CHP'li Sarıbal: İthalat politikaları üreticiyi iflasa sürükledi

CHP

CHP'li Sarıbal: İthalat politikaları üreticiyi iflasa sürükledi

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal hayvansal üretimde yaşanan sorunlarla ilgili yaptığı açıklamada iktidarın ithalat politikalarıyla üreticiyi iflasa sürükleyerek Türkiye’yi süt ve et krizine mahkum ettiğini vurguladı.

ANKARA (İGFA) - CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal hayvansal üretimde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yaptı.

İktidarın ithalat politikalarıyla üreticiyi iflasa sürükleyerek Türkiye’yi süt ve et krizine mahkum ettiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, “Hayvancılık tekelleşti, küçük üretici yok edildi. Süt üreticileri anaç hayvanlarını kesime gönderdi, özellikle son iki yılda 1 milyondan fazla anaç hayvan kesildi. Türkiye’nin hayvan varlığı 2 yılda 4,4 milyon baş azaldı" dedi.

Gelinen durumda üretici satamadığını ifade eden Milletvekili Sarıbal, "Tüketici pahalılıktan et ve süt alamıyor. İktidarın ithalat politikası hayvancılığı içinden çıkılamaz bir girdaba hapsetti” dedi.

Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerinin bitme noktasına getirildiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, yem, enerji, ilaç, nakliye gibi maliyetlerinin sürekli arttığını, bu durumun hem üreticiye hem de tüketiciye olumsuz yansıdığını dile getirdi.

Hayvan yetiştiriciliğinde büyük şirketlerin piyasanın büyük bir kısmını kontrol ettiğine dikkati çeken Sarıbal, hayvancılık sektöründe üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 70’inin yem girdilerinden oluştuğunu söyledi.

“Doğalçayır ve meraların azalması, ülke hayvancılığı açısından ciddi bir sorun oluşturmaktadır" diyen Milletvekili Sarıbal, "Meraların günümüzde ciddi bir azalma göstermesi, tarım politikalarında yanlış planlamaların ve bilinçsiz arazi kullanımının bir sonucudur. Mera ağırlıklı besleme olmadan, yem bitkisi üretimi ve fabrika yemine bağımlı bir sistemin uzun vadede sürdürülebilirliği zor. Nüfus artışı, köyden kente göç ve gelişen ekonomik koşullar hayvansal gıdaya olan talebi artırmakta; bu durum karma yem üretimine de yansımaktadır. Ancak karma yem üretiminde kullanılan yağlı tohum ve küspeleri ile bazı tahıllar ve yan ürünleri gibi ham maddelerin ithal edilmesi zorunludur. 2023 yılında üretilen yaklaşık 28 milyon tonluk karma yemin yaklaşık yüzde 45’i zorunlu olarak ithalat yoluyla tedarik edilmiştir” diye konuştu.



Vali Kumbuzoğlu: “Aksaray’da Suç Oranları Düşüyor, Denetimler Artıyor”
Bakan Yerlikaya: Yangınzedelere 21,6 milyon TL destek... Orman Yangınlarında 184 konut hasar gördü
Terörle mücadeleye kararlı devam... Son bir haftada sınırda 203 şahıs yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan yolcusu
Lazer kesim,
MEB’den LGS ve YKS tercihlerine güçlü destek... 81 ilde Tercih Danışmanlığı Birimi kuruldu
Teknogirişim Rozeti Yönetmeliği Resmi Gazete'de... Teknogirişim Rozeti ile yenilikçi girişimler destekleniyor
ANSEDER yeni dönem vizyonunu belirledi
İzmir İtfaiyesi, Çeşme'nin dört bir yanında görevde
MEB'in bütçe yönetimine yapay zeka desteği
ASÜ’de tam akreditasyon hedefi için yeni yol haritası belirlendi
Aksaray’da Apartman Yangını Paniğe Neden Oldu: Can Kaybı Yaşanmadı
Türkiye’nin ilk İklim Kanunu TBMM’de yasalaştı
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE DOĞALGAZDA %50 İNDİRİM MÜJDESİ
YENİ SANAYİ SİTESİNDE OTO HIRSIZLIĞI 24 SAATTE AYDINLATILDI
  • Cuma 25.1 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.5 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.1 ° / 14.3 ° Güneşli