Aksaray

18.04.2024

  • İMSAK 04:29
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:30
  • YATSI 20:52

Aşıklı Höyük uluslararası tanıtım ve sergiye açıldı.

Aşıklı Höyük uluslararası tanıtım ve sergiye açıldı.

Aşıklı Höyük uluslararası tanıtım ve sergiye açıldı.

Aşıklı Höyük Dostları Derneği tarafından 32 yıldır kazısı devam eden Aşıklı Höyük kazı alanına Amerika, İngiltere ve İspanya’dan davet edilen 28 kişilik sanat ekibi buradan alacakları ilhamla oluşturacakları sanat eserlerini yurtiçi ve yurt dışındaki sergilerde tanıtacak. 
Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya Köyünde 10 bin 500 yıl öncesine dayanan tarihi ile Orta Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olan ve 1989 yılının yaz döneminde İstanbul Üniversitesi tarafından kazısı başlatılarak 32 yıl boyunca çeşitli insan yaşayışlarını araştıran Aşıklı Höyük uluslararası tanıtım ve sergiye açıldı. 2018 yılında arkeoloji ve kültür konularında duyarlı olmak ve farklı mesleklerle Aşıklı Höyüğü uluslararası tanıtmak için kurulan Aşıklı Dostları Derneği tarafından Avrupa Birliğine “Sanat ve Arkeoloji ile Kültürlerarası Diyalog Projesi” sunuldu. Avrupa Birliği tarafından finansal desteklerle kabul edilen proje kapsamında Amerika, İngiltere ve İspanya başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden davet edilen 28 kişilik arkeolojik sanat ekibine disiplinli araştırma izni verildi. Aşıklı Höyükte başta arkeolojik kazılar olmak üzere restorasyon, koruma ve bilimsel faaliyetlerin maddi manevi açıdan destekleneceği projede sanat ekibinin resim, fotoğraf, kısa film ve heykel çalışması yapacağı belirtildi. Proje kapsamında sanat ekibine belirli aralıklarla hem kazı hem de tanıtım gezisi düzenlendi. Sanat ekibi 2022 Şubat ayında İstanbul, Barselona ve Dundee kentlerinde düzenlenecek olan sanat sergilerinde Aşıklı Höyüğü anlatmak için kazı alanında anlatılanları tek tek not alıp, fotoğraf makineleri ve kameralarla görüntü aldılar. İlk hayvanın evcilleştirildiği ve ilk beyin ameliyatının yapıldığı Aşıklı Höyük sanat ekibinin ilham kaynağı olurken, Avrupa Birliğinden 1 Nisan 2021 tarihinde onay alan tanıtım projesindeki çalışmaların 15 aylık süre zarfında tamamlanması bekleniyor. Belirli aralıklarla Aksaray’a gelen sanat ekibinin Aşıklı Höyükten aldığı ilhamla hazırlayacağı eserler 15 aylık sürecin ardından proje ortakları İstanbul Üniversitesi, Barselona Özerk Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi tarafından uluslararası sergiye çıkacak. Proje kapsamında yapılacak sergide ortak bir dil kullanılarak Aşıklı anlatılacak. 
Aşıklı Höyüğün Orta Anadolu’nun en eski yerleşim yeri ve 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirten Aşıklı Höyük Dostları Derneği Başkanı Ferhat Boratav, “Bin yıl boyunca insanlar yaşamış burada ve insanların avcı toplayıcı düzenden yerleşik tarım düzenine geçişinin hemen hemen her aşamasını burada görebiliyoruz. O yüzden bir arkeolojik yerleşim yeri olarak çok önemli bir yer. 30 yıldır araştırılıyor, kazılıyor ve değerlendiriliyor. Biz dernek olarak burayı destelemek, daha fazla tanıtmak için çalışıyoruz. Bir sergi hazırlığı içerisindeyiz. Şubat ayında İstanbul’da açılacak. Bugün burada hem arkeoloji ile kültürel mirasla ilgilenen arkadaşlarımız var hem de sanatla, güncel sanatla ilgilenen arkadaşlarımız var. Hem Âşıklı Höyüğü tanıtmak hem de sergi hazırlıkları ile ilgili bilgi vermek için buradayız” dedi. 
Aşıklı Höyük kazı alanı, kazı alanından elde edilen buluntular ve bu uygarlığın ortaya koymuş olduğu malzemeler bize ilham verecek diyen Sanat Tarihçisi Fırat Arapoğlu, “Aşıklı Höyük halkı burada oluşan kültür oldukça ilgin sonuçlara sahiptir. İlk beyin ameliyatının yapılması, ilk hayvanın evcilleştirilmesi gibi tüm bu buluntular ışığında Aşıklı Höyükteki insanların yaşamı, buluntularından aldığımız ilhamla bizler bir sanatçı ekibi oluşturduk. Uluslararası bir sanatçı ekibiyiz. Sanatçıların bu bilimsel verilerden aldıkları ilhamla yapacakları sanat eserlerini işte bunların içerisinde resimler, videolar, kısa filmler, dijital çalışmalar olacak. Biz bunları ilk önce İstanbul ardından Dundee ve Barselona’da sergilemeyi umarız bir de bunun Londra ayağı olacak. En büyük hayalimizde en sonunda bu serginin Aksaray’da sona ermesi olacak. Bizim projemiz bundan oluşmakta diyebilirim” diye konuştu.



“Eser ve projelerimizle şehrimizin hizmetinde olacağız”
17 Türk takım Dünya Şampiyonası'nda yarışıyor
Konut satışları azaldı... Satışların yoğunluğundaki şehir ve ülke uyruklarında değişen olmadı
Milli Eğitim'den Gazzeli çocuklara psikolojik destek
Aile ve Sosyal Hizmetler'den 'şiddete karşı' üçüncü araştırma
Aksal’dan borç krizine yorum
Kira anlaşmazlıkların yüzde 80'i davaya dönüşüyor
'Orta Koridor' Kalkınma Yolu ile güçlenecek
41 ilde 'Narkoçelik-12'! 268 gözaltı
Süt ve süt ürünleri üretiminde artış
CHP'li vekil Suiçmez'den Adalet'in mülakat sonuçlarına tepki
Turist rehberi düzenlemesi TBMM'den geçti
Meteorolojiden kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı
2 bini aşkın düzensiz göçmene İçişleri 'Kalkan'ı!
AK Parti MKYK toplantısı sona erdi
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9550,18%0,21
  • DOLAR

    32,54% 0,28
  • EURO

    34,88% 0,50
  • GRAM ALTIN

    2489,07% 1,10
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00
  • Perşembe 25.6 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı