2025 Aile Yılı Aksaray Aile Çalıştayı Başladı

2025 Aile Yılı Aksaray Aile Çalıştayı Başladı

2025 Aile Yılı Aksaray Aile Çalıştayı Başladı

Aile kurumunun öneminin vurgulanması, aile içindeki birlik ve beraberliğin korunması, mevcut riskler karşısında ailenin topyekûn desteklenmesi amacıyla 2025 yılıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Aile Yılı” olarak ilan edildi.

Aksaray Valiliği himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda 2 gün sürecek ‘2025 Aile Yılı Aksaray Aile Çalıştayı’ düzenlenen açılış töreni ile başladı. Nenesa Otel Toplantı Salonunda düzenlenen çalıştayın açılış törenine Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı VekiliHıfsı Peker, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alpay Arıbaş, birim amirleri STK Başkan ve üyeleri ile davetliler katıldı. 

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu yaptığı konuşmasında; Aile müessesesinin bir arada yaşamanın, millet olabilmenin, Devlet kurabilmenin ve bu devletleri sürdürebilmenin en önemli şartı olduğunu söyledi. 

Toplumların aile yapılarının gücü ve sağlamlığı kadar güçlü ve medeni olduklarını belirten Vali Kumbuzoğlu: “Sosyal düzen ailede başlar. Ahlak, terbiye, paylaşmak, dayanışma, sevgi, merhamet, vatan sevgisi gibi daha birçok insani duygu ve davranış ailede verilir. Ancak aile müessesi, küresel değişim ve dönüşümlerle birlikte ve toplumsal sorunların çeşitlenmesiyle, ciddi tehdit ve risklerle karşı karşıya kalmaktadır.” dedi.

-Ailenin korunması için hep beraber dertleneceğiz

 Küresel eğilimler, ekonomik dalgalanmalar, kültürel değerlerdeki aşınmalar, demografik değişimler ve cinsiyetsizleştirme gibi, aile ve evlilik kurumunu hedef alan zararlı akımların ailenin karşılaştığı riskleri artırdığını vurgulayan Vali Kumbuzoğlu konuşmasında; 

“Güçlü bir aile güçlü bir devlet demektir. Güçlü bir aile güçlü bir ülke demektir. Biz aslında çocukluk yıllarımızdaki duyguları gözümüzün önüne getirebilirsek, kendimizi çocukların yerine koyabiliyorsak emin olun ki hiçbir problem kalmayacaktır. 0-7 yaş grubu neyse toplumda odur. O yüzden çocuklarımıza nasıl davranacağımızı nasıl bir aile kuracağımızı çok iyi tasarlamamız lazım. Bu çalıştayın özünde bu var. Bizim boşuna vakit kaybedecek zamanımız yok İyi düşünmemiz gerekiyor. İş birliği içinde olup bu konuları dertlenmemiz lazım, ailelere dokunmamız gerekiyor. Sokaklara inmemiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız aile ilgili konuları sürekli dile getiriyor. Hepimizin algılaması lazım. Sokaklarda caddelerde mahallelerde dolaşmadan görmeden biz bunu anlamamız mümkün değil. Suç oranlarına da baktığımızda bu aslında direkt aileyle bağlı. Birbirimize güç ve kuvvet vermemiz lazım. Türkiye'nin aile eylem planı netleşti 2025 yılı ‘Aile Yılı’ Türkiye'nin yol haritası belli ama Aksaray'ın da aile eylem planını oluşturacağız. Adımlarımızı ona göre atacağız göstergelerimizi değiştireceğiz. Aile kurumunu güçlü kılmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde ve Aile ve Sosyal Hizmetle Bakanlığı koordinasyonunda aile ve evlilik kurumunun korunması ve güçlendirilmesine yönelik stratejilerin, hedeflerin ve faaliyetlerin yer aldığı; “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” oluşturulduğunu kaydeden Vali Kumbuzoğlu; “Biz de 26 paydaş kamu kurum ve kuruluşumuzun katkıları ile teknik ekip oluşturup, yerelin ihtiyaçlarını ve kapasitesini göz önünde bulundurarak, eylem planı taslağı üzerinde çalışmalar gerçekleştirdik. Bugünkü çalıştay ile de 2028 yılına kadar sürdürülecek eylem planına nihai şekli verilecek” dedi.

2 gün boyunca 5 oturumda gerçekleştirilecek ‘Küresel Riskler ve Demografik Dönüşüm Karşısında Ailenin Korunması’, ‘Ailelerin Refah Düzeyinin Yükseltilmesi’,  ‘Aile Odaklı Sosyal Politika ve Hizmetlerin Etkinliğinin Artırılması’, ‘Dijitalleşme Sürecinde Ailenin Desteklenmesi’ ,  ‘Aileye Duyarlı Çevre Politikaları İle Ailelerin Afet ve Acil Durumlara Dayanıklılığının Artırılması’ ile ilgili eylemlerin değerlendirileceği çalıştayın önemine belirten Vali Kumbuzoğlu; “Bu sayede; ailelerimizin sağlıklı, mutlu ve sorun çözme becerisine sahip olmalarına,  Kamu kurum ve kuruluşlarının sunduğu hizmetlerden daha etkin bir biçimde yararlanmalarına, koruyucu, önleyici, destekleyici, rehabilite edici faaliyetlerle aile yaşam kalitelerinin artmasına, sahip oldukları her türlü kaynağı etkili bir şekilde yönetmelerine ve karşılaşabilecekleri çeşitli risklere yönelik önlemler almalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktayız” diye konuştu. 

-İl Müdürü Ulaş; ‘Tüm paydaş kurumlar ve STK’larla işbirliği içindeyiz’

Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nurettin Ulaş’da yaptığı konuşmasında İl Müdürlüğü olarak aile değerlerini korumak ve güçlendirmek, başta anne ve babalar olmak üzere ailelerin ve bireylerin sorunları ile ilgilenmek, onları bu konuda güçlendirmek için misyon yüklenerek tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri ve diğer tüm paydaşlar ile iş birliği yaptıklarını söyledi. Ulaş; “Aile ile ilgili hali hazırda kurumlarımız ile işbirliği içinde olduğumuz gibi, bundan sonra da Belediyemiz ve müftülüğümüz ile nikahlanacak gençlerin eğitimi; Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile aile eğitimleri, aile ziyaretleri; Üniversitemiz ile aileye dair araştırmalar, seminer ve konferanslar; Sağlık Müdürlüğümüz ile aile sağlığı, üreme sağlığı; Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ile gençlerin ve ailelerin spor ve kamplar ile sağlıklı bir hayata katılımı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız ile dezavantajlı ailelerin desteklenmesi; Tarım ve Ticaret Müdürlüklerimiz ile eşlerin üretime katılımı ve kadın kooperatifleri; İşkur İl Müdürlüğümüz ile istihdamın geliştirilmesi, KOSGEB ve Ahiler ajansı ile girişimciliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası gibi odalarımız ile evlenecek çiftler başta olmak üzere ailelerin, aile dostu kampanyalar ile desteklenmesi konularında ve burada sayamadığımız diğer kurumlarımız ile çalışmalar planlamaktayız.” dedi.

Konuşmaların ardından 2 gün sürecek çalıştayın belirlenen başlıklarda değerlendirilmesi için katılımcılar çalışmalarına başladılar. 



Aksaray’da Gençlerin Mesleki Gelişimi İçin Önemli İş Birliği
2025 Aile Yılı Aksaray Aile Çalıştayı Başladı
Türkiye'nin yaş yapısı değişti... Yaşlı nüfusumuz 9 milyonu aştı
2,6 milyar TL'lik tarımsal destek ödemesi yapılacak
İmam Hatipler'in başarısı için kredi iddiaları asılsız!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mazluma el uzatmak için biz yine oradayız
Bakan Tekin'den Erzincan sürprizi
Bayram ikramiyesi komisyondan geçti
Özlüce Doğa Koleji Türkiye şampiyonu
Merkez Bankası PPK toplantı özetini yayımladı
Bakan Yerlikaya Batman'dan açıkladı... Sahipsiz hayvanlarla ilgili belediyeler iki ayda bir denetlenecek
MSB: 2,5 ayda 502 terörist etkisiz hale getirildi
97 milyon 'Yüksek Hızlı' yolculuk yaptı!
Bakan Göktaş: Siber şiddetle mücadele hayati öneme sahip
2025-YKS'de geç başvurularda son gün
  • Cuma 20.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.4 ° / 9.9 ° Güneşli