandaşlık hakları ellerinden alınmakla kalmamış, bir yandan yasa ile vatansız hale getirilmiş, diğer yandan seyahat özgürlüğü, eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanma ve mülkiyet dokunulmazlığı gibi temel hakları da ellerinden alınmıştır. Zaman zaman işkence ve katliamlara maruz kalan Arakanlıların 4 milyona yakını neredeyse bu sistematik ihlallerden dolayı çevre ülkelere kaçarken, sağ kalanlar sığındıkları ülkelerde çok kötü şartlarda yaşamaktadırlar. Arakan´da kalanlar için ise zulüm altında yaşam mücadelesi devam etmektedir.

Son günlerde Myanmar yönetimi tarafından alınan bir kararla Myanmar Ordusu Müslümanlara yönelik operasyon başlatmış ve bu operasyonda öldürme emri de verilmiştir. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre 26 Ağustos sabah saatlerinden itibaren özellikle Maungdaw bölgesinde dört gün içinde Myanmar askerleri tarafından başlatılan operasyonda yaklaşık 850 Rohingyalı Müslüman katledilmiştir. Katledilenlerin yarısı çocuk ve kadınlardan oluşmaktadır. Yaralı sayısı 1000´in üzerindedir. Yaklaşık 20bin Rohingya´lı Müslüman Bangladeş´e sığınmış , 60bin sivil ise ülkeye giremedikleri için sınıra yakın dağlık bölgede saklanmışlardır. Arakan´ın Buthidaung, Maungdaw ve özellikle Rathedaung bölgelerinde Rohingya´lı Müslümanlara ait köylerde 700´den fazla ev, cami, Kuran kursu, medrese, okul ve dükkân yakılmıştır.

35´in üzerinde köyden siviller can güvenliği için köyleri terk edip dağlık bölgelere sığınmıştır. Myanmar ordusu tarafından Maundaw, Buthidaung ve Rathedaung´da katliamlar devam etmektedir. Bu durumda, yaşananların ?soykırım suçu? ve ?insanlığa karşı suç? niteliği taşıdığı anlaşılmaktadır.

Hal böyleyken, bizler İslam alemi olarak bir vücudun azaları gibi, kardeşlerimizin acısını hissetmek zorunda ve gerekeni yapmak durumundayız. Bu nedenle Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere tüm uluslararası mekanizmaları, hükümetleri, insan hakları örgütlerini ve vicdan sahibi herkesi Arakan´da yaşanan işkence ve katliamı durdurmak için acil eyleme çağırıyoruz. Şimdilik elimizden, yardım kuruluşları vasıtasıyla yardım göndermek ve dua etmek geliyor.

Bizler Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları olarak şunu net bir şekilde ifade ediyoruz:Masum bir insanı katletmek bütün insanlığı katletmektir. Soykırım asla kabul edilemez. Arakan´da katliam durdurulmalı ve bugüne kadar Arakan´da işkence ve katliamdan sorumlu olanlar derhal yargı önüne çıkarılmalıdır.Basın açıklamamıza katıldığınız için teşekkür ediyoruz.

 



Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı
Medeniyetler şehri Mardin’de 4 gündür sular akmıyor 
Bozdoğan-29'a 23 gözaltı!
Bakan Uraloğlu'ndan 'tasarruf' vurgusu
Carettalar’dan Baskan Seçer’e ziyaret
Şantiye gezileri yeniden başlıyor
Almanyalı mevkidaşına tarihi mektubun birebir basımını hediye etti
Albinolar İzmir'e çıkarma yaptı
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi
Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Gözler Merkez'in faiz kararında
Meteoroloji uyardı; Tehlike geliyor, maske takın!
Almanya Cumhurbaşkanı Ankara'da
Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Play-Off oynayacak
İlk kez 'Çocuk Zirvesi' düzenlenecek
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9722,09%0,8
  • DOLAR

    32,55% 0,11
  • EURO

    34,94% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2425,78% 0,12
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı