3 milyar dolarlık frekans satışı canlı yayınlandı... 5G ihalesi sona erdi

3 milyar dolarlık frekans satışı canlı yayınlandı... 5G ihalesi sona erdi

3 milyar dolarlık frekans satışı canlı yayınlandı... 5G ihalesi sona erdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’nin 5G mobil haberleşme altyapısına geçiş sürecini başlatan yetkilendirme ihalesini bugün Ankara’daki BTK Merkez Binası’nda gerçekleştirdi. 3 saat süren ihale, kurumun sosyal medya hesapları üzerinden de canlı yayınlandı.

ANKARA (İGFA) - Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un katıldığı ihalede, 11 frekans paketi KDV hariç 2 milyar 945 milyon dolarlık toplam teklif bedeliyle satıldı.

5G hizmetleri 1 Nisan 2026’da büyük şehirlerde başlayacak, ülke geneli kapsama 1 yıl sürecek.

İhale ile 700 MHz ve 3.5 GHz frekans bantlarında toplam 400 MHz frekans için 2 milyar 125 milyon dolar asgari değer üzerinden yapılacak ihaleyle toplam 11 farklı frekans paketi işletmecilere tahsis edileceği bildirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, 9 Ekim’den itibaren kabul edilen teklifler için son başvuru bugün saat 09:30 oldu. Saat 10:30’da başlayan ihalenin ilk sonuçlara göre 700 MHz Bandı (A Paketleri): A1 paketi Turkcell (429 milyon dolar), A2 Vodafone (426 milyon dolar), A3 Türk Telekom (425 milyon dolar) oldu.

3,5 GHz Bandı (B Paketleri): B1 Turkcell (214 milyon dolar), B2 Türk Telekom (209 milyon dolar), B3 Vodafone (201 milyon dolar). verilirken toplam teklif 1,9 milyar doların üzerinde (B paketleri için 624 milyon dolar).

Kazananların frekans yer seçimini yapacağı ve ihalenin 5G altyapısının kurulması, işletilmesi ve hizmet sunumunu kapsayacağı belirtildi.

Bakan Uraloğlu ihalenin kesinleşmesi ile birlikte Nisan 2026’da ilk sinyallerin Marmara Bölgesi’nde (Kocaeli, Bursa gibi) alınacağı, tüm Türkiye’yi kapsamasını 1 yılı bulacağını ifade etti.

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 5G'nin Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde kritik bir adım olduğunu belirterek, canlı yayınla şeffaflığı sağladıklarını söyledi.

2 MİLYAR 125 MİLYON DOLAR OLAN İHALE KDV HARİÇ 2 MİLYAR 945 MİLYON DOLARLA GERÇEKLEŞTİ

Başkan Karagözoğlu, mobil şebeke işletmecilerinin her üçünün de ihaleye katıldığını aktararak, ihalenin tüm frekans paketleri dahil toplam asgari değeri 2 milyar 125 milyon dolar iken ihale sonucunda oluşan bedel KDV hariç 2 milyar 945 milyon dolar olduğunu açıkladı.

İhalede belirli frekans paketlerini kazandıkları için mevcut frekans ve numara gibi kaynaklarını 5G hizmetleri için de kullanabilmeleri için 2029 yılından itibaren her yıl brüt satışlarının yüzde 5'i oranında ödeme yapacakalrını belirten Karagözoğlu, "İhale Komisyonu kararımızı, ihale yetkilisi olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kuruluna sunacağız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun onaylaması akabinde ihale kararı kesinleşecektir" değerlendirmesinde bulundu.

5G'nin 4,5G’ye göre 10 kat hızlı internet, düşük gecikme ve yüksek kapasite sunması beklenirken, uzaktan ameliyat, otonom araçlar, akıllı tarım ve fabrikalar gibi alanlarda devrim yaratması bekleniyor.



Başkentte pembe ışıklar meme sağlığı için yandı
5 kıtadaki 5G deneyimi Türkiye'ye getirmeye hazırız
TSK'ya güç takviyesi... 12 adet C-130J uçağı tedarik ediliyor
Yayman: Hiçbir şey yapılmadı demek psikiyatrinin konusu
KFOR Komutan Yardımcılığı görevini İtalya’ya devrediliyor
3 milyar dolarlık frekans satışı canlı yayınlandı... 5G ihalesi sona erdi
Milli Eğitim'den 10 ilde dijital dönüşüm
Merkez haftalık istatistiklerini yayımladı.... Mevduatlarda sınırlı artış
Öğretmenler arası hikaye yazma yarışmasını kazananlar belli oldu
Konya potada yenilmezlik serisini 5'e çıkardı
Ticaret'te 'kanatlı' operasyon! Gürbulak'ta 85 'Cancan' ele geçirildi
Tokat’ta işçi mağduriyetine AK Parti'den etkili mesai
Cumhurbaşkanlığı'na yeni daire başkanlığı kuruldu
Adapazarı-Serdivan Tramvay Hattı 2025’te başlıyor
Ankara Keçiören'de söz vatandaşın
  • Cuma 17.5 ° / 13.5 ° false
  • Cumartesi 18.7 ° / 15.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 16.5 ° / 13.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu