Aksaray

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54

Başkan Karatay;Evet Dersem Ne Olur?

Başkan Karatay;Evet Dersem Ne Olur?

Başkan Karatay;Evet Dersem Ne Olur?

AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, 16 Nisan tarihinde yapılacak olan Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu hakkında yaptığı açıklamasında, ?Evet´ denilirse neler olacağını açıkladı.

Başkan Karatay, 16 Nisan tarihinin Türkiye için çok önemli bir tarih olduğunu belirterek, tüm Türkiye´nin referandumda kendi vereceği oy ile Türkiye adına önemli bir kararın altına imza atılacağını söyledi. Birçok anayasal değişikliği kapsayan bu referandum için bazı kesimlerin aklında bir soru işareti olduğunu vurgulayan Başkan Karatay, ?Evet dersem ne olur?´ sorusunu şöyle yanıtladı:

1. Siyasetin daha samimi ve gerçekçi bir tabana kavuşmasını sağlarsınız

?Mevcut durumda Cumhurbaşkanı millet tarafından seçilmiş durumda. Lakin Cumhurbaşkanı´nın bu durumda siyasi bir sorumluluğu doğuyor. Fakat partisi ile ilişiği kesilen başkanın siyasi bir hükmü kalmıyor. Yapılacak olan düzenleme ile bu ilişiğin kesilmemesi sağlanıyor. Böylelikle Partili Cumhurbaşkanlığı ile siyaset daha samimi ve gerçekçi bir zemine kavuşuyor. Çünkü seçimlere partisi ile girip o makama gelen Cumhurbaşkanının partisi ile ilişiğinin kesilmesi gerçekçi değil. Şimdi bu durum engellenecek.?

2.Türkiye´nin istikrarına katkı sağlarsınız

?Mevcut anayasa yönetim için oldukça kısa bir yönetim süresi öngörülüyor. Şu anki durumu ile Türkiye´de seçimler 4 yılda bir yapılmakta. 4 yıl içinde icraat yapmak çok güçken, öte yandan 4. yılın sonunda hükümetin değişme ihtimali de istikrarı sekteye uğratabiliyor. Yeni düzenlemelerle birlikte hükümetin görev süresi 5 yıla çıkacak ve daha uzun bir yönetme süresi ve süreci olacak. Bu da başta ekonomi olmak üzere birçok alanda istikrarı getirecek.?

3.Türkiye´nin bütçesi daha etkin yönetilmesinde rol oynarsınız

?Evet dersem ne olur? Ekonomiye bir katkısı olur mu? Evet demek ekonomiye iyi gelir mi? Bu soruların cevabı aslında açık. Eğer Türk Halkı ?evet´ derse, Türkiye´nin bütçesi daha etkin ve etkili bir şekilde yönetilebilecek ve bu sayede ekonomi daha iyiye gidecek. Nasıl mı? Cumhurbaşkanı ve Başbakan çatışmasından doğan ekonomik krizleri hatırlayın. Ecevit, Sezer´e anayasa kitapçığı fırlattı diye çıkan kriz hala ülkece zihinlerimizde tazeliğini koruyor. Koalisyon hükümetlerinin ekonomide açtığı derin yaraları hatırlayın. Bu bedelleri Türk Milleti ve zamanın yönetimleri birlikte ödediler. Şimdi ise bürokrasi azalıyor. Başbakan aradan çekiliyor. Yönetimde sadece meclis ve başkan var. Yani aslında sadece halk var. Böyle olunca ne olacak? Bize ne gibi bir fayda sağlayacak? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile artık bürokrasiye takılamadan kararlar daha hızlı alınabilecek. Hükümetler daha çabuk kurulacak. Hükümet kurma sürecinde Türkiye 7 Haziran seçimlerindeki gibi belirsizlikler yaşamayacak. Ekonominin daha etkin yönetilebilmesi hususunda ise şu unutulmamalı: Artık Cumhurbaşkanı bütçe düzenleyebilme yetkisine sahip olacak. Bu şu manaya geliyor. Başkanı kim seçti? Halk. Meclisi kim seçti? Halk. Yani bütçeyi kim yönetiyor? Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı. Yani irade kimin? Halkın. Kısacası ekonomi alanında hızlı ve doğru adımlar atabilmek için bu sistem Türkiye´nin önünü açacak. Bürokrasi ve koalisyon ve Cumhurbaşkanı ? Başbakan çatışması artık ekonomiyi olumsuz etkilemeyecek. Bir diğer önemli nokta ise şu. Kendi sözünü söyleyen, küresel ekonomide etkin ve güçlü bir Türkiye, istikrarlı bir yönetim sistemi ile istikrarlı ve karlı bir ekonomiye de kavuşmuş olacak.?

4.Halkın egemenliğinin pekişmesine katkı sağlarsınız

?Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin rejim değişikliği ile bir alakası yok. Öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Değişikliğe dair maddeler incelendiğinde görülecektir ki, ülkemizin yönetim biçimi yani rejimi değişmiyor. Yani referandumdan ?evet´ kararı çıkarsa Türkiye´nin rejimi hala Cumhuriyet olacak. İkinci bir husus ise ?Tek adam´ mevzusu. Bu sözü pek çok kere duydunuz. Diktatörlük, monarşi ya da tek adam yönetimine dair hangi kavram varsa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu kavramların yanından dahi geçmiyor. Tüm söylenenlerin aksine meclise ve halka karşı sorumlu bir Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı ?vatan hainliği´ dışında herhangi bir suçtan yargılanamazken artık yargılanabilecek. Öte yandan 5+5 yıl maksimum görev süresi olacak. Bu süre dışında bir daha seçilemeyecek ?İstediği zaman Meclisi fesheder´ deniyor. Oysaki anaya böyle bir yetki vermiyor. Ancak meclis ya da Cumhurbaşkanı seçim isterse her iki taraf da kendi varlığına son vermek durumunda kalacak. Yani bu ne demek? Siyasette uzlaşma zorunluluğu var demek. Seçime gitme durumunda her iki taraf da kendi varlığına son vereceği için ?keyfi yönetim´, ?dikta´ ya da ?tek adam rejimi´ gibi bir yönetim şekli söz konusu değil. Sorumlu Cumhurbaşkanlığı kavramı da yine milletin iradesi ile gelen yöneticinin millete hesap verme noktasında halkın elini güçlendiriyor. Halk beğenmezse başkan gider. Her halükarda ipler halkın elinde olacak. Bunu sağlayansa hem meclisin başkanı denetliyor olması, hem de başkanın halkın iradesi ile yargılanabilmesi. Kısacası ?Evet dersem ne olur?´ diye merak edenler için tekrar söylemek gerekirse, ?Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir´ sözü gerçek manasına kavuşacak. Halkın egemenliği pekişecek.?

5.Cumhuriyet Rejimi´nin aynen devam etmesini, Türkiye´nin üniter ve laik kalmasını sağlarsınız

?Türkiye eyaletlere bölünmeyecek. Anayasa değişikliği bu konuya değinmiyor ve buna yol açabilecek bir adım da atmıyor. Sözün özü ne rejim değişiyor ne de Türkiye federal bir yapıya bürünüyor. Dolayısıyla Tek adam ya da diktatörlük gibi etrafınızda duyduğunuz asılsız kavramlar da bunlarla birlikte çürümüş oluyor. Kısacası anayasa değişikliği rejime ve Türkiye´nin üniter yapısına dokunmuyor. Gerçekleştirilmek istenen değişiklikler bu alanda değil ve bu konuları da gündeme getirmiyor. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik yönetimiyle baki kalacak.?

6.Gençlere seçilme hakkı tanımış olursunuz

?16 Nisan tarihindeki referandumda Türk halkının oyuna sunulan konulardan birisi de seçilme yaşının 25´ten 18´e inmesi. Peki, bu ne anlama geliyor? Bu değişikliğe ?evet dersem ne olacak?´ diye merak edenler için şunları belirtmek gerekiyor. Hızla gelişen ve değişen çağımızın şartlarında gençlerimizin dinamizmine, taze fikirlerine ve enerjisine Türkiye´nin ihtiyacı var. Bu sayede gençlerimiz, enerjisini siyaset alanında da kullanacak ve Türkiye´nin gelişmesine gençlerin daha fazla katkısı olacak. Kısacası ?evet´ derseniz gençlere seçilme hakkı tanınacak. 13 milyonun üzerinde genç nüfusu ve geleceğin inşasında gençlerin rolünü göz önünde bulundurursak konunun ciddiyetinin boyutu ortaya çıkıyor.?

7.Milletin temsil gücünün artmasını sağlarsınız

?Bilindiği üzere yeni anayasa değişikliğiyle milletvekili sayısı 550´den 600´e yükseliyor. Peki, referandumda evet derseniz bunun neye etkisi olacak? Öncelikle belirtmek gerekir ki, bu değişiklik sayesinde milletin iradesi daha güçlü temsil edilecek. Nüfusumuz arttığı için bu nüfusun da daha fazla temsilciye ihtiyacı var. Dolayısıyla artan nüfusun temsil ihtiyacını karşılayabilmek adına böyle bir değişikliğe başvuruluyor. Vatandaşlarımız kendi ilinde daha fazla temsilciye sahip olacak. Böylece meclisteki temsil gücü artacak ve milletin iradesi de güçlenecek.?

8.Yargının tarafsızlaşmasını ve yargının sivilleşmesini sağlarsınız

?Yapılacak düzenlemelerle birlikte ?Yargının Bağımsızlığı´ ifadesine artık ?Tarafsızlığı´ ifadesi de ekleniyor. Neden mi? Çünkü yargının bağımsız olması yetmez, tarafsız da olması gerekir. Tarafsız yargı sayesinde FETÖ ve benzeri terör yapılanmalarının yargı içinde güç kazanması engellenecek. Öte yandan yargı sivilleşiyor. Yargıda birlik geliyor. Yani asker ve sivil ayrımı ortadan kalkıyor. Düzenlemelerle birlikte askeri mahkemeler sadece savaş halinde kurulabilecek ve vatandaşlarımızın hepsi aynı yargı kurumlarına tabi olacak. HSK´nın çoğunluğunu oluşturan 7 üye ilk kez Meclis tarafından, nitelikli çoğunluk ile seçilecek. Bu da demek oluyor ki, meclis´e üye seçimi düzenlemesiyle demokratik meşrutiyet güçlendiriliyor. Yargı kurumu üyeleri arasında seçime dönük rekabet ve gruplaşma son buluyor, meclisin iradesi öncelik kazanıyor. Yeni düzenlemeyle FETÖ tipi yapılanmaların HSK´ya etki etme imkânı ortadan kaldırılıyor.?

9.OHAL ile alakalı şartların yeniden düzenlenmesini sağlarsınız

?Mevcut sistemde Bakanlar Kurulu yetkisinde olan OHAL ilanı, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı´na veriliyor. OHAL ilanı aynı gün meclisin onayına sunuluyor. Meclisin OHAL´i uzatma, kısaltma ya da kaldırma yetkisi bulunuyor. Bu dönemde çıkan kararnameler üç ay içinde meclis tarafından onaylanmaz ise hükümsüz kalıyor. Cumhurbaşkanı OHAL ilanını ve OHAL kararnamelerini Meclisin onayına sunduğu için her şey meclisin denetiminde gerçekleşiyor. Burada önemli olan nokta kritik durumlarda hızlı ve etkin bir şekilde kararlar alabilme kabiliyetimiz artıyor. Böylelikle 15 Temmuz gibi olağanüstü durumların üstesinden gelmemizin önü açılıyor.?

10. Seçtiğiniz Cumhurbaşkanı sorumlu olur

?Anayasa değişikliği birçok maddeyi kapsıyor ve yenilikler getiriyor. Özellikle bu değişiklikler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getirecek olması yönü ile de büyük önem arz ediyor.Mevcut durumda Cumhurbaşkanı vatan hainliği dışında işlediği hiçbir suçtan ?sorumlu? değildir. Hatta vatana ihanetten yargılanabilmesi için de meclisin dörtte üçünün oyuna ihtiyaç var. Yapılacak olan yeni değişiklikle birlikte Cumhurbaşkanı´nın ?yetkili´ ama ?sorumsuz´ olma durumu ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanı işlediği suçlardan yargılanabilecek. Bir diğer husus ise mevcut durumda Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işler yargı denetimine tabi değil iken yeni değişikliklerle birlikte Cumhurbaşkanı yargı denetimine tabi olacak. Ayrıca bir suçtan dolayı hakkında soruşturma açılan Cumhurbaşkanı erken seçim yapma kararı alamayacak. Böylelikle Cumhurbaşkanı hem meclise hem de halka karşı ?sorumlu´ olacak.?



Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı
Gizem Özcan’dan Turizm Kanunu tepkisi
Mahsun Kırmızıgül, Azerbaycan’da konser verecek
Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.9 ° / 9.1 ° Güneşli