Aksaray Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı Haziran meclis toplantısında yeni bir mezarlık düşündüğünü açıklamış. Ben meclisi takip etmediğim için bu fikri başkalarından duydum. Gerçekten bu fikir hayata geçerse harika bir hizmet olur. Hatta Sayın Yazgının mezarlık konusunda neler söylediğini de öğrenmek için meclis üyelerimizin birisinden dinledim. Nasıl bir mezarlık şekli düşünüldüğünü merak etmemin ana nedeni beni çok yakından ilgilendirmesindendir. Nerede ise benim düşündüklerime yakın bir mezarlık düşündüğünü öğrenince çok sevindim.

      İsterseniz beni neden yakın ilgilendirdiğini ve nasıl bir mezarlık şekli düşündüğünü merak edişimi sizlerle paylaşayım. Bu paylaşımım umarım Sayın Başkanımızın aklına da bir kapı açar ve bende çalışmamın yarım kalmasının tamamlanmasından mutlu olurum.

       Nevzat Bey zamanında 2 yıl mezarlıklar müdürlüğü yapmıştım. O dönem mezarlıklar ile ilgili çalışmalar yapmıştım. İlk önce idare binası, morg, çevre düzenlemesi, mezarlık içine banklar ve çeşmeler yapmıştık. Daha sonra mezbelelik bir durumdaki Bedir Muhtar mezarlığının bekçi kulübesini yıkarak hizmet binasını yapmıştık.

      Ancak bu mezarlıkların doluluğu ve dağların eteklerine cenaze defni beni son derece rahatsız etmişti. Birde çevre tol ve yakın köylerden cenaze gelmesi, TOKİ bölgesinin mezarlıklara çok uzak olması yeni mezarlıkları elzem hale getirmişti.

      Nevzat Beye konuyu anlattığımda kafasına yatmış ve çalışma yapmamı istemişti. Bende yeni yapılan on ilin mezarlıklarını gezerek bir çalışma yapmıştım. Ancak kafama yatan en güzel ve sade bir mezarlığı Karşıyaka da gördüm.

      Buraya yeni ilaveler düşünerek, umumi defin yerleri, gayrimüslimler için bir yer, çocuklar ve kimsesizler için bir yer, aile mezarlığı, hizmet binası ve camisini tasarladım. Tabi aralarına yollar ve rahat geçiş yerleri gibi cenaze aracının rahat geçeceği şekilde yollar.

      Ben bunu mühendis olmadığım için kafamda tasarladığım mezarlığı iki gün oturup bir kartona çizdim. Sonra Nevzat Beye götürdüm iyice inceledi ve bana, ? bunu kim çizdi? dedi. Bende kendimin çizdiğini söyledim bana, ? sen mühendismisin harika bir çizim olmuş? dedi.

     Daha sonra ben ancak bu kadar çizdim sizde mühendislerimize projelendirin demiştim. Benden bu çizimi alarak yer bulmamızı istemişti. O dönem Başkan yardımcısı Hüseyin Hüyük´le ikimiz çalışmaya başlayarak Toki bölgesinden 500 dekarlık bir yer bulduk. Sondajını vurup suyunu çıkararak yarım metrekare beton duvar üzeri demirli ve duvarın iç bölgesin tamamı ağaçlandırılacak şekilde işe başlamıştık.

      Birden konu askıya alındı, o dönemde Hüseyin Bey Başkan yardımcılığından istifa etti. İş bana kaldı ve imar müdürlüğü ile görüşmelerimiz bir sonuç vermedi. Sonra Nevzat Beye konuyu ilettim mezarlık yeri TOKİ´ ye verilmiş dedi ve mezarlık kaldı.

     Bu projede mezarlıkta şato gibi mezar yapımları olmayacak. Tek tip mezarlık olacak sandık yapmak isteyenler kendileri değil Belediyeye müracaat edecek ve Belediye bunu yaparak parasını alacak. Mezar eşme olayı yok kepçe ile kazılan yerlere beton duvarlar konacak ve beton kapaklarla kapanacak.

     En az 50-100 hazır mezar olacak eşi vefat eden kişi eşinin yanına defnedilmek istiyorsa yanındaki mezarı parasını ödeyip bloke edecek mezar boş bırakılacak kendisi vefat ettiğinde oraya defnedilecek. Her mezara numara verilip kayıt altına alınacak ve dışarıdan gelenler mezarlığı ziyaret edecekse Mezarlıklar müdürlüğünden numarasını alıp ziyaret edecek.

     Vatandaş eğer aile mezarlığı istiyorsa verilecek ve kaç kişilikse müracaat edecek bunun parasını Belediyeye ödeyerek mezar yerlerini bloke edecek. Fakirler fakirliğini belgelediğinde cenazesini Belediye defnedip sandığını yapacaktı.

      Böyle bir çalışma örnek olacaktı ama hayata geçiremedik. Umarım Sayın Yazgı böyle bir mezarlığı şehre çok uzak olmayacak bir yerden bulur ve hayata geçirir. Sayın Başkanım ikinci bir Somuncu Baba bulmaya gerek yok herkes kendisinden sorumlu hesabını verecek.

      Aksaray´daki alışkanlık Somuncu Baba mekânına defnedilirse sanki Somuncu Baba onu cennete götürecek. Bunlar hayal dünyasında gezmektir, herkes ahrete kendisi hazırlanmalı veli yanına yatmak kimseyi cennete göndermez.

      Sayın Başkan Yazgının düşüncesine katkı olması bakımından o dönemki fikirlerimi paylaştım. Eğer destek istenirse vermeye de hazırım. Bu düşüncesinden dolayı kendisini tebrik ediyorum.


5.06.2016 16:29:17

Erdogan Kaya

Yeni bir mezarlık harika olur

Yeni bir mezarlık harika olur