Aksaray SMMM Odası Başkanı Abdurrahman Özkan Vergi Usul Kanunu konusunda açıklama yaptı

Aksaray SMMM Odası Başkanı Abdurrahman Özkan Vergi Usul Kanunu konusunda açıklama yaptı

Aksaray SMMM Odası Başkanı Abdurrahman Özkan Vergi Usul Kanunu konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’nca Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu olan belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik olarak yayımlanan Tebliğe göre, tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin temin edilmesi ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla 19 Ekim 2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazetede VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 509) yayımlanmıştır. Tebliğ’de;     

- e-fatura,                               - e-Arşiv Fatura             - e-İrsaliye          - e-serbest meslek makbuzu

- e-müstahsil makbuzu         - e-gider pusulası         - e-bilet               - e-sigorta komisyon gider belgesi

- e-sigorta poliçesi                 - e-döviz alım-satım belgesi                   - e-dekont

uygulamaları ile ilgili açıklamalarda ve düzenlemelerde bulunulmuştur. Tebliğ’de özellikle vergi mükelleflerimizi yakından ilgilendiren ;

 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1/1/2020 tarihinden itibaren, 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1/7/2020 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar.

Tebliğin yayım tarihi itibarıyla e-Fatura uygulamasına geçmiş olan mükelleflerin 1/1/2020 tarihine kadar, e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu nedeniyle ileri tarihte e-Fatura uygulamasına dahil olacak olan mükelleflerinse geçiş tarihi itibariyle e-Arşiv fatura uygulamasına geçmeleri zorunludur.

 e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar.

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dâhil toplam tutarı vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5.000 TL’yi, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda ise 30.000 TL’yi aşması halinde Gelir İdaresi Başkanlığının ücretsiz olarak mükelleflere açtığı fatura düzenleme portali aracılığı ile düzenlenmesi zorunludur.

Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorundadırlar

Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 1/1/2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dahil olmak zorundadırlar.

Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecektir.

 Akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflerin Tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmiştir.

 Gübre takip sistemi kapsamında bulunan mükelleflerce gerçekleştirilen sistem kapsamındaki malların sevkinde e-İrsaliye kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

 Demir çelik sektöründe, madencilik alanında vergi kayıp ve kaçağını azaltmak ve sektörde haksız rekabeti engellemek amacıyla imalat, ihracat veya ithalat faaliyetinde bulunan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmüştür.

 E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsul alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmeleri zorunludur.

V.U.K. 509 Nolu Tebliğde yayınlanan e-uygulamalara istinaden firmalarımızın Ön muhasebe elamanı ihtiyaçlarını karşılamak üzere Odamız Aksaray Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında  ÖN MUHASEBE ELEMANI kursu açılacak dır.  Açacağımız kursumuzda kursiyerlerimize Zirve Finansman Paketinde e-Fatura, e-arşiv, e-sevk irsaliyesi, e-müstahsil Makbuzunu  uygulamalı olarak gösterilecek olup 01.01.2020 tarihine kadar firmalarımızın personel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacağız. Kursumuzun sonunda Başarlı olan kursiyerlerimize belge verilecek olup, kontenjanımız sınırlı olacak dır. Kursla ilgili müracaatlar odamıza şahsen  yapılacak olup diğer bilgiler odamızdan öğrenilebilir.

         Müracaatlar: 18 Kasım 2019 – 27 Kasım 2019 Tarihleri arasında  Mesai saatleri içerisinde şahsen yapılacaktır.

 İletişim  :  214 37 24 – 212 00 61

 Mail        :  info@aksmmmo.org.tr

Web        : www.aksmmmo.org.tr



HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası'nda Yalıkavak ile Konyaaltı Belediyesi eşleşti

Hentbolun kadın kaptanları soruları yanıtladı

Ankara'da masa tenisinde Merit Grup Real Mardin rüzgarı esti

A Millilerin illk maçı Macaristan'la... Fikstür belli oldu

EHF EURO 2026'da imzalar atıldı

Kadınlar Türkiye Kupası Dört Final heyecanı başlıyor

THF Türkiye genelinde "Kral Şakir Hentbol Akademi" temsilcilikleri veriyor

Hentbol Kadınlar Süper Ligi’de normal sezon sona erdi

Kadınlar 1. Ligi'nde Ortahisar şampiyon oldu

Bursa İznikli Toprak, Türkiye Dart Milli Takımı'nda