Aksaray’da Soğuk Havalar Bel-Boyun Tutulması Yapabilir Uyarısı

Aksaray’da Soğuk Havalar Bel-Boyun Tutulması Yapabilir Uyarısı

Aksaray’da Soğuk Havalar Bel-Boyun Tutulması Yapabilir Uyarısı

Fizyoterapist Abdullah GÜDENDEDE “Aksaray’da Soğuk Havalar Bel-Boyun Tutulması Yapabilir Uyarısı”

Aksaraylı Fizyoterapist Abdullah GÜDENDEDE ; Çoğu insan, sıcaklığın ve havanın sağlığımız üzerinde ciddi bir etkisi olabileceğinin farkında değildir. Aslında, pek çok insan yılın soğuk aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir.

Fizyoterapist Güdendede: Soğukta bel-boyun ağrısı neden olur? Soğuk havalarda bel-boyun tutulması sorunlarının artmasının nedeni nedir?

Soğukta bel-boyun neden ağrır? Bel-boyun bölgesinde omurgamızın çevresinde bulunan kaslar soğuğa maruz kaldıkları zaman halk arasındaki tabirle sertleşirler yani kasılı pozisyonda kalırlar. Bunun sonucunda omurgamız üzerine uygulanan basınç kuvvetlerinde artış meydana gelir. Basınç artışı omurga kemiklerimizin arasındaki disk adı verilen kıkırdak dokunun yerinden dışarı çıkmasına, taşmasına yani bel-boyun fıtığı hastalığına sebep olabilir. Eğer zaten önceden hafif düzey bir bel-boyun fıtığı mevcut ise bu durumun ilerlemesi, tetiklenmesi hali ortaya çıkabilir. Adeta diş macunu tüpüne çok sert bastırmamız sonucunda gereğinden fazla dışarıya çıkması gibi bir durum olur. Bu durumunun ilerlememesi için vücudumuz akıllı bir mekanizma olarak hareket kabiliyetini kısıtlar. Bu kısıtlama tutulma olarak halk arasında çok korkulan bir durumdur. Günlük yaşam aktivitelerini kısıtlar. Birkaç hafta sürebilir.

Omurgamız da kendine hassas davranılmasını sever. Etrafındaki kasların sıcak, yumuşak ve güçlü olmasını sever.

Fizyoterapist Abdulllah GÜDENDEDE; Peki Nasıl Önlemler Alalım?

• Hava şartlarına uygun giyinelim, gerekirse kat kat giyinmekten kaçınmayalım

• Gerekirse soğuk ortama çıkmadan önce evde hafif yürüyüş, esneme ve ısınma hareketleriyle

• Vücudumuzu ve belimizi önceden soğuğa hazır hale getirelim

• Bel-boynumuzun açıkta kalmamasına özen gösterelim

• Özellikle uyku esnasında üzerimizi özellikle de belimizi örtelim

• Açık pencere, kapı önü, giriş-çıkışlar gibi hava akımının fazla olduğu "cereyanlı" ortamlarda uzun süre kalmamaya çalışalım

• Önceden bilinen bir bel-boyun fıtığı veya bel-boyun ağrısı varsa havanın çok soğuk olduğu özellikle de karlı günlerde açık havaya çıkacağımız zaman yünlü bel korsesi kullanalım (Bel tembelliğine sebep olmamak için sürekli kullanmıyoruz)

• Hava şartları çok sert ise ve her şeye rağmen ısınamıyorsak eve döndükten sonra kısa süreli ılık/sıcak su kesesi kullanalım. Bel-boynumuza sıcak havlu koymak ta benzer etki yapacaktır. Bir diğer pratik yöntem de kısa süreli olarak kalorifere yaslanmaktır. (Tabi bunları yaparken cildimizi yakmayacak şekilde dikkat ediyoruz, hafif düzeylerde ve kısa süreli uygulamalar yapıyoruz, cildimizi korumak için araya koruyucu havlu kullanabiliriz)

• Bütün bu önlemlere rağmen bir sonuç alınamıyorsa hastaneye başvuru yapmanızda fayda vardır.



Vali Kumbuzoğlu: “Aksaray’da Suç Oranları Düşüyor, Denetimler Artıyor”
Bakan Yerlikaya: Yangınzedelere 21,6 milyon TL destek... Orman Yangınlarında 184 konut hasar gördü
Terörle mücadeleye kararlı devam... Son bir haftada sınırda 203 şahıs yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan yolcusu
Lazer kesim,
MEB’den LGS ve YKS tercihlerine güçlü destek... 81 ilde Tercih Danışmanlığı Birimi kuruldu
Teknogirişim Rozeti Yönetmeliği Resmi Gazete'de... Teknogirişim Rozeti ile yenilikçi girişimler destekleniyor
ANSEDER yeni dönem vizyonunu belirledi
İzmir İtfaiyesi, Çeşme'nin dört bir yanında görevde
MEB'in bütçe yönetimine yapay zeka desteği
ASÜ’de tam akreditasyon hedefi için yeni yol haritası belirlendi
Aksaray’da Apartman Yangını Paniğe Neden Oldu: Can Kaybı Yaşanmadı
Türkiye’nin ilk İklim Kanunu TBMM’de yasalaştı
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE DOĞALGAZDA %50 İNDİRİM MÜJDESİ
YENİ SANAYİ SİTESİNDE OTO HIRSIZLIĞI 24 SAATTE AYDINLATILDI
  • Perşembe 25.3 ° / 11.2 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.5 ° / 10.9 ° Güneşli