Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Aksaray’dan yurtiçi ve yurtdışına canlı hayvan ihracatı başladı

Aksaray’dan yurtiçi ve yurtdışına canlı hayvan ihracatı başladı

Tarımsal üretimde Türkiye’de ilk 5’te yer alan ve nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’dan birçok ile ve Katar’a canlı hayvan ihracatları başladı. Türkiye genelinde birçok ile yaklaşık 200 bin canlı hayvan ihraç edilen Aksaray’dan Katar’a da yüzlerce hayvan ihraç ediliyor.
Konuyla ilgili bilgiler veren Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık potansiyelinin son derece yüksek ve verimli olduğunu belirterek, üretimlerin sadece ülke içinde değil, ülke dışında da özellikle Avrupa ülkelerine ihracının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte hayvan sevkiyatlarının arttığını vurgulayan Başkan Aktürk, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Yine bizim hem Aksaray’ımızın hem İstanbul, Ankara, özellikle Hatay, Mersin ve Adana gibi illerin kurbanlık ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu Aksaray’dan biz karşılıyoruz. Oralara ihracatlar var. Çünkü Aksaray’ımız küçükbaş hayvancılık merkezi olma yolunda ilerliyor. İlimizde 450 bin anaç, toplamda 1 Milyon civarında hayvan varlığımız var. Bunun 500-550 bin tanesi her yıl doğan kuzular. Bu kuzular doğuyor, bunların yüzde 20’si damızlık kalıyor, yüzde 80’i de kesiliyor veya adaklık kurban olarak gönderiliyor. Diğer illere 200 bin civarında canlı hayvan sevkiyatımız var. Şu anda ülkemizden Katar’a da bir hayvan sevkiyatı var. Buradan Katar’a da hayvanlar gidiyor. Bazı illerden havalanan uçaklarla küçükbaş hayvan ihracatı var. Yurt dışına da ihraç etmeye başladık” dedi.

“Sadece kendimize değil, diğer ülkelerinde ihtiyacını karşılayacak potansiyelimiz var”
Sadece Türkiye’de tüketimle kalınmaması gerektiğine dikkat çeken Başkan Aktürk, “Zaten sadece Türkiye’de tüketimle bu iş olmaz. Eğer biz bir tarım ve hayvancılık ülkesi olacaksak gelişmiş ülkelere, Avrupa ülkelerine hayvanlarımızın etini veya canlı olarak ihraç etmek zorundayız. O yüzden Türkiye’deki küçükbaş hayvancılık veya büyükbaş hayvancılıktaki bulaşıcı hastalıklar noktasındaki sıkıntıları gidermek zorundayız. Sadece kendi kendimize yeten değil, diğer ülkelerinde et, süt ve hayvansal gıda ihtiyaçlarını karşılayacak ülke potansiyelimiz var. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Sadece yurtiçi ihracatlar değil yurtdışı ihracatları da Türkiye’de hem tarımı, hem hayvancılığı çok önemli yere getirir diye düşünüyoruz. İnşallah diğer ülkelere de başlarsak biz hem Avrupa’nın hem Ortadoğu’nun hayvan ve et ihtiyacını karşılayacak potansiyelimiz var. Tarım Bakanlığımız genel merkezimiz de süreci görüşüyoruz. Tarım bakanlığımız bu stratejiyi, ihracat politikasını belirliyor. Ama dediğim gibi özellikle gelişmiş ülkelerin standartlarına ulaştırmamız lazım. Çünkü bu bulaşıcı hastalık noktasındaki sıkıntıların giderilmesi lazım” ifadelerini kullandı.



Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli