Aksaray
15.09.2024
Fizyoterapist Abdullah GÜDENDEDE “Aksaray’da Soğuk Havalar Bel-Boyun Tutulması Yapabilir Uyarısı”
Aksaraylı Fizyoterapist Abdullah GÜDENDEDE ; Çoğu insan, sıcaklığın ve havanın sağlığımız üzerinde ciddi bir etkisi olabileceğinin farkında değildir. Aslında, pek çok insan yılın soğuk aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir.
Fizyoterapist Güdendede: Soğukta bel-boyun ağrısı neden olur? Soğuk havalarda bel-boyun tutulması sorunlarının artmasının nedeni nedir?
Soğukta bel-boyun neden ağrır? Bel-boyun bölgesinde omurgamızın çevresinde bulunan kaslar soğuğa maruz kaldıkları zaman halk arasındaki tabirle sertleşirler yani kasılı pozisyonda kalırlar. Bunun sonucunda omurgamız üzerine uygulanan basınç kuvvetlerinde artış meydana gelir. Basınç artışı omurga kemiklerimizin arasındaki disk adı verilen kıkırdak dokunun yerinden dışarı çıkmasına, taşmasına yani bel-boyun fıtığı hastalığına sebep olabilir. Eğer zaten önceden hafif düzey bir bel-boyun fıtığı mevcut ise bu durumun ilerlemesi, tetiklenmesi hali ortaya çıkabilir. Adeta diş macunu tüpüne çok sert bastırmamız sonucunda gereğinden fazla dışarıya çıkması gibi bir durum olur. Bu durumunun ilerlememesi için vücudumuz akıllı bir mekanizma olarak hareket kabiliyetini kısıtlar. Bu kısıtlama tutulma olarak halk arasında çok korkulan bir durumdur. Günlük yaşam aktivitelerini kısıtlar. Birkaç hafta sürebilir.
Omurgamız da kendine hassas davranılmasını sever. Etrafındaki kasların sıcak, yumuşak ve güçlü olmasını sever.
Fizyoterapist Abdulllah GÜDENDEDE; Peki Nasıl Önlemler Alalım?
• Hava şartlarına uygun giyinelim, gerekirse kat kat giyinmekten kaçınmayalım
• Gerekirse soğuk ortama çıkmadan önce evde hafif yürüyüş, esneme ve ısınma hareketleriyle
• Vücudumuzu ve belimizi önceden soğuğa hazır hale getirelim
• Bel-boynumuzun açıkta kalmamasına özen gösterelim
• Özellikle uyku esnasında üzerimizi özellikle de belimizi örtelim
• Açık pencere, kapı önü, giriş-çıkışlar gibi hava akımının fazla olduğu "cereyanlı" ortamlarda uzun süre kalmamaya çalışalım
• Önceden bilinen bir bel-boyun fıtığı veya bel-boyun ağrısı varsa havanın çok soğuk olduğu özellikle de karlı günlerde açık havaya çıkacağımız zaman yünlü bel korsesi kullanalım (Bel tembelliğine sebep olmamak için sürekli kullanmıyoruz)
• Hava şartları çok sert ise ve her şeye rağmen ısınamıyorsak eve döndükten sonra kısa süreli ılık/sıcak su kesesi kullanalım. Bel-boynumuza sıcak havlu koymak ta benzer etki yapacaktır. Bir diğer pratik yöntem de kısa süreli olarak kalorifere yaslanmaktır. (Tabi bunları yaparken cildimizi yakmayacak şekilde dikkat ediyoruz, hafif düzeylerde ve kısa süreli uygulamalar yapıyoruz, cildimizi korumak için araya koruyucu havlu kullanabiliriz)
• Bütün bu önlemlere rağmen bir sonuç alınamıyorsa hastaneye başvuru yapmanızda fayda vardır.
9685,49%1,73
33,89% 0,03
37,57% -0,04
2813,91% 0,95
4526,23% 0,70