Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Cumartesi Gün Hayırlı Evlatlarımızla Aksaray´ı Sevenleri Anacağız

Cumartesi Gün Hayırlı Evlatlarımızla Aksaray´ı Sevenleri Anacağız

Cumartesi Gün Hayırlı Evlatlarımızla Aksaray´ı Sevenleri Anacağız

Cumartesi günü Ervah Kabristanlığında yapılacak anma programında yakın tarihimizde Aksaray´ımıza hizmet eden hayırlı evlatlarımızla Aksaraylı olmadıkları halde  görevleri esnasında ilimizin istikbali için yaptıkları çalışmalarıyla memleketimize olan sevgilerini fiiliyata çevirenlerden bir kısmı mezarları başında,diğerleri ise gıyaplarında yapılacak dualarla anılacaklar.

   Mazisini bilmeyen kişiler gibi geçmişini bilmeyen memleketlerinde geleceklerini ihya edemeyecekleri bilinciyle 24 Aralık Cumartesi günü ilimizin hayırlı evlatlarıyla,Aksaraylı olmadıkları halde görevleri esnasında bizi sevdiklerini yaptıkları hizmetleriyle ortaya koyanlar katılımcılar tarafından yapılacak dualarla anılacaklar.

BU GÜNÜMÜZÜ HAYIRLI EVLATLARIMIZ VE BİZİ SEVENLERE BORÇLUYUZ!

   Bu günümüzü hayırlı evlatlarımıza ve ilimizde görev yaptıklarında verdikleri hizmetlerle bizi sevdiklerini kanıtlayanlara borçlu olduğumuzu belirten on yıllardır bu hayırlı evlatlarımızla,bizi sevenlerle ilgili anma programlarını aralıksız olarak organize eden Gazeteci-Yazar Ali Genç? Ahde vefanın gereğini yapmak ve bununla ilimizin mutlu geleceğini oluşturacakları teşvik etmek istiyoruz.

   Bu maksadımıza ulaşmak için Cumartesi günü on yıllardır aralıksız yerine getirdiğimiz gibi yine öğle Namazını birlikte bir araya geldiklerimizle Somuncu Baba Camisinde kılıp, Namazdan sonra birlikte anacağız.

  Bir araya geldiklerimizle önce Aksaray´ımızın vilayet olmasını sağlayanlardan dönemin ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal, vilayetlik mücadelesinin kıvılcımını birlikte yaktığımız ve kanun çıkıncaya kadarda bu mücadelemizi birlikte aralıksız olarak yürüttüğümüz,vilayet olmamızdan sonra ise hakkımız olan hizmetlerin alınması çalışmasını da yine birlikte ölümüne kadar sürdürdüğümüz Gazeteci-Yazar can kardeşim Çapan Tekeli´yi.

     Köşe yazılarıyla geçmişimize ayna olan Gazeteci-Yazar Mahir Südemen hocamızı,hayatını Aksaray´ımızın birinin bin olmasına adayan eğitimci ve İl Genel Meclisimizin seçimle göreve gelen  ilk başkanı olan İsmail Baysal.

     Bulgaristan´ın Sovyetler Birliği egemenliğine girmesinden sonra buradan kaçarak  Aksaray´a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize başta Makineli tarım ve Ayçiçeği ekimini getirmesi, günümüzün  Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü ile bağlı kuruluşların,1. Aile Hekimliği merkezi,yine Güreş Eğitim Merkezi olan eski Jandarma binasıyla Askerlik Şubesi arsalarını bağışlaması olmak üzere maddi ve manevi sayısız hizmetler veren merhum  Ömer Kaşif Nalbantoğlu´nu kabirleri başında.

   Aksaray´ı 300 yıl içtiği ırmak suyundan kurtarmasının yanında ilimize birçok hizmetlerde veren Sultan Abdulhamit Hanın Ser kuruni(Başyaveri) Ortaköylü Hacı Ali Paşa´yı

       Aksaray´ımızın 1. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanun teklifini veren BMM başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ü.

    1.İlçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan kanunun çıkartılmasını sağlaması başta olmak üzere Aksaray şehri ve genelinde sayısız eserlerin oluşturulmasını sağlayan Vehbi Çorakçı´yı, Mamasun Barajını yaptıran ve modern Topakkaya beldemizi kurduran Menderes Hükümetlerinde Bayındırlık bakanlığıyla,Başbakan yardımcılığı yapan Medeni Berk.

    1 Nisan1964 tarihinde  Aksaray´ın il olması konusunuTBMM´sine verdiği kanun teklifiyle gündeme getiren, verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen,fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşamayan bu  çalışmayı yapan Oğuz Demir Tüzün.

   Aksaray´ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı Mehmet Altınsoy´la, bu kutlu mücadelesindeki yol arkadaşı 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit başbakan Adnan Menderes´ten sonraki 2. Adamı olan Turgut Özal´ı

     1973-78 yıllarında Aksaray´da göreve yaptığında gerçekleştirilmesine vesile olduğu sayısız hizmetleriyle şimdiye kadar yeri doldurulamayan Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden.

     Görevi boyunca başta milli eğitim yatırımları olmak üzere Kurşunlu Caminin yıktırılarak yeniden günümüzün Osmanlı eseri gibi yaptırılması,Taptuk Emre Hazretlerinin ve Yunus Emre´nin türbelerinin ve camilerinin yaptırılması,yıkılmak üzere olan günümüz 15 Temmuz Milli İrade Meydanındaki  tarihi Vilayet konağıyla Jandarma ve adliye binasını restore ettirip,daha önce yıkılan maliye binasını ise aslına uygun şekilde yeniden yaptıran  Aksaray´a kazandırdığı bu hizmetleri nedeniyle Niğdeliler tarafından ?Aksaray´ın Valisi? unvanı verilen Vali Ünal Özgödek.

       Yıllarca ilimiz genelinde ve Kütüphaneler ile Arşivlerde yaptığı çalışmayla 1973 Yılında dönemin Belediye Başkanı M.Taki Tatlıpınar tarafından bastırılan ve halen elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihi olan ?Abideleri ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi? isimli eseri Yazan Tarihçi İbrahim Hakkı Konya´lıyı.

   Aksaray´ın 1. Vilayetliğinde Vehbi Çorakçı ile Atatürk´ü tanıştırıp vilayetliğimizin yolunun açılmasını sağlayan Doktor Adnan Adıvar ve eşi Yazar Halide Edip Adıvar.

      Hiç hak etmediğimiz,asla ve asla da hak etmeyeceğimiz 59 yıl süren 1. İlçelik esaretinden kurtularak il olmamızı sağlayan vilayetlik kanunu Büyük Millet Meclisinde görüşülürken yaptığı konuşmayla Aksaray´ın istikbali için Çakmak Tren istasyonuna demir yolu ile bağlanmasını isteyerek 2008 yılında bu konuda başlattığımız ve etüt projesinin %90´ı tamamlanan Aksaray-Ulukışla Tren hattımızın çalışmasına ilham veren Burdur Milletvekili Soysallı İsmail Süphi´yi ise gıyabında yapacağımız dualarla anacağız.

   Bu anma programına ilimizin Mülki amiri Vali Aykut Pekmez ile Belediye Başkanı Halik Şahin Yazgı başta olmak üzere tüm atanmış ve seçilmişlerle Meslek Odaları ve STK temsilcileriyle gazetecileri bekliyoruz.?dedi.(Belge,bilgi ve fotoğraflar Gazeteci-Yazar Ali Genç arşivi)

 

 

 



Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli