İlimizin şu andaki en önemli meselesi yatırımcıların kullanacaklar ham maddeleri alabilecekleri limanlar ile ham maddi merkezlerinden fabrikalarına uygun taşıma giderleriyle getirebilecekleri ve ürettiklerini de satacakları yere aynı şekilde uygun fiyatlarla sevk edebilecekleri demir yoluna kavuşmaktır.

AKSARAY’IN 1845-1920,1933-89 YILLARI ARASINDAK 131 YIL SÜREN İK İLÇELİK SEBEBİ DEMİRYOLU!

     Aksaray’ın 1845-1920 ve 1933-89 yılları arasında toplam olarak 131 yıl süren bizi adeta yer yüzenden her yönüyle silen iki ilçelik esaretinin ana sebebi  ilçelik esaretine çarptırıldığımızda demir ve kara yolları ağlarının dışında olmamızdı.

KALKINMAMIZ İÇİN DEMİR YOLUNUN ŞART OLDUĞUNU 99 YIL ÖNCE AKSARAY’IN 1. İLÇELİKTEN KURTARILMASI KANUNU KABUL EDİLİRKEN BURDUR MİLLETVEKİLİ SOYSALLI İSMAİL BELİRTİYOR!!!

 13 Ekim 1920 de BMM başkanı Atatürk tarafından meclise getirilen ve kabul edilen 40 Numaralı kanun görüşülürken söz alan Burdur milletvekili Soysallı İsmail Süphi Bey bu konuya değindiği konuşmasında ilçelik esaretinden kurtularak il olan Aksaray’ın  kalkınabilmesi için demiryolu ile Çakmak Tren istasyonuna bağlanmasını istiyor.

99 YILLIK SEVDAMIZ AKSARAY-ULUKIŞLA DEMİR YOLU AK PARTİNİN DE 15 YIL 6 AYLIK SÖZÜ!

  İlk defa BMM’ si tutanaklarına 13 Ekim 1920’de Aksaray’ın 75 yıl süren 1. ilçelik esaretinden kurtarılırken Burdur Milletvekili  Soysallı İsmail Suphi Bey tarafından gündeme getirilen ilimizi limanlara bağlayacak olan demir yolu Ak Parti hükümetlerinin de  ihale aşamasına gelinmesine rağmen halen ihalesi yapılamayan 15 yıl 6 aylık vadesi çoktan dolan sözü!!!

AKSARAY’IN DEMİRYOLU İLE CAN DAMARI E.90’IN CAZİBESİNİ SÜRDÜRECEK YATIRIMLARDAN SONRAKİ EN ÖNEMLİ MESELESİ TANINMAMASI VE SAHİP OLDUKLARININ BİLİNMEMESİDİR!!!

   15 Ağustos 1989’dan bu yana ilimizde görev yapan Valilerin istisnanın dışında kalanlarıyla yine istisnanın dışında kalan milletvekilleriyle, mahalli seçilmişlerin, Meslek Odalarıyla STK’larının bu konudaki akla ziyan anlaşılmaz umursamazlıkları nedeniyle ilimizin en önemli meselelerinden biriside hiç kuşkusuz orta başlığa aldığımız ülkemizle ülkemiz dışında halen tanınmamamızdır.!!!

DEMİRYOLU İHALESİ SİYASİ İRADE GEREKTİRDİĞİNDEN VALİ BEY TARAFINDAN BU YAPILAMASADA TANINMAMIZA BÜYÜK KATKI İÇİN 5 ŞUBAT 2017 DE UDH BAKANIN VERDİĞİ PASI GOLE ÇEVİRTEBİLİR!

 Aksaray’ın hiç hak etmediği tanınamamazlılığının ortadan kaldırılabilmesi için aslında pozitif ayırımcılıkla ülkemizin tüm yollarından ilimize doğru akan otoban ve bölünmüş yollarla diğer kara yollarındaki yön ve mesafe levhalarına ilimizin isminin yazılması lazım.!!!

   En azından şu anda bu konuda  ülkemizin bize doğru gelen illerinin bile tüm karayollarına pozitif ayırımcılık yapılarak bunun yazılması mümkün olmadığından en azından 5 Şubat 2017  Pazar günü dönemin UDH Bakanı Ahmet Arslan’ın ilimizi ziyaretinde Milletvekilleriyle daha önce yaptığımız görüşmede vardığımız mutabakatla ilimizin ulaştırma ile ilgili diğer meselelerinin e bunların çözümü y konusunda kendisini bizzat bilgilendirmemin ardından sorduğum soruya verdiği cevapta belirttiği gerçekleştirilebilir.

  Bakan bey bu konudaki soruma verdiği ve toplantıya katılan tüm vekiller ilimiz protokolü il ve ilçe ile belde belediye başkanlarıyla Ak Parti teşkilatları tarafından da duyulan cevapta ilimizden bir önceki ilin  merkez ilçesi veya büyük şehrinin çıkışından bize doğru akan yollardaki yön ve mesafe levhalarına ismimizin yazılmasının hakkımız olduğu yönündeki sözünün gerçekleştirilmesi Vali Ali Mantı tarafından yapılacak girişimlerle gerçekleştirilebilir.!!!

VALİ MANTI İLGİLİ KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLERİYLE GÖRÜŞEREK MERSİN, ADANA, KAYSERİ, ANTALYA, ISPARTA, AFYON, ESKİŞEHİR,BOLU,ÇANKIRI,KIRIKKALE,YOZGAT VE  KARAMAN ÇIKIŞINDAN İLİMİZE DOĞRU AKAN YOLLARDAKİ YÖN VE MESAFE LEVHALARINA AKSARAY İSİMİNİ YAZDIRABİLİRİ!

 Vali Ali Mantı dönemin UDH bakanın 5 Şubat 2017 Pazar günü hakkımız olduğunu belirttiği ismimizin bize komşu olan illerin merkez ilçeleriyle merkezi büyük şehir olan illerin büyük şehir çıkışından  itibaren  ilimize doğru akan kara yollarındaki yön ve mesafe levhalarına Aksaray isminin yazılması tanınmamıza büyük katkı sağlayarak bu konudaki negatifliğin pozitifliğe dönüşmesi sağlanabilir!

   Bu levhaların ilgili illerin çıkışından itibaren ilimize doğru gelen karayollarına konması siyasi irade gerektirmediğinden  kamu görevlileri olan orta başlıkta isimlerini verdiğim ilimize komşu olan illerden bir öncekinin çıkışından itibaren bulunan yollardaki yön ve mesafe levhalarına Aksaray ismini Bakan Arslan’ın sözünün de katkısıyla ilgili Karayolları bölge müdürleriyle görüşülerek veya bizzat kendileri ziyaret edilerek pey der, peyde olsa yazdırabilir.

   Tanınmamamızı büyük orada bertaraf edecek olan karayollarındaki yön ve mesafe levhalarına Aksaray isminin yazılmasının Ali Mantı Bey tarafından mümkün olan en kısa zamanda sağlanarak getirisinin de özelliklede  nasip ise ileride Aksaray Valilerini yazacağım kitapta kendisinden bu başarılarıyla söz etmemizi sağlaması dileğiyle.

 GÜZELYURT KAYMAKAMI  TUGAY,İL KÜTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ DOĞAN VE MÜSTECİR VADİNİN GÜZELLİKLERİNİN GÖLGELEMESİNİ  ORTADAN KALDIRDILAR,SIRA GİRİŞ ÜCRETİNİN İNDİRİLMESİNDE!

 Çarşamba günü yeryüzünde tarihle tabiatın birleştiği  en uzun vadisi olan ve gezenleri kendisine hayran bıraktıran Ihlara vadisimizle ilgili yazımın bir bölümünde elbette ki ticaretin yapılabilmesi için makul karın gerekli olduğunu fakat  girdilere gelen zam oranından fazla yapılan fiyat artışının bu güzellikleri gölgelediğini belirtmiştim.

   Yazıda belirtilenler üzerine Güzelyurt Kaymakamı Muhammet Tugay ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan’ın girişimleriyle müstecirin fiyat artışında ısrar etmeyerek sağ duyunun gereğini yaparak fiyatları yeniden makul seviyeye çekmesiyle artışının sebep olduğu olumsuzluk ortadan kaldırıldı.

     Vadiyi gezenlerin böylesi güzel dinlenme yerlerinden yoksun kalmamaları için o derinliğe bin bir zahmetle indirilen malzemelerle hizmet veren müstecirlerin makul kar yapmalarının elbette ki hakları olduğunun bilinciyle bundan sonra hizmetlerine devam etmeleri.

    Yapılan karşılıklı görüşmelerle olumsuzluğun tatlıya bağlanmasını sağlayan Güzelyurt Kaymakamı Muhammet Tugay ve Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan’a  bu konudaki çabaları için teşekkür ederim.

    Bundan sonra kendilerinden beklenti Vali Ali Mantı ile de görüşerek ve gereğinde ilimiz Milletvekillerinin de desteğini alarak vadi ile ilgili yeni olumsuzluklara fırsat vermemeleri.

   Özelde Aksaraylı, genelde ise  turlarla gelmeyen yerli turistlerin vadimizin bu güzelliklerinden doyasıya faydalanabilmelerini engelleyen yüksek giriş ücretini makul seviye indirmelerini sağlamaları dileğiyle.

   Cuma’mız Mübarek olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun


27.09.2019 00:36:00

Ali Genç

VALİ MANTI DEMİR YOLU İHALESİNİ YAPTIRAMASADA UDH BAKANIN PASINI GOLE ÇEVİREBİLİR!