Cumartesiyi Pazara bağlayan gece yeni bir yılın başlangıcı. Malumunuz Müslümanlarla hiç ilgisi olmayan bu Noel Baba kutlaması batı hayranlığından bizim içimize de sirayet etmiş. Hatta bazı aklı kısalar Noel elbiseleri giyerek sokaklarda dolaştığı gibi, evlerinin önüne çam ağacı gibi batıl şeyler koymaktadır. Müslüman´ın yılbaşı Hicri yıldır. Son yılların en hain ve acımasızı Müslümanlar zülüm görürken başka bir müslümanın içip içip hayvan gibi tepinmesi nasıl bir anlayıştır? Eğleneceğimize ağlamamız gereken bir dönemken hayvan gibi tepişmenin anlamı yılbaşı kutlaması olamaz.

      Yılbaşı münasebetiyle Türkiye´nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca çam fidanı Noel hurafesi uğruna kesilip yok edilmektedir. Hıristiyan ülkelerde olduğu gibi, Müslüman ülkelerde de bu cinayetler işlenmemeli. Hıristiyanlara benzememek için yılbaşı gecesi hindi yememeli! Yenirse mekruh olur. Birkaç gün sonra yenebilir. Kumar oynamak, tombala çekmek gibi oyunlar ise zaten her zaman caiz değildir. Bu gece, gayrı Müslimlere benzemek gayesiyle çeşitli yiyecek, içecek almak da caiz olmaz. 
     Her zaman ne alınıyorsa onları almakta mahzur yoktur. Bu geceye ayrı bir önem vermemelidir.
Yalnız Hıristiyanların değil, Yahudilerin ve bütün bâtıl dinlerin ibadetlerini yapmak, onlara benzemek olur. Mesela 21 Martı Nevruz Bayramı diyerek kutlamak da böyledir. Kâfirlerin ibadetleri ve çirkin işleri hariç, mubah olan âdetlerini yapmakta mahzur yoktur. Yani onlara benzemiş olunmaz. 
     Noel´i kutlamak asla caiz değildir. Bir zaruret olursa, caiz olur. Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caiz olur. Fakat Noel ile ilgisi olmayan yılbaşında bir Müslüman´a tebrik kartı yazıp, yeni bir yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek günah değildir. Yahut (yeni yılın kutlu olsun) diyene, (seninki de kutlu olsun) demek günah olmaz. Bu inceliği anlamalıdır!
       Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır! Sanki mübarek geceymiş gibi mevlit okutmak, sohbetler düzenlemek uygun değildir. Bu gecenin diğer gecelerden farkı yoktur. Bu geceye değer veriyormuş gibi hareket etmek doğru değildir. Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır!

       ?Zulüm yapanlara en ufak meyil göstermeyin, yoksa size ateş dokunur. Sizin Allah´tan başka velileriniz de yoktur. Sonra yardım da göremezsiniz." (Hûd, 113) 
     "O (Allah) size Kitapta: "Allah´ın ayetlerine küfredildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, onlar bir başka söze geçip dalıncaya dek onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz" diye indirdi. Doğrusu Allah münafıkların da, kâfirlerin de tümünü cehennemde toplayacaktır" (Nisa, 140)
     "Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır.? (Ebu Davud Libas, 4; Müsned,11/50)

     İnsan ancak sevdiğini, takdir ettiği ve büyük gördüğünü taklit eder. Şeklî taklit itikadî taklide götürür. Yani Hıristiyanların bayramını kutlamak İslami esasları kabul etmiş bir kimsenin inancını sarsabilir. Bu nedenle Hıristiyanların âdeti olan miladi yılbaşını kutlamak Müslüman bir kimse için caiz değildir.    İslamiyet´te miladi yılbaşı değil hicri yılbaşı kabul edilir.(Fetvalarla Çağdaş Hayat)
Yani İslamiyet´te yılbaşı gecesi Muharrem ayının birinci gecesidir. Müslümanlara ait olan Hicri yılbaşını tebrik etmek veya kutlamakta ise bir mahzur yoktur. 

     İnsanların zevk ve eğlenceye düştüğü bir gecede bir Müslüman dinine yakışır bir tarzda davranmalıdır. Yılbaşı gecesinde Allah´ın razı olmadığı pek çok durum meydana gelmektedir. Bir Müslüman´ın o gecede Allah´ı razı edecek ibadetlerde bulunması elbette ki güzel olacaktır. Yeni bir yıla başlayan Müslüman geride bıraktığı bir yılda Allah´ın rızasına uygun olan ve olmayan amellerinin muhasebesini yapabilir.
        Buradan hareketle Müslümanların İslam dışı diğer bayramları kutlaması, bunlara iştirak etmesi ve Allah´ın rızasına uygun olmayan düşüncelerin ürünü olan fiilleri bayram olarak kabul etmesi, küfre destek olmaktan başka bir şey değildir. İslâm dışı dinlerin törenlerine iştirak edip, dinî merasimlerine katılmak imanı zedeleyecek bir davranıştır. (Fetava-i Hindiyye) 

      Etrafımızda Müslümanlar zulüm görürken bizim bu pisliğe bulaşarak eğlenmemiz doğru değildir. Gelin hep birlikte yılbaşı kutlamasına tepki koyalım. Bu gecede zulüm gören Müslümanlara dua edelim.


29.12.2016 19:20:32

Erdogan Kaya

Yılbaşı kutlamasına tepki koyalım

Yılbaşı kutlamasına tepki koyalım