Aksaray

02.05.2024

  • İMSAK 04:05
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:34
  • AKŞAM 19:43
  • YATSI 21:10

Ahde vefayı bilenler bu gün Aksaray ervah kabristanlığına!

Ahde vefayı bilenler bu gün Aksaray ervah kabristanlığına!

Ahde vefayı bilenler bu gün Aksaray ervah kabristanlığına!

 Bu gün yani 24 Aralık Pazar günü Öğle Namazında sonra Aksaray´ın Hayırlı evlatları ve Yaptıkları hizmetleriyle Aksaray sevgilerini kanıtlayanlar için düzenlenecek anma programına ahde vefası olan herkes davet edildi. 

  Bugün(24 Aralık Pazar günü) Öğle Namazından sonra Somuncu Baba Camisinin önünde ilimizin hayırlı evlatları ve Aksaraylı olmadıkları halde ilimize yaptıkları maddi  ile manevi  hizmetleri gerçekleştirenlerin bir kısmını Ervah Kabristanlığındaki kabirlerinin başında, diğerlerini ise burada  gıyaplarında yapılacak program ve programda yapılacak dualarla anılacaklar.

   ?Mazilerini bilmeyen kişi veya kişilerini mutlu bir atilerinin de ,yani geleceklerinin de olamayacağını belirten, bu nedenle de kişiler gibi geçmişini bilmeyen memleketlerinde geleceklerini ihya edemeyeceklerini belirten1995´den bu yana 23 yıldır bu programları kesintisiz olarak devam ettiren  Gazeteci-Yazar Ali Genç?  Bu günümüzü hayırlı evlatlarımıza ve bizi sevenlere borçluyuz.

    Ahde vefanın gereğini yapmak ve bununla ilimizin mutlu geleceğini oluşturacak olanları da teşvik etmek istiyoruz.

   Bu maksadımıza ulaşmak için bugün öğle Namazının ardından Somuncu Baba Camisinde bir araya geleceklerimizle birlikte önce Aksaray´ımızın vilayet olmasını sağlayanlardan dönemin ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal.

  Vilayetlik mücadelesinin kıvılcımını birlikte yaktığımız ve il olmamızı sağlayan kanunun 15 Haziran 1989´da TBMM´sinde kabul edilmesine kadarda bu mücadelemizi birlikte aralıksız olarak yürüttüğümüz, Vilayet olmamızdan sonrada ihtiyacımız olan hizmetlerimizin gerçekleştirilmesi mücadelesini birlikte verdiğimiz Gazeteci-Yazar  can kardeşim merhum Çapan Tekeli´yi.

     Köşe yazılarıyla geçmişimize ayna olan Gazeteci-Yazar Mahir Südemen hocamızı.

    Hayatını Aksaray´ımızın birinin bin olmasına adayan İl Genel Meclisimizin seçimle gelen ilk başkanı olan Eğitimci-Siyasetçi İsmail Baysal ağabey ile yine kaçtığı Bulgaristan´dan Aksaray´a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler veren Kaşif Nalbantoğlu´nu kabirleri başında.

   Aksaray´ımızın 2. Sultan Beyazıt tan itibaren 400 yıl içtiği ırmak suyundan kurtarmasının yanında ilimize birçok hizmetlerde veren Sultan Abdulhamit Hanın başyaveri Ortaköylü Hacı Ali Paşa´yı.

    Aksaray´ımızın 1. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanunun teklifini veren BMM başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ü.

    1.İlçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan kanunun çıkartılması başta olmak üzere Aksaray şehri ve genelinde sayısız eserlerin oluşturulmasını sağlayan Çorakçı zade Kara Vehbi yani Vehbi Çorakçı´ yı,  Mamasun Barajını yaptıran ve  Topakkaya beldemizi kurduran Medeni Berk´i.

    1 Nisan1964 tarihinde verdiği  Aksaray´ın il olması konusundaki teklifiyle konuyu gündeme getiren verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen, fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan teklifi veren Oğuz Demir Tüzün´ü.

   Aksaray´ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı Mehmet Altınsoy´la, 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes´ten sonraki 2. Adamı olan Turgut Özal´ı

     Yeri doldurulamayan Mülkiyeli 1973-78 arası Aksaray Kaymakamı Yüksel Özden´i.

    Görevi boyunca Aksaray´a  kazandırdığı onlarca hizmetleriyle Niğdeliler tarafından ?Aksaray´ın Valisi? olarak isimlendirilen başta Milli Eğitim yatırımları olmak üzere ödeneklerin  çoğunu Aksaray´a harcayan, Kurşunlu Caminin, Taptuk Emre Hazretlerinin ve Yunus Emre´nin türbelerini yaptıran, yıkılmak üzere olan  meydandaki tarihi Vilayet konağıyla Jandarma ve adliye binasını restore ettirip, daha önce yıkılan maliye binasını ise aslına uygun şekilde yaptıran Vali Ünal Özgödek´i ise gıyabında yapacağımız dualarla anacağız.

   Bu anma programına ahde vefanın gereği tüm atanmış ve seçilmişlerle Meslek Odaları ve STK temsilcileriyle gazetecileri bekliyoruz.? dedi. (Belge, bilgi ve fotoğraflar Gazeteci-Yazar Ali Genç arşivi)

 

 



81 ilin Milli Eğitim Müdürleri Ankara'da
Yüksek İstişare Kurulu Çankaya'da toplandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şehit askerlerin ailesine başsağlığı mesajı
Ankara'da masa tenisinde Merit Grup Real Mardin rüzgarı esti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 1 Mayıs mesajı
LPG'ye indirim geliyor!
Kişinin yaşam maliyeti 22 bin 992 TL
KOBİ’lerin dijital dönüşümüne 25 milyon Euro’luk destek
İstanbul'da 1 Mayıs... 210 gözaltı!
Başkan Akbulut'tan 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajı
Metina'da 2 terörist etkisiz!
Bolu Dağı Tüneli uzatılıyor... İkinci etap Temmuz'da başlıyor
Akıllı ulaşımda önemli zirve yarın başlıyor
İYİ Parti'de devir-teslim yapıldı... Akşener devri sona erdi
Tarımsal üretim kredilerinin esasları belirlendi
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 21.7 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.2 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı