İlimizde bulunan tarihi eserlerimizden Zinciriye Medresesinin çehresi gerçekten aslına uygun bir şekilde değişmiş. Bu tarihi mekanımızda binlerce alim ve ilim adamı yetişmiştir. Bu medresemiz bundan 7-8 yıl öncesine kadar bakımsız ve kapıları zincir kilitlerle kapalı bir halde bekleyip kaderine terk edilmişti. Hatta kaderine terki bırakın iç ve dış bölümlerinde yıkıntı ve döküntüler başlamıştı.

     Bu medresemizi yap işlet devret modeli ile alan Etlikler İnşaattan sevgili kardeşim Ahmet Etlik Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol gereği tadilatına başladı. Tadilatı uzun süre devam etti ve sürekli Vakıflar yetkilileri tadilatı denetlediler.

      Ahmet kardeşimiz burasını Osmanlı mutfağını hatırlatan çalışma ile hem insanların dinlenmesi ve hem de lokanta olarak kullanmaya başladı. Ancak Aksaraylıların ilgisizliği nedeni ile işletmede başarılı olamayınca onca para harcaması nedeniyle Aksaray Belediyesine devretmek durumunda kaldı.

      Nevzat Bey döneminde burası her ne hikmetse düşünülen amaçlar doğrultusunda yeterli verim verilemedi. Sadece bazı kurum ve kuruluşların havlusunda sergi yapması dışına çıkamadı. Sonra burasının kaderine terk edilmemesi için Belediyenin bazı birimleri buraya taşındı. Yani Belediyenin ek binası durumundan öteye gidemedi.

     Daha sonra Sayın Haluk Şahin Yazgı Belediye Başkanı olduktan sonra buradaki Belediye birimlerini boş duran tadilatı yapılmış konaklara taşıdı. Hatta konakların bir bölümünü kadın aktivite merkezi yaptı ve burasıda aktif hale geldi.

      Ben Zinciriye Medresesine uzun zamandır gitmiyordum sadece basından takip ediyordum. Yani Sayın Yazgı burasını amacına uygun hale getirdiğini basından okuyordum.

     Yeni halini ilk defa Sayın eski Valimiz ve İçişleri Bakanı iken şehrimize gelen Selami Altınok Bakanımızın ilimizi ziyaretlerinde dar çerçevede sohbet için gittiği Zinciriye medresesine bende gitmiştim. Büyük salonda sohbet ettiğimiz salona ilk defa girmiştim.

      Gerçekten burası ecdadın adına yakışır bir vaziyette düzenlenmiş. Okuma salonu haline getirilmişti ve boydan boya üç duvarın tamamı kütüphane haline getirilmiş. İnanın çok hoşuma gitti ve dini eserlerin nerede ise tamamı bu salonda vardı. Sayın Yazgıda orada idi Selami Bey gibi bende kendisini bu düzenlemeden dolayı tebrik ettim.

     Diğer bölümlerini o gün gezme imkânım olmadığı için gezemedim. Sonrada bir fırsatım olup da burasının tamamını gezme imkânı bulamamıştım. Cuma günü Suriye´deki Bayır bucak Türkmenlerinin yetim kalan çocukları için Belediye Başkanımızın eşleri Hasibe Yazgı Hanımefendi bir kampanya başlatmak üzere atkı ve diğer örme giysiler için basın toplantısı yaparak Aksaraylı hanımlara çağrıda bulundu. Basın mensubu arkadaşlar gibi bende bu basın toplantısı için medreseye gittim.

     Medreseye gittiğimde girişin karşısındaki sağ taraftaki daha önce kafe olarak kullanılan ve sonra boş kalan bu salonda basın toplantısı yapıldı. İçeriye girdiğimde inanın şaşkınlığımı gizleyemedim ve etrafı kontrol ettim.

     Burası Belediye Başkanın talimatı ile kadın aktivite merkezindeki çalışanlar tarafından kütüphane haline getirilmiş. Bu salonunda her üç duvarına yapılan kitaplıkların tamamı dolu ve okumak için hazır vaziyette okuyucularını bekliyor.

     İnanın çok hoşuma gitti ve herkesin özellikle öğrencilerin buradaki okuma ve kütüphaneyi görmelerini isterim. Basın toplantısında Türkmen kardeşlerimizin yetim çocukları için kampanya başlatan Hasibe Hanımefendiye de buradan teşekkür ediyorum.

     Amacına uygun bir hale getirilen Zinciriye medresesinde ayrıca gelenlere görevliler çay ve ikramda bulunuyorlar. Ne diyeyim Sayın Yazgıya da bu ecdat yadigârını şenlendirip Aksaray halkının istifadesine sunduğu için teşekkür ediyorum. Ama burasını herkesin görüp gezmesini istirham ediyorum. Mutlaka son halini görmeliler.


16.01.2016 22:19:26

Erdogan Kaya

Zinciriye medresesinin çehresi değişmiş

Zinciriye medresesinin çehresi değişmiş