Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Aksaray'da yaptıkları hizmetleriyle gönüllerde taht kuranlar anıldı.

Aksaray

      1984’den itibaren 25 yıldır aralıksız olarak sürdürülen Aksaray lı olup ta hizmetleriyle birimizin bin olmasını sağlayanlarla, ilimizden olmamalarına rağmen görevleri esnasında Aksaray’a yaptıkları hizmetleriyle gönüllerde taht kuranlar Ervah Kabristanlığında Somunca Baba Camisi önünde anıldı.

   Merhum Çapan Tekeli’nin kız kardeşleri Saliha, Leyla ve Zeynep ile merhum Mahir Südemen’in  evlatları emekli İl sağlık Müdürü Dr. Akın Südemen, Gazeteci Ali Südemen Sosyal Politikalar il Müdürü İsrafil Aktürk, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti başkanı Celil Acar ,Gazeteci  Mücahit Mercan, Gazeteci İzzet Düzgün ile İmam İsmail Uzer’le  birlikte merhumların sevenleri anma programında hazır bulundular.

   Program’da 25 yıldır kesintisiz olarak bu anma etkinliğini düzenleyen Gazeteci-Yazar Ali Genç katılımcılara hitaben yaptığı açıklamada özetle” Bu gün burada listemizde ismi olanları neden andığımız hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum;

   Sultan Abdülhamit’in baş yaveri hemşerimiz Ortaköylü Hacı Ali Paşa’yı Aksaray’ı 300 yıl içtiği ırmak suyundan kurtarmasının yanında Ulu Camiye Şadırvan yaptırdığı, Debbağlar köprüsünü yeniden yaptırırcasına restore ettirdiği, Ali Baba Türbesini ve Paşa Hamamını, Ortaköy’e Camii ve ilk okul yaptırdığı.

   Atatürk’ü Aksaray’ımızın 1845-13 Ekim 1920 arasında 75 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanun teklifini vermesinden.

  Vehbi Çorakçı’ yı  Aksaray’ın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği  1845-1920 arasında 75 yıl süren 1.İlçelik esaretinden kurtulmasının  sağlanması başta olmak üzere Aksaray şehri ve genelinde başta Azmi Milli Un Fabrikası, Vilayet meydanındaki üç tarihi bina, Aksaray Lisesi, Halk Kütüphanesi ve vilayet matbaası binası ile  Yollar idaresi binası olmak üzere  bir çok eserlerin oluşturulmasını sağladığından.

    Medeni Berki Mamasun  Barajını yaptırmasından ve  Topakkaya beldemizi kurmasıyla 27 Mayıs darbesinin olması nedeniyle engellenen Aksaray’ın il olması çalışmasından.

     Oğuz Demir Tüzün’ü 1 Nisan1964 tarihinde TBMM sine  verdiği  Aksaray’ın il olması konusundaki teklifiyle konuyu gündeme getiren verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen ,fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan teklifi vermesi ve o dönemde birimizin bin olması için sarf ettiği çabalarından.

    Mehmet Altınsoy ‘u  Aksaray’ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı  olması ve  Özal ile birlikte geliştirdiği ortak stratejiyle 6 yıl boyunca sürdürdüğü samimi mücadelesinden.

     Milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes’ten sonraki 2. Adamı olan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı Vilayet olmamızı sağlamasından.

   Raşit Daldal Kanun tasarısının Hükümet  tarafından TBMM’sine verilmesinden sonra yasalaşıncaya kadar gecesini gündüzüne takmasında dolayı.

      Kaymak Yüksel Özden’i görevi boyunca kamu kaynaklarını kullanmadan gittiği her yerleşim merkezinde dile getirilen sıkıntıları samimiyetiyle çözdüğünden.

   Vali Ünal Özgödek’i  başta Milli eğitim yatırımları olmak üzere o zamanki Aksaray ilçesine kazandırdığı hizmetleriyle Niğdeliler tarafından “Aksaray’ın Valisi” olarak isimlendirilecek kadar hizmeti almamızı sağlamasından, bu çerçevede meydandaki iki tarihi hükümet binasını onararak yıkılmasını engellemesi, yıkılan binayı aslına uygun olarak  yeniden yaptırması, Yunus ve Taptuk emre Türbelerini yaptırması ve Kurşunlu Caminin yapılmasına vesile olması.

   Bu çalışmalarından dolayı resmiyette olmasa da pratikte de Aksaray geneline yapılmasına vesile olduğu hizmetleriyle ilk Valimiz olan şimdiye kadar Aksaray’da görev yapan birçok valinin toplamından fazla hizmet etmesinden.

    Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı ‘yı  ilimiz genelinde  sahada yaptığı araştırmalar, ayrıca ülkemiz genelindeki Kütüphaneler ile Arşivlerde yaptığı çalışmayla elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihini Yazmasından.

   Halide Edip Adıvar ve eşi Adnan Adıvar’ı Aksaray’ın 1. Vilayetliğinde Vehbi Çorakçı ile Atatürk’ü tanıştırıp vilayetliğimizin yolunun açılmasını sağlamalarından.

    Soysallı İsmail Suphi’yi 13 Ekim 1920’de Aksaray’ın il olmasını sağlayan kanun görüşülürken yaptığı konuşmada Aksaray’ın istikbali için Çakmak Tren istasyonuna demir yolu ile bağlanmasını isteyerek  2008 yılında başlattığımız şu anda ihale aşamasına gelen Aksaray-Ulukışla demir yolu talebimize ilham vermesinden.

      Gazeteci-Yazar Mahir Südemen’i  çocukluğundan itibaren Aksaray’da olup bitenleri bir kayıt cihazı gibi kaydedip bunları köşe yazılarıyla paylaşması.

    Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli’yi 1987 yılında vilayet kıvılcımın birlikte çakmamız ve kanunun kabul edilmesine kadar var gücüyle gecesini gündüzüne katması, ömrünü ilimizin birinin bin olması çalışmalarıyla geçirmesi.

    İGM’nin ilk seçilen Başkanı İsmail Baysal ‘ıda birlik ve dirliğimiz için sergilediği çabalarıyla ömrünü Aksaray’ımızın birinin bin olmasına adamasından, muhafazakarları her zaman ve her şartta korumasından

    Ömer Kaşif Nalbantoğlu’nu kaçtığı Bulgaristan’dan Aksaray’a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler vermesinin yanında 1. Nolu Sağlık Ocağı, Askerlik şubesi, Güreş eğitim merkezi ile İl Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile bağlı birimlerin bulunduğu arsayı bağışlamasından dolayı anıyoruz.” Dedi.

  Bu konuşmanın ardından İsmail Uzer Hoca tarafından yapılan ve programla isimleri geçenlerle birlikte tüm din kardeşlerimize hediye edilen dua ile tamamlandı.



Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli