14 Kasım Bugün Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Bugün Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Bugün Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü ‘Diyabet Bakımına Erişim

          “463 milyon kişi diyabetle yaşamaktadır.”

Bu yıl İnsülinin keşfinin yüzüncü yılı, diyabetli 460 milyondan fazla insan ve risk altındaki milyonlarca insan için anlamlı bir değişiklik meydana getirmek için eşsiz bir zaman olmalıdır.

Maalesef Dünya çapında milyonlarca diyabetli birey diyabet bakımına erişememektedir. Diyabetli bireyler, durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyarlar.

-  Birçok diyabetli birey ağızdan alınan diyabet ilacına ihtiyaç duymaktadır. Ancak düşük gelirli ülkelerde bu tedavi seçeneklerine ulaşılamıyor ve maddi olarak karşılanamıyor. Her 4 diyabetli bireyden 3’ü düşük gelirli ülkelerde yaşamaktadır.

- İnsülinin keşfinin üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen milyonlarca diyabetli birey hala insüline ulaşamamaktadır.

- Kan glukozu ölçümü diyabet yönetimi için temel ihtiyaçlardan biridir. Ancak birçok ülkede diyabetli bireyler ihtiyaç duyulan ekipmanlara ulaşamamaktadır.

 

lkemizde, Sağlık Bakanlığı birinci basamak hastalık yönetim platformu kapsamında 2021 yılı Eylül ayı sonu itibarı ile tanımlanmış, 18 yaş ve üzeri nüfusta diyabetli birey sıklığı   % 10.5 dir.

            T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan  “Türkiye Diyabet Programı”  uygulanmaktadır.

 “Türkiye Diyabet Programı”nda diyabet hastalığı ile ilgili genel bilgiler özetlenmiş, diyabetin Dünya’da ve Türkiye’de mevcut durumu ortaya konmuş ve diyabetle etkin mücadele edilebilmesi için ulaşılması gereken amaçlar belirlenmiştir.

             Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde diyabet bakımına erişimin artırılması için birinci basamakta kronik hastalık yönetim platformu kapsamında aile hekimleri tarafından hedef nüfuslarında yapılacak diyabet tarama ve izlemleri ile etkin diyabet bakımına erişim artırılması hedeflenmektedir.

Ayrıca Diyabetin önlenmesinde önemli yer tutan sağlıklı kilonun korunması için sağlıklı beslenme ve fizksel aktivitenin artırılması için Yetişkinlerde ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı 2019-2023 tüm paydaşlarla birlikte  uygulanmaktadır.

 



Rutkay Aziz Dünya Tiyatro Günü’nde Nilüferlilerle buluştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'barışçı dış politika' vurgusu...Çatışma iklimine teslim olmayacağız
MİNİK YÜREKLERDEN BÜYÜK DESTAN: ÇANAKKALE RUHU SAHNEDE CANLANDI
SEYİT TEMEL VEFATININ YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANIIYOR
Ankara'da lise öğrencileri Çanakkale ruhunu sahneye taşıdı
Bakan Kurum daimi temsilcilere COP31'i anlatacak
İletişim Başkanı Burhanettin Duran'dan 'Güçlü Türkiye' vurgusu
MSB: NATO Çok Uluslu Kolordu Karargâhı kuruluyor
İçişleri'nden suç örgütlerine operasyon: 358 gözaltı
Ankara BELMEK, ArtAnkara’da çocuk oyunlarını sergiledi
MSB: Türkiye’den Orta Doğu’ya çağrı: İhtilaflar diyalog ve diplomasiyle çözülmeli
Bağdat Büyükelçiliği duyurdu: Yurt içi vekaletnameler temin edilebilecek
Elazığ Sivrice’de 4,3 büyüklüğünde deprem
Bakan Tekin, 23 Nisan programını çocuklarla şekillendiriyor
Hatay’daki o davada Bakanlık harekete geçti.... Beraat kararına itiraz
  • Perşembe 10 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 12.6 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 11.5 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı