Aksaray

23.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:50
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:58

Bursa Büyükşehir'den UNESCO mesaisi

Bursa Büyükşehir

Bursa Büyükşehir'den UNESCO mesaisi

BURSA (İGFA) - Tarihi ve kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ve turizm potansiyeli ile Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak için yoğun çaba harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin uluslararası alanda tanıtımı için yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hazırlanan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” isimli adaylık dosyasıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ı evrensel miras haline getiren Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilmek için de çalışmalara hız verdi. Zanaat ve Halk Sanatları dalında bu ağa dahil olmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, bu yolda atılacak adımları ve yapılacak çalışmaları belirlemek amacıyla konunun taraflarını bir araya getirdi.

YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Paydaş Toplantısı’na zanaat ve halk sanatları alanında kamu kurum temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile zanaatlar katıldı. Konunun tüm boyutlarıyla ele alındığı üç gün süren yuvarlak masa toplantılarında yol haritası belirlendi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da konunun paydaşlarıyla bir araya geldiği toplantıda Büyükşehir Belediyesi olarak hedeflerini açıkladı.

Mayıs ayında Türkiye’den 2 kentin daha UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na aday olarak belirleneceğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Kasım ayı gibi de hak kazanan şehirler ilan edilecek. Ağdaki şehirler, tarihi ve kültürel geçmişleri ile çeşitli kültürel aktörlerini bir arada bulunduran, dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını keşfeden ve üreten, kendi yeteneklerini ve enerjilerini yönlendirecekleri alanlara hâkim olan ve 21. yüzyılın mevcut sorunlarına kültürel potansiyeli ile cevap veren şehirlerdir. 2021 yılında UNESCO Milli Miras Komisyonu'na Yaratıcı Şehirler Ağı’na "zanaat ve halk sanatları" temasında başvuru yapılması için çalışmalarımızı başlattık. Çünkü bu konuda zengin bir geleneğimiz var. Çinicilik, ipekçilik, karagöz gölge oyunu, kaşıkçılık, çorapçılık, saraçlık, semercilik, havluculuk, bıçakçılık, çömlekçilik, çarıkçılık, kasnakçılık, hasırcılık, yorgancılık, iğne oyası, yatık/matara yapımı, kündekârî sanatı, süpürgelcilik, fıçıcılık, alem sanatı ve takunyacılık gibi meslekler… Ben bu geleneksel değerlerimizi de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı ile evrensele taşıyacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

6 TÜRK ÜYESİ VAR

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, üye şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirebilecekleri 7 tema etrafında şekillendirildi. Temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlendi. 246 üyesi bulunan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na bugüne kadar Türkiye’den İstanbul (Tasarım), Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar (Gastronomi), Kütahya (Zanaat ve halk sanatları) ve Kırşehir (Müzik) kabul edildi.



Bir suç örgütü daha çökertildi! Mahzen-31'de 8 gözaltı
Yurtta bugün hava nasıl? Marmara'nın batısı yağışlı...
Türkiye 23 Nisan'ı coşkuyla kutluyor
'Kalkınma Yolu'na imzalar atıldı
Toplu ulaşımda 23 Nisan hediyesi
Türk kızlarından Avrupa'da 'altın' başarı
Düzce'de BELMEK kursiyerleri dünya barışı için üretti
TBMM'de 23 Nisan temalı yarışmalar ödüllendirildi
İpotekli konut satışları yüzde 49 azaldı
Canbey’den 23 Nisan mesajı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den 'Sur' açıklaması
MEB şube müdürlerinin yer değiştirme kılavuzu yayımlandı
MSB atış anlarını paylaştı
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mart verileri açıklandı
5 yılda 213 milyon e-tebligat
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,59% 0,31
  • EURO

    34,76% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,58% -0,69
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 24.7 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false