Aksaray´da Çiftçilerin Olmaz Dediği Sarımsak Şimdi Türkiye Dördüncüsü

Aksaray´da Çiftçilerin Olmaz Dediği Sarımsak Şimdi Türkiye Dördüncüsü

Aksaray´da Çiftçilerin Olmaz Dediği Sarımsak Şimdi Türkiye Dördüncüsü

Aksaray´da 9 yıl önce 3,5 dekar dekar arazide ilk ekimi yapılan ve o yıllarda çiftçilerin olmaz gözüyle baktığı sarımsak üretimi şimdi Aksaray´ı Türkiye genelinde 4´üncü sıraya taşıdı.

Nüfusunun yüzde 80´inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray, son 9 yıldır ektiği sarımsakta Türkiye 4´üncüsü oldu. Türkiye´nin sarımsak ihtiyacının yüzde 5.6´sını karşılayan Aksaray´da 9 bin 500 dekar alanda yıllık 6 bin 500 ton sarımsak yetiştiriliyor. İç Anadolu Bölgesi´nin en kurak ili olan Aksaray´daki sarımsak üreticilerinin tek sıkıntısı ise su.

 

9 BİN 500 DEKAR ALANDA YILLIK 6 BİN 500 TON ÜRETİM

Sarımsak ekim tarlasını gezen Aksaray Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, son yıllarda Aksaray´da sarımsak ekiminin arttığını belirterek, ?Aksaray´da hububat tarımının yanı sıra, pancarın, yağlık ayçiçeğin, çerezlik ayçiçeğinin yanı sıra son 4-5 yıldır da sarımsak ekimi arttı. Sarımsak üretimi de hızla çoğalmakta. Üreticilerimiz sarımsaktan para kazanıldığını gördükleri için hızlı bir şekilde ekim alanı da artmakta, ekim miktarı da artmakta. Türkiye genelinde baktığımız zaman Türkiye´nin sarımsak ihtiyacının yüzde 5.6´sını Aksaray´dan karşılıyoruz. Bunu da değerli çiftçilerimiz üretimleriyle karşılamakta. Türkiye´de sarımsak üretimi kapsamında 4´üncü sırada yer alıyoruz. 9 bin 500 dekar alanda 1 yılda 6 bin 500 ton üretim yapılıyor. Birinci Kastamonu, 2´inci Kahramanmaraş, sonra Gaziantep ve sonra Aksaray gelmekte? dedi.

 

AROMASI VE ACISI YÜKSEK SARIMSAK YETİŞİYOR

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray´ın diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi sarımsakta da iddialı olduğunu belirterek, sarımsaktaki aroma kalitesinin de son derece yüksek olduğunu kaydetti. Başkan Koçak, ?Bugünde bayıraltı bölgesindeyiz. Bugün sarımsak hasat dönemi başladı. Görüldüğü gibi bayıraltında ciddi şekilde alternatif ürün olarak sarımsak ekiliyor. Sarımsak da Aksaray´ın diğer ürünlerinde olduğu gibi sarımsağında da ciddi bir kalite var. Aroması, acısı yüksek. Yaklaşık 2-3 yıldır Aksaray´da ekimi yapılıyor. Şu anda Türkiye´de 4´üncü sıradayız. Yaklaşık 9 bin, 9 bin 500 dekar alanda ekiyoruz ve 6 bin 500 ton sarımsak verimi alıyoruz. Bölgemizde de, Türkiye´de de hak ettiğimiz yere geldik. Sarımsak çok değerli bir üründür. Sayın Cumhurbaşkanımız bile her sabah aç karnına bir diş sarımsak yutuyor. Sağlığa çok elverişli bir üründür. Aksaray´daki çiftçilerimize, üreticilerimize, eli nasırlı insanlara teşekkür ediyorum? dedi.

 

KURAKLIK NEDENİYLE VERİM DÜŞÜYOR

Aksaray´da su sıkıntısı yaşandığını dile getiren Sağı Sahil Sulama Birliği Başkanı Mustafa Şahin ise, ?Sulama yapıldığı zaman gece sulama müteahhidi bizim haberimiz olmadan suyu kesebiliyor. O yüzden 10-12 gün ürün hasadında gecikme olabiliyor. Gecikmese, tam zamanında sulanmış olsa bunun iki katı verimlilik elde ederiz. Ayrıca bizim acil olarak sulama da kapalı sulama sistemine geçmemiz lazım. Suyu açıp vermek aslında çözüm değil. Bizde bunun girişiminde bulunduk. Şimdi katılım payı biriktiriyoruz inşallah. Sayın bakanımızla da görüştük ve kapalı sistem sözünü aldık. İnşallah ilerleyen yıllarda kapalı sulama sistemine geçeceğiz? diye konuştu.

 

9 YIL ÖNCE GÜLMÜŞLERDİ, ŞİMDİ HERKES SARIMSAK YETİŞTİRİYOR

Sarımsak ekimine başladığı yıllarda herkesin kendisine güldüğünü belirten çiftçi İrfan Oruç, şimdi herkesin sarımsak ektiğini ve Aksaray´ın Türkiye´de sarımsak üretiminde 4´üncü sırada yer aldığını söyledi. Sarımsak yetiştiricisi Oruç, ?2006 ? 2007 yıllarında 3,5 dekarla sarımsak ekimine başladım. Sonra ikinci sene 7 dekar ektim. Baymış Köyü´ndekiler nasıl satacağım diye güldüler bana. Şimdi o gülenler 30 dekar, 30 dekar ekiyor. Yani sarımsak üretimimiz yerine oturdu. Tüccar sıkıntısı yok, Türkiye´nin her yerinden, Gaziantep, İstanbul, Çankırı, Niğde, Kırşehir gibi birçok ilden geliyorlar. Bizim tek isteğimiz kooperatifleşmek. Birde soğuk hava depomuz olsa çok iyi olur. Bizim buranın sarımsak aroması çok yüksek? dedi.

 

PAZAR SIKINTISI İÇİN KOOPERATİFLEŞMEK İSTİYORUZ

Baymış Köy Muhtarı Emin Arıbaş ise, ? Sarımsak üretimi son 6-7 yıldır bizim köyde çok yaygınlaştı. Daha sonra civar köylere yayıldı. Şu anda mevcut olarak sadece bizim köyde bin 500 dekar ekili sarımsak arazimiz var. Satışta sıkıntımız yok, pazarda sıkıntımız yok. Bizim tek isteğimiz bunu kooperatifleştirmek. Kooperatifleştirmediğimiz zaman pazar sıkıntısı doğuyor. Çünkü fiyat dengesizliği oluyor? diye konuştu.



Ankara'da masa tenisinde Merit Grup Real Mardin rüzgarı esti

A Millilerin illk maçı Macaristan'la... Fikstür belli oldu

EHF EURO 2026'da imzalar atıldı

Kadınlar Türkiye Kupası Dört Final heyecanı başlıyor

THF Türkiye genelinde "Kral Şakir Hentbol Akademi" temsilcilikleri veriyor

Hentbol Kadınlar Süper Ligi’de normal sezon sona erdi

Kadınlar 1. Ligi'nde Ortahisar şampiyon oldu

Bursa İznikli Toprak, Türkiye Dart Milli Takımı'nda

Yeşilay Türkiye'de eş zamanlı pedal çevirecek

Bakan Bak'tan milli bilardoculara tebrik