12 yılda 673 adet 'Bal Ormanı' kuruldu

12 yılda 673 adet

12 yılda 673 adet 'Bal Ormanı' kuruldu

Arıcılığının desteklenmesi, organik bal ve arı ürünleri üretiminin yaygınlaştırılması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla 2010 yılında ‘Bal Ormanı’ fikrini hayata geçiren Orman Genel Müdürlüğü (OGM), bu güne kadar 87 bin 987 hektar ormanlık alanda 673 adet bal ormanı kurdu.

ANKARA (İGFA) - Biyolojik çeşitliliğin korunmasında hayati öneme sahip arılar için OGM olarak önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “2002 yılında 4,1 milyon olan kovan sayısı ve 74 bin 500 ton olan bal üretimi 2021 yılında 8,1 milyon kovan âdetine ve 104 bin ton bal üretimine ulaştı. 2022 yılında 60 adet daha tesis ederek toplam 733 bal ormanı ile ülke ekonomisine yıllık 293 milyon TL katkı sağlamayı hedefliyoruz” diyerek yaklaşık 150 bin hanenin arıcılıkla ek gelir sağladığına vurgu yaptı. 

Türkiye’de ticarete konu olan bal üretimi yıllık ortalama 110 bin ton civarında. Bunun 80 bin tonu çiçek balı, 30 bin tonu ise basralı kızılçam ormanlarından üretilen çam balından oluşuyor. Türkiye'de bal üretiminin yaklaşık yüzde 25'inin çam balı şeklinde doğrudan ormanlardan elde edildiğine dikkat çeken Karacabey, “Kestane, ıhlamur, akasya, orman gülü, ahlat gibi orman ağaçları ve orman sayılan alanlardaki otsu bitkiler ve çiçekler de dikkate alındığında toplam bal üretiminin yüzde 85’i ormanlar ve orman sayılan yerlerden elde edilmektedir” dedi. 

EN FAZLA ORMAN MERSİN'DE

Bugün Türkiye genelinde 673 bal ormanı yer alıyor. Bunların arasında 34 bal ormanı ile Mersin ili başı çekerken, onu sırasıyla 23 bal ormanı ile Antalya, 22 bal ormanı ile de İzmir ve Kütahya izliyor.



Dervişoğlu’ndan Gazze ve ekonomi mesajları... Türkiye ateşkeste garantör ülke olarak etkin rol oynamalı
Hizmette en yüksek artış mesleki ve bilimsel oldu
Ekim ayı SED ödemeleri hesaplarda
İnşaat üretimi yıllık yüzde 25 arttı, aylık yüzde 0,9 azaldı
Yerli Malı Tebliği’nde değişiklik! Yazılım ürünlerine yüzde 100 yerli kabulü getirildi
“Bozkırın Tezenesi” Kocaeli’de türkülerle anıldı
TZOB: Kırsaldaki kadınların çoğunun halen güvencesiz
Aksaray Üniversitesi’nin ev sahipliğinde BKM Çok Güzel Hareketler Oyuncusu Tuğba Yılmaz öğrencilerle buluştu
Evde Bakım Yardımı hesaplarda
ASÜ İletişim Fakültesi öğrencileri TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’nda finale kaldı
CHP lideri Özel’den komisyon eleştirisi
Ücretli çalışan sayısı Ağustos’ta arttı... Ticaret-hizmet sektörü lider
Aksaray AK Parti İl Başkanı Aktürk Merkez İlçe Başkanı Gür'den Esnaf Ziyareti
Siber dolandırıcılığa 9 ilde 61 gözaltı!
Kayserili sanatçının eserleri Ankara'da sergilenecek
  • Çarşamba 17.5 ° / 13.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.5 ° / 13.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.5 ° / 13.5 ° false