Aksaray Üniversitesindeünvanda yükselen 102 akademisyen cübbelerini giydi

Aksaray Üniversitesindeünvanda yükselen 102 akademisyen cübbelerini giydi

Aksaray Üniversitesindeünvanda yükselen 102 akademisyen cübbelerini giydi

Aksaray Üniversitesinde akademik ünvandayükselen 102 öğretim üyesi için “Cübbe Giyme Töreni” düzenlendi. Üniversitenin 20. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen törende Rektör Arıbaş, ünvanda yükselen akademisyenleri tebrik etti.

ASÜ Konferans Salonunda düzenlenen törene Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, rektör yardımcıları Prof. Dr. Ömer Köse, Prof. Dr. Erşan Sever, Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak, Genel Sekreter Ahmet Bülbül, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Tören öncesinde Aksaray Üniversitesi mensuplarından oluşan ve şefliğini Öğr. Gör. Dr. Yaşar Musaoğlu’nun yaptığı Türk Sanat Müziği Topluluğu bir konser verdi. Topluluk, Türk sanat müziğinin seçkin eserlerini başarıyla seslendirdi. Törende üniversitenin farklı fakülte ve meslek yüksekokullarında görev yapan ve Dr. Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesör ünvanı alan akademisyenlere cübbeleri giydirildi.

Bizim bilim insanlarımız daha iyisini yapabilir

Törenin açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, programın üniversitenin 20. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında özel bir anlam taşıdığını ifade etti. Bir hafta boyunca devam eden etkinlikler içerisinde akademisyenlere yönelik böyle bir tören düzenlemeyi özellikle önemsediklerini belirten Arıbaş, akademik başarının en doğru şekilde yine akademisyenlerle paylaşılması gerektiğini vurguladı.Konuşmasında bilimin temel dinamiklerine de değinen Arıbaş, bilimsel gelişimin doğanın, çevrenin ve evrenin gözlemlenmesiyle başladığını ifade etti. İnsanlığın tarih boyunca canlıların hareketlerini ve davranışlarını taklit ederek önemli buluşlara imza attığını belirten Rektör Arıbaş, tekerlekten uçaklara, gemilerden mikroskoplara kadar birçok teknolojik gelişmenin bu gözlemlerin sonucu olduğunu dile getirdi.Günümüzde ise bilimsel yaklaşımın daha ileri bir noktaya taşındığını kaydeden Arıbaş, artık yalnızca fiziksel hareketlerin değil, insan zihninin ve canlıların içgüdüsel davranışlarının da modellenerek yeni teknolojiler üretildiğini söyledi.Sürü yapay zekâsı gibi yaklaşımların bu dönüşümün önemli örnekleri arasında yer aldığını belirten Arıbaş, karınca kolonileri, arı sürüleri gibi doğal sistemlerin incelenmesiyle geliştirilen algoritmaların bilim dünyasında çığır açtığını ifade etti.Bu noktada Türk bilim insanlarının da önemli çalışmalar ortaya koyabileceğine dikkat çeken Arıbaş, “Yabancı bilim insanları yapabiliyorsa, bizim bilim insanlarımız da çok daha iyisini yapabilir” diye konuştu.

Rektör Arıbaş: Bilim insanı her gün yenilik üretmeli

Konuşmasında Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin “Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım!Bugün yeni şeyler söylemek lazım” sözünü hatırlatan Rektör Arıbaş, bilim insanlarının sürekli kendini yenilemesi gerektiğini vurguladı. Bilimsel üretimin süreklilik gerektirdiğini belirten Rektör Arıbaş, akademisyenlerin farklı alanlara yönelerek yeni bakış açıları geliştirmesinin önemine değindi. Aksaray Üniversitesinin son yıllarda akademik alanda önemli bir ivme yakaladığını ifade eden Arıbaş, yayın ve atıf sayılarındaki artışa dikkat çekti. Web of Science verilerine göre 2023 yılında 403 olan makale sayısının 2024’te 444’e, 2025’te ise 587’ye yükseldiğini belirten Arıbaş, Scopus verilerine göre ise toplam makale sayısının 617’ye ulaştığını açıkladı.Atıf sayılarında da ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Arıbaş, önceki yıllarda yıllık ortalama 600-700 civarında artış görülürken, son dönemde bu artışın 1300’ün üzerine çıktığını ve toplam atıf sayısının 10 bin 634’e ulaştığını ifade etti. Bu rakamların üniversite tarihinde ulaşılan en yüksek seviyeler olduğunu aktaran Arıbaş, elde edilen başarının mimarının akademisyenler olduğunu söyledi.

Yarınların bugünden daha iyi olacağına inanıyorum

Üniversitenin gelişiminde akademisyenlerin emeğinin büyük olduğunu vurgulayan Rektör Arıbaş, “Bugün geldiğimiz noktada en büyük pay siz değerli akademisyenlerimize aittir. Yarınların bugünden daha iyi olacağına yürekten inanıyorum. Tüm idari ve akademik personelimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Akademik ünvan yükseltmenin büyük bir emek ve özveri gerektirdiğinin altını çizen Arıbaş, cübbe giyme töreninin bu emeğin sembolü olduğunu dile getirdi.Rektör Arıbaş, törenin üniversitenin 20. kuruluş yıl dönümüne denk getirilmesinin ayrı bir anlam taşıdığını da sözlerine ekledi. Konuşmasının ardından Rektör Arıbaş’ın konuşmasının ardından akademik ünvanda yükselen öğretim üyeler cübbelerini giydi. Tören günün anısına hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.



DİSK-AR raporladı... Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik AB’nin 2,4 katı!
Yerli zırhlı SUV TULGA 4x4’te teslimatlar başladı
Sabiha Gökçen vefatının 25. yılında anıldı
Darphane’den UTTS açıklaması: İddialar asılsız, sistem yerli ve milli
2025’te işsizlik yüzde 8,3’e geriledi... İstihdam oranı en yüksek il Artvin
Aile ve Gençlik Fonu’ndan 132 bin gence 10,7 milyar TL'lik destek
Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Eurofighter anlaşması
AKSARAY’DA FİLM SAHNELERİNİ ARATMAYAN KOVALAMACA: 3 ŞÜPHELİ YAKALANDI
Aksaray Üniversitesindeünvanda yükselen 102 akademisyen cübbelerini giydi
AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU İÇİN START VERDİ
ASÜ’de 20. yıla özel düzenlenen fotoğraf yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemlerinde takvim netleşti
24 ilde DEAŞ operasyonu: 88 şüpheli yakalandı
BAŞKAN AKTÜRK: “KÖYLERİMİZİN İÇME SUYU ALTYAPISINI GÜÇLENDİRİYORUZ”
Türkiye’nin net UYP açığı -345,2 milyar dolar
  • Çarşamba 8.6 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 12.6 ° / 7.5 ° Güneşli