Bebeğin SGK kayıt işlemleri nasıl yapılıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu´na kayıt işleminden önce çocuğun öncelikle Nüfus kaydının yapılması gerekiyor. Son düzenleme ile Nüfus kayıtları da artık otomatik oluyor. Hastane doğumları Nüfus Müdürlüğüne online ortamda bildiriyor ve Nüfus çocuğun kaydını yapıyor. Tabi bu işlem biraz uzun sürebileceğinden siz de doğum raporu ile Nüfus Müdürlüğü´ne uğrayarak çocuğun nüfus kaydını hemen yapabilirsiniz.

Nüfus kaydının ardından size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi´ne çocuğun geçici kimlik belgesi ile başvurun. SGK GSS işlemleri servisine uğrayın. Burada Sağlık Provizyon ve Aktivasyon sisteminde çocuğunuz T.C. si ile sistem güncellemesi yapılmasının ardından çocuğunuz SGK´ya otomatik olarak kaydolmuş olacaktır.

Çocuğun SGK kaydı için herhangi bir başvuru formu falan doldurmanıza gerek yok. Geçici kimlik belgesi yeterlidir. Tabi burada şu soru da akla geliyor. Çocuğun sağlık güvencesi nasıl oluyor ? Anne ve babanın her ikisinin de güvencesi varsa çocuk kimden yararlanıyor ?Anne ya da babanın sağlık güvencesi yoksa ya da prim borçları varsa çocuğun sağlığı nasıl oluyor? Aklıma geldiği kadarıyla aşağıda örneklendirmeye çalışayım.

 
  • Eğer anne ve babanın güvencesi varsa çocuk otomatik olarak babanın sigortasına geçer. Ancak talep etmeniz halinde annenin sigortasına aktarımı sağlanır.
  • Anne ya da babanın prim borcu varsa çocuk borçlu olunsa bile bu sigorta kapsamından yararlanır. Örneğin baba bağkur prim borçlusu olsa bile çocuk 18 yaşına kadar babasının bağkuru üzerinden sağlık güvencesinden yararlanır.
  • Anne ya da babanın herhangi bir güvencesi yoksa çocuk otomatik olarak 18 yaş altı sigortaya geçer. Yine 18 yaşına kadar devlet güvencesinde olur ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir.

Bebeğin kayıt işleminin ardından sigorta kapsamında yapılacak işlemler bitmiştir. Tabi yeni doğan çocuğa devlet tarafından bir takım ödemeler yapılmaktadır. Doğum ve ya emzirme yardımı gibi. Bunları da zamanla sizlerle paylaşacağız inşallah.Aksaray ımızda faaliyete başlamış olan SGK Müşavirlik Ofisimizde tüm ilimiz ve ilçelerimizden gelen tüm misafirlerimize doğru ve yasal zeminde kendilerine en  uygun emeklilik seçeneklerini paylaşmaya devam ediyoruz.SGK Ofisimizin, şehrimizde bu sahada önemli bir ihtiyaca cevap veriyor olmasından dolayı mutluluk duymaktayız.kalın sağlıcakla efendim..

 

 

Gönderen Saffet ÇALIŞKAN
 
Soyal Güvenlik Müşavirliği

4.09.2018 08:38:55

Saffet Çalışkan

Yeni Doğan Çocuğun SGK Kaydı

Yeni Doğan Çocuğun SGK Kaydı