Aksaray

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54

Bakanlık, 4 bin yıllık aile arşivini tek kitapta topladı

Bakanlık, 4 bin yıllık aile arşivini tek kitapta topladı

Bakanlık, 4 bin yıllık aile arşivini tek kitapta topladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, nikâhtan boşanmaya, doğumdan ölüme, vasiyetten mahkeme kayıtlarına kadar aile ile ilgili 4 bin yıllık süreci kapsayan tüm verileri “Aile Tarihinden Belgeler” kitabında topladı. Kitapla, özellikle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarındaki aile yaşamlarına arkeolojik ve tarihsel açıdan bakılabilmesi amaçlanıyor.

ANKARA (İGFA) -  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan, müze, arşiv ve özel koleksiyon dokümanlarıyla zenginleştirilen, Türkiye’deki farklı kuruluş, özel kişi ve koleksiyonlardan temin edilen belgelerin yer aldığı “Aile Tarihinden Belgeler” kitabı, yaklaşık 300 görsel ile ailenin gelişimine ışık tutuluyor. Çalışmada, arkeolojik kazı sonucu çıkan ve aile konusunu ele alan çivi yazılı tabletler de dikkat çekiyor.

Vatandaşlar da katkı sağladı

Çivi yazılı belgeler ile Bizans dönemine ait malzemeler Ankara Anadolu Medeniyetleri, İstanbul, Çorum ve Sivas Arkeoloji Müzelerinden sağlanırken; Osmanlı dönemi belgelerinin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Topkapı Sarayı arşivinden, bir kısmı da özel koleksiyonlar, antikacı ve sahaflardan temin edildi. Vatandaşlar da ellerinde bulunan Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına ait nikâh cüzdanlarını paylaşarak çalışmaya destek verdi.

Farklı dinlerden evlilik, doğum, vaftiz ve ölüm için hazırlanan belgelerin de eklendiği toplam 224 sayfalık kitabın sunuş bölümünü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık kaleme aldı.  Bakan Yanık, bugünkü belgelerde ailenin eşler ve çocuklar arası ilişkiler anlamında teminat altına alındığının görüldüğünü belirterek, “Yazılı belgeler aile tarihine şahitlik etmede en büyük zenginliğe sahiptir. Hukukî belgelere yansıyan doğum, evlilik ve ölüm devletlerde bir kayıt tutma evrimine işaret etmektedir. Geleneksel ve dinî meşruiyet yanında devletler resmî hukuk belgeleri ile ailenin varlığını teminat altına almıştır. Aile belgeleri bu çerçevede geleneksel sosyolojik yapıların hukukî devlet yapılarına dönüşmesine medeni hukuk üzerinden de işaret etmektedir” dedi.

Aile Tarihinden Belgeler çalışmasında, yaşanılan topraklardaki eski uygarlıklara ve Türk-İslam uygarlık çevresindeki diğer kültürlere yer verildiğini kaydeden Bakan Yanık, “Osmanlı arşiv zenginliği ile Cumhuriyet dönemi belgeleri buluşturulmuştur. Dört bin yıl öncenin ‘fakirlikte ve zenginlikte bir olmak’ ifadesi ile bugünün ‘iyi günde ve kötü günde bir olmak’ ifadesi, kil tabletlerde ve güncel nikâh törenlerinde aynı anlamı taşımaktadır.

Bu aile için beşerî ve tarihî bir sürekliliğin yaşadığına dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.



Mahsun Kırmızıgül, Azerbaycan’da konser verecek
Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.9 ° / 9.1 ° Güneşli