Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

6. Uluslararası Aksaray Tarım Fuarı açıldı

6. Uluslararası Aksaray Tarım Fuarı açıldı

6. Uluslararası Aksaray Tarım Fuarı açılışına bakan yardımcısı da katıldı

 

Uluslararası Aksaray Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarının 6.’sı düzenlenen törenle kapılarını açtı.

Aksaray Valiliği öncülüğünde Aksaray Belediyesi işbirliğinde Aksaray Tarım Platformu’nun koordinasyonu ile tertip edilen “Aksaray 6.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı”  düzenlenen törenle açıldı.

Fatih Mahallesi kapalı semt pazarı ve fuar alanında açılan Tarım ve Hayvancılık Fuarı açılış törenine Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Belediye Başkanı Evren Dinçer protokol üyeleri ve çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Vali Hamza Aydoğdu yaptığı konuşmasında tarım alet ve makine üreticisi, tohum ve gübre, hayvancılık ekipmanları ve yem karma, alternatif enerji ve gıda olmak üzere farklı sektörlerde, ulusal ve uluslararası ölçekte 250 firmanın fuara katıldığını söyledi.

Aksaray’ın ürettiği tarım ürünlerinin dokuz tanesi ile Türkiye’de ilk onun içinde olan bir şehir olduğunu kaydeden Vali Aydoğdu konuşmasında; “Aksaray Türkiye’nin et ve süt üretiminin %20’sini tek başına karşılıyor. Hastalıktan ari işletme sayısında Türkiye birincisi, iki milyona yakın küçükbaş hayvan besliyor, 387 bin hektar tarım arazisinin tamamını ekiyor ve Türkiye ekonomisine her yıl yaklaşık 20 milyara yakın katkı sunuyor. Yonca, patates, şeker pancarı, ayçiçeği, kabak çekirdeği, buğday gibi temel gıda ve hayvancılık bitkilerinde ya Türkiye birincisi ya da ikincisi, Türkiye’nin her yerine peynir satıyor, Kars’a kaz satan bir tarım şehrinden bahsediyoruz” dedi.

Aksaray’ın TR71 bölgesinde tarımsal potansiyeli en yüksek olan il konumunda olduğunu vurgulayan Vali Aydoğdu; “Bu potansiyeli geliştirerek bunu daha da yükseklere taşımak için hep birlikte gayret ediyoruz. 6. Düzenlenen tarım fuarında çiftçilerimize, bir yandan modern teknoloji ürünü tarım alet ve ekipmanlarını tanıtacağız, diğer yandan da tarım sektöründe alanında uzman kişilerle söyleşiler yapma ve kendilerini geliştirme fırsatı sunacağız’ diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’de yaptığı konuşmasında;  "Çiftçilerimiz yeter ki üretsin, eksin, diksin devletimiz sonuna kadar arkanızda. Sizleri ve bizleri bir takım korkulara sürüklemeye çalışanlar var." dedi.  Türkiye’nin son yıllarda neredeyse ortalama 5-6 kat büyüdüğünü ifade eden Bakan Yardımcısı Gizligider konuşmasında: “Avrupa'da bir çok alanda üretim anlamında birinciyiz. Ancak halen bizim yapmamız gereken işler var. Artık nitelikli büyümeye geçeceğiz. Özellikle geçtiğimiz 2 yıl yaşadığımız pandemi sürecinde üretimin ne kadar önemli olduğunu anladık. Artık üretmezseniz yoksunuz. Paranız olsa da alamıyorsunuz. Önce üreteceğiz. Dünyanın en büyük teknoloji devletleri Afrika'dan ve başka yerlerden arazi satın alıyor. Yani bu demek oluyor ki düşünmek için bile önce tok olacağız. Önce kendi topraklarımıza hakim olacağız ve bunları verimli kullanacağız. Yeni dönemde inşallah tarımla teknolojiyi çok sık şekilde zikredeceğiz."

Belediye Başkanı Evren Dinçer’de yaptığı konuşmasında; Aksaray’ın tarım ve hayvancılık alanında Türkiye genelinde en önde gelen iller arasında bulunduğunu söyledi. Dinçer; 4 gün sürecek fuarda çiftçilerin yeni tarım aletlerini tanıyarak sektörde yeni uygulamalarla ilgili bilgi alışverişi yapacaklarını belirtti. Belediye Başkanı Dinçer; Aksaray’a daha büyük bir fuar ve kongre merkezi kazandırmak istediklerini bu konuda çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav ise konuşmasında Aksaray’ın bitkisel üretimde Türkiye’de 2. Sırada olduğunu ekili alan büyüklüğü bakımından 13. Sırada bulunduğunu söyledi. Saklav 2021 yılında 412 milyon tarımsal destek ödemesi yapılırken son 20 yılda Aksaraylı çiftçilere 2.4 milyar TL tarımsal destek ödemesi yapıldığını kaydetti.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cüneyt Göktaş’da yaptıkları konuşmalarında;

Aksaray’ın tarım ve hayvancılık alanında üretim kapasitesine dikkat çekerek kentin geniş yelpazede üretim çeşitliliği ile tarım şehri olduğunu belirttiler.

Konuşmaların ardından Aksaray 6. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılışı gerçekleştirildi. Vali Hamza Aydoğdu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve protokol üyeleri fuara katılım sağlayan firmalar ile İlçelerin tanıtımı için açılan standlarını gezerek bilgi aldılar.

 

 

 

 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9058,44%2,86
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli