Sevgili okuyucularımız iki haftadır sizlerle güncel gelişmeler nedeniyle yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın ülkemizden de emekli olabilme şartlarında çok önemli değişiklikleri içeren yasa geçen hafta Resmi Gazete de yayımlanarak önümüzdeki perşembe günü yürürlüğe girecektir.

Yeni yasa ile artık yurt dışı borçlanması kapsamında SSK(4/a) statüsünde emeklilik bitmiş oluyor.Ülkemizde kısa süreli çalışmaları olsa da bu değişmeyecek.Günlük borçlanma tutarı asgari ücretin o/o32 sinden 0/045 i ne göre taban-tavan aralıklarında yükseltilmiş oldu.İlaveten sigorta başlangıç tarihleri de ülkemizdeki çalışmalara veya borçlandığı tutarı tam olarak ödediği tarih kıstas alınacak.

Bu nedenle çok yoğun bir başvuru ile karşı karşıya kaldık.Aksaray da ki Özel SGK ofisimizde pazar dahil geç vakitlere kadr yoğun bir çalışma içerisindeyiz.Gurbetçi hemşehrilerimiz ve başka illerden de hizmet kalitemizi duyanlar geliyorlar,Almanya ve diğer ülkelerden uçağa atlayıp geliyorlar gerekli belgeleri bizimle  0532 541 02 70 watsapp telefondan irtibat kurarak getiriyor ve süre dolmadan başvurularını gerçekleştiriyoruz...

Tabii ki SSK (4/a) kapsamında emekliliği hak edebilmek için ülkemizde bu statüde çalışmış olma zorunluluğu da bulunuyor.31.08.2019 Çarşamba akşamına kadar bizimle irtibat kurabilen gurbetçi kardeşlerimize yardımcı olmaya devam ediyoruz.

Yurt dışı borçlanma ile aşağıdaki hususlsrı da sizlerle paylaşalım.

Yurtdışı hizmet borçlanması için ilk olarak ne yapılmalıdır?
Yurtdışı hizmet borçlanması yapabilmek için öncelikle Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi  doldurulmalıdır.
Bu belge dışında yurtdışı hizmet borçlanması isteğine dair yazılı dilekçe ile yapılan başvurular da kabul edilir. Ancak, dilekçede yer alan bilgiler, borçlanma işlemini sonuçlandırmakta yeterli değil ise ilgiliden Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesinin doldurulması istenir.
Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi  örnekleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri /Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilebileceği gibi, başvuru sahiplerince Sosyal Güvenlik Kurumu web sayfasından temin edilebilir.
Yurtdışı Borçlanma başvurusu yaparken Yurtdışı Borçlanma Talep dilekçesi ile birlikte sizden hangi belgeler istenir?
Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması için bunların borçlanma başvuru sırasında belgelendirilmesi zorunludur. Yurtdışı hizmet borçlanması başvurularında Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi  ekinde yurtdışı çalışmalarını gösterir durumlarına uygun hizmet belgelerinden biri alınır.
Borçlanmanın yapılabilmesi için Kuruma ibraz edilmesi gereken belgeler, sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilen ve akdedilmeyen ülkelerde geçen hizmet süreleri ile ev kadınlığında geçen süreler itibariyle aşağıda sayılmıştır:

Gönderen Saffet ÇALIŞKAN     e-posta adresimiz saffetcaliskan@hotmail.com

 


28.07.2019 00:05:00

Saffet Çalışkan

Yurt Dışında Yaşayanların Türkiye de ki Emekliliğinin Türkiye Deki Emekliliği