Ömrümüz olursa bizim gibi ömrü olup Ramazana yetişecek olan52 İslam ülkesi ve yer yüzüne yayılan toplam sayıları 2 Milyara yaklaşan Müslüman din kardeşlerimizle birlikte gelecek Salı(15.05.2018) akşamı her bir gecesine Rabbimiz tarafından sayısız sevaplar verilen ilk Teravih Namazımızı kılıp Camiden geldikten sonra ise birkaç saat uyuduktan sonra ilk orucumuza niyetlenmek üzere ilk sahurumuzu yapacağız.

      Ardından ise Ezel ve Ebet olan Mevla´mızın rızası için niyetlenip Ramazan orucumuzun 1. Gününe  imsak vaktinin girişi ile birlikte başlayacağız.

     Mübarek üç ayların sonuncusu olan ve içinde onun olmadığı 1000 aydan daha hayırlı olan Mübarek Kadir gecesini de  bağrında barındıran Mübarek Ramazan ayında Cenab-ı Allah(C.C.)ın rızası için tutacağımız Ramazan orucundan maksimum sevap kazanmanın yanında vücudumuz unda bu güzel ibadetten olabildiğince haz alabilmesi, vücudumuzun direncinin düşmemesi, bu direncin azalmasıyla günlük aktivitelerimizi aksatacak şekilde azalmaması için biyolojik saatimiz inde kendisini Ramazana göre ayarlaması gerekir.

      Bu ayarın yapılabilmesi içinde bu günden tezi yok Ramazan ?a bünyemizi hazırlayabilmek için maddi ve manevi alıştırmalara hemen başlamak gerekmektedir.

      KANDİLLER´DE TUTULAN ORUÇLAR RAMAZAN İÇİN ÖN HAZIRLIKTIR!

     En doğrusunu Rabbimiz bilir fakat Üç ayların içinde belirli aralıklarla tutulması tavsiye edilen Oruçlar ile yine mübarek üç aylardan önceki ve içindeki kandillerde tutulması tavsiye edilen Sünnet olan oruçlar Ramazan için hazırlık mahiyetindedir.

     Bu oruçları tutanlar bu hazırlıklara aylar öncesinden başladığından tuttuğu oruç sayısının çokluğuna göre bir taraftan bu orucu tutmanın Manevi  karşılığını alırken, diğer taraftan ise ayrıca da vücutlarını mübarek Ramazan orucuna  hazırlamış oldular.!

    RAMAZAN´A HAZIRLIK KONUSUNDA MODERN TIP NE DİYOR?

        Ramazan orucuna başlamak için önceden vücudun buna alıştırılması modern tıp tarafından da desteklenmektedir.

      *Ramazan´a hazırlık konusunda 2011 yılında TRT Haber kanalında  yayınlanan ?Bünyemizi Ramazan´a Nasıl Hazırlarız?? başlığı altındaki yayınlanan haberde işinin uzmanları tarafından verilen bilgide anlatıldı.

 VUCUDUN RAMAZAN HAZIRLANMASINA BU GÜNDEN BAŞLANMALI

  Burada? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yılmaz, yaptığı açıklamada, özellikle yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında vatandaşların beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini.

   Ramazan ayına kısa bir süre kala vatandaşların fazla gıda alımını azaltarak, oruca vücutlarını hazırlamalarını öneren Yılmaz ´´Ramazan ayına yaklaştığımız bu dönemde öğle ve akşam öğünlerinin önemli ölçüde azaltılması gerekiyor.  Öğle öğününü kaldırıp, yerine kavun karpuz gibi mevsim meyvelerini tüketmeye özen göstermek vücudun oruca alıştırılması açısından uygundur.

         Böylelikle vücudun dengesi korunarak, Ramazan ayına girilebilmesi sağlanacaktır´´(*) diyor.

        Tüm Müslümanların öncelikle Mevla´mızın emri olduğu için, yani O´nun rızası için, ardından ise orucun vücudumuzun geneline ve her uzvumuza ayrı, ayrı sağladığı tıbbi faydalarına kavuşabilmek/kavuşabilmemiz için tutacağımız orucumuzdan kazanacağımız sevapların yanında vücudumuzun biyolojik saatinde alıştırılmasına başlanmalı.

  :unun için ise nasip olursa Çarşamba günü kavuşacağımız orucumuza bu günden başlanarak manevi ve maddi ilmin emrine göre gerekli ön hazırlıklarımıza başlamamız gerekmektedir.

   Her daim önce Hakkın rızası, sonrada onun emirleri çerçevesinde onun bize emaneti olan Vücudumuzun hakkıyla korunabilmesi için gerekenlerin yapılması dileğiyle.

      Cuma´mız mübarek olsun. Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 (*) Bu günkü yazımda* işaretiyle başlayıp, yine * işaretine kadarki Doçent Dr. Ramazan Yılmaz Hocanın Oruca hazırlıkla ilgili yazısı TRT Haber´de 23 Temmuz 2011 günü yayınlanan haberin internet sitesindeki yayınından alınmıştır. TRT Habere ve Hocama insanların faydasına olacak olan o zaman verdikleri ve güncelliğini kaybetmeyecek olan bu güzel bilgiler için teşekkür ederim. Ali Genç

 


11.05.2018 09:43:08

Ali Genç

Vücudumuzun Biyolojik Saat´i Oruca Hazır mı?

Vücudumuzun Biyolojik Saat´i Oruca Hazır mı?