Aksaray

28.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:05

Bakan Akar: Türkiye NATO'nun yapıcı üyesi olmaya devam edecek

Bakan Akar: Türkiye NATO

Bakan Akar: Türkiye NATO'nun yapıcı üyesi olmaya devam edecek

Doha 2022 Forum'da Türkiye'nin NATO kapsamındaki rolüne değinen Milli Savunma Bakanı Hulusia Akar, Türkiye'nin Balkanlar'dan Orta Doğu'ya, Afganistan’a ve Kafkaslar'dan Afrika'ya ve ötesine kadar NATO'nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam edeceğini söyledi.

ANKARA (İGFA) - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doha 2022 Forum'da konuştu.

Katar'ın başkenti Doha'da "Yeni Dönem İçin Dönüşüm" temasıyla düzenlenen "Stratejik İttifakların Gelişen Görünümü" başlıklı panelde moderatörün, "Rusya ve Ukrayna savaşı, Türkiye'yi ve Türkiye'nin NATO üyeliğini nasıl etkiler?" sorusuna yanıtı veren Bakan Akar, tarihsel olarak devletlerin tehditlere karşı emniyet ve güvenliklerini daha iyi sağlamak için ittifaklar içinde yer almayı seçtiğini kaydederek, "Şu anda geleneksel tehditlere ek olarak yeni hibrit tehditlerle test ediliyoruz. Geleneksel devletler arası tehditleri biliyoruz. Şimdi ayrıca terörizm, aşırılıkçı ideolojiler, başarısız devletler, donmuş çatışmalar, kitlesel ve düzensiz göç ve iklim değişikliği bulunmaktadır" dedi.

Dünya genelinde mülteci sayısının 85 milyona ulaştığını belirten Bakan Akar, "Dolayısıyla 'terör/aşırılık zemin kazandı' diyebiliriz. Bildiğiniz gibi geçmişte savaş öncelikle bir devlet faaliyetiydi. Artık devlet-benzeri aktörler ve vekiller (güçler) de önemli rol oynuyor. Maalesef üzülerek belirtmem gerekir ki birçok grup ya da vekil güç bazı devletlerin ortağı olarak hareket ediyor. Ayrıca teröristler, sosyal medyayı taraftar toplamak ve ideolojilerini yaymak için kullanıyor. Dezenformasyon yaymak için yalan haber, fotoğraf ve videolar kullanıyorlar. Yeni güvenlik ortamında yapay zekâ, nano teknoloji ve otonom sistemlerin de dikkate alınması gerekiyor" diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin (BM) küresel sorunları ele alan tek evrensel platform olduğuna dikkati çeken Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Güvenlik Konseyi'ne atıfta bulunduğu "Dünya beşten büyüktür." ifadesini hatırlattı.

"TÜRKİYE, NATO’NUN YAPICI ÜYESİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR"

Türkiye'nin NATO kapsamındaki rolüne de değinen Bakan Akar, "Şüphesiz Türkiye NATO'ya, müttefiklere, dostlarına ve ortaklarına karşı üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam etmektedir ve bölgemizde ve dünyada barışa, güvenliğe, iş birliğine ve iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunuyor. Bunda şüpheye yer yok. Ve Türkiye, Balkanlar'dan Orta Doğu'ya, Afganistan’a ve Kafkaslar'dan Afrika'ya ve ötesine kadar NATO'nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam edecektir" dedi.

Son 30 yılda Türkiye'nin etrafında birçok kriz yaşandığını ve Türkiye'nin bu süreçte NATO, Avrupa Birliği ve Avrupa'nın güneydoğu sınırlarını koruduğunu belirten Bakan Akar,  bu krizlerde Türkiye'nin her zaman barış, istikrar ve güvenlik için çalıştığını söyledi.

Ukrayna'dan yapılan tahliye çalışmalarına da değinen Bakan Akar, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi konusundaki tutumuna ilişkin de, söz konusu sözleşmenin bugüne kadar Karadeniz'de denge ve istikrarı sağladığını ifade ederek, "Türkiye, sözleşmeyi her zaman dikkatli, sorumlu ve tarafsız bir şekilde uygulamıştır. Tüm tarafların menfaati için bu şekilde devam etmelidir" dedi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta
Avukatlardan 'Büyük Savunma' mitingi
2024-EKPSS soru kitapçlıkları ve cevap anahtarları yayımlandı
Sivas-İstanbul seferleri 4 Mayıs'ta başlıyor
Oğuzhan Koç'tan Ankara'da unutulmaz konser
İzmit’te TÜGVA ve Ensar’a aktarılan paralar kesildi!
6 ilde 38 terör şüphelisine gözaltı
Yaşlı Destek Programı (YADES) başvuruları başladı
Matematik derslerinde algoritma-bilişim odakta olacak
Irak ve Suriye'de 3 terörist etkisiz halde
Bozdoğan-30'da 147 gözaltı!
Türkiye için 'kuvvetli' uyarılar!
İstanbullular dikkat! Bugün bu yollar kapalı!
İYİ Parti'nin yeni başkanı belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan darbedilen öğretmene “geçmiş olsun” telefonu
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 27.8 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26.4 ° / 13.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 22.7 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı