Tarih: 28.10.2025 09:00

Giyilebilir Sensör Teknolojileri Sağlık Alanında Önemli Bir Yer Edinecek

Facebook Twitter Linked-in

 Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen "İğnesiz Şeker Ölçümü" konulu söyleşide konuşan Prof. Dr. İsmail Bayraklı, giyilebilir sensör teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda sağlık alanında büyük bir devrim yaratacağını söyledi.

Zinciriye Medresesi'nde gerçekleştirilen Bilim Kafe etkinliğine ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte, ASÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı, üniversitede geliştirilen iğnesiz lazer ölçüm cihazı hakkında bilgi verdi.

"Amaç, İğnesiz ve Kansız Ölçüm Teknolojisi Geliştirmek"

Uzun süredir üzerinde çalıştıkları sistemin, hastalara rahatsızlık vermeden ölçüm yapılmasına imkân tanıdığını belirten Prof. Dr. Bayraklı, şunları söyledi:

"Hepimiz sağlık kontrollerinde kan tahlilleri yaptırıyoruz. Bu süreç hem zaman alıyor hem de maliyet oluşturuyor. Amacımız, bu işlemleri iğne ve kan almaya gerek kalmadan gerçekleştirebilecek bir teknoloji geliştirmekti. Çalışmalarımız, nefes havasının hastalık teşhisi rolü üzerine yoğunlaştı."

Giyilebilir Sensör Teknolojileri Yaygınlaşacak

Diyabet hastalığının hem Türkiye'de hem de dünyada çok yaygın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayraklı, "Türkiye'de 10 milyondan, dünyada ise 600 milyondan fazla diyabet hastası bulunuyor. Parmak ucundan kan alınarak yapılan ölçümler acı verici ve enfeksiyon riski taşıyor" dedi.

Bayraklı, son yıllarda deriye yapıştırılan sensör bantlarının kullanılmaya başlandığını ancak bu sistemlerin maliyetinin yüksek olduğunu belirtti:

"Bu bantların aylık maliyeti 6-7 bin TL'ye kadar çıkıyor. Gelecekte saat, yüzük veya bileklik şeklinde, tamamen kansız ve iğnesiz sensör sistemleri yaygınlaşacak. Bu teknoloji hızla büyüyor ve dünya çapında ciddi yatırımlar yapılıyor."

Aksaray Üniversitesi olarak bu alanda öncü çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Bayraklı, Mühendislik Fakültesi'nde kurulan laboratuvarda altı patent başvurusu yaptıklarını, üçünün tescillendiğini, diğer üçünden de sonuç beklediklerini kaydetti. Ayrıca yapay zekâ ve kuantum teknolojileri üzerine çalışmaların da sürdüğünü vurguladı.

"Bu Çalışma Ülkemize Prestij ve Ekonomik Katkı Sağlayacak"

Etkinlikte konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, üniversitenin bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini belirtti.

"Hocamızın hedefi, insanlığa hizmet ederek insanların yaşadığı ızdırabı azaltmak. Bu hizmet, ülkemize ekonomik katkı sağlayacak ve prestij kazandıracaktır. Hocamızın motivasyonu yüksek, çalışmalarında muvaffak olacağından hiçbir şüphem yok. Üniversite olarak elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz."

Etkinlik, günün anısına çekilen toplu fotoğrafla sona erdi.
ASÜ Bilim İletişimi Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ergin Altunsabak, katkılarından dolayı Prof. Dr. Bayraklı'ya teşekkür ederek başarı dileklerinde bulundui




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —