Geçen hafta Aksaray medyasından; Eğri Minaremiz ile ilgili bir araştırma yapılacağını öğrendim. Ben bu konuya Aksaray Posta Gazetesinde üç yıl önce bir yazımla değinmiş ve yetkili ve sorumluları uyarmıştım.

Üç yıl aradan geçmiş olmasına rağmen bu konuya el atılmış olması sevindirici bir durumdur. Bu konuda çalışacak arkadaşlara yardımcı olması açısından bu konuda yaptığım gözlem ve araştırmalarımı yeniden paylaşmak istedim ve bu yazımı tekrar aynen yayınlıyorum:

                                             - EĞRİ MİNARE-

Her duyduğum minare kazasında inanın yüreğim hoplar ve aklıma hemen bizim Eğri Minare gelir. Eğri minaremiz bu özelliği ile gerçekten şehrimizin ve ülkemizin bir gurur Abidesidir. O'na zarar gelsin kimse istemez. İnşallah dünya durdukça O'da durur.

Bunun öneminden hareketle sağ olsun zamanın yöneticileri bir risk görmüşler ki; çelik halatlarla korumaya almışlar. Çok da iyi düşünmüşler. Umarım bu onarım girişimi yapıldığı haliyle kalmıyordur. Ben sadece olabilecek risklere karşı hatırlatmak istedim.

Şöyle ki;

*Eğilmenin trendi sabit mi kalıyor? ; yoksa yıllara göre bir artış var mı?

*Gerdirme sonucunda minare gövdesinde yarılma, ayrılma, çatlak, yırtılma ve benzeri oluşumlar var mıdır?

*Eğilmede halatlara binen yükün taban kaidede   yarattığı bir deformasyon gözleniyor mu?

*Malzemenin yorulması ve ömrü diye fizikte bir kural vardır. Burada kullanılan halatın performansı kontrol ediliyor mu?

 *Günümüz teknolojisinde yeni gelişmiş teknikler var mıdır? ; varsa burada uygulanabilirliği nedir? Sorumlular bu değerli minaremizin önlem uygulamasından bu yana gözlem ve takibe alınmış mıdır?

 *Yeterli periyodik bakımları yapılıyor mu? ; en azından yılda bir kez minaremiz incelemeye alınıyor mu? ; yoksa O haliyle mi bırakıldı.

 *Aksaray her ne kadar deprem bölgesi olmasa da çevre illerde muhtemel bir depremden minaremizin etkilenme olasılığı nedir?

Umarım ciddi bir takip ve özen gösteriliyordur. Bu konuda Yerel Yönetim, Mimarlar Odası ve Koruma Kurulu’nun koordineli bir çalışmayla bu konuya el atması gerekir diye düşünüyorum. Umarım böylesine önemli ve değerli bir eser yakın takibe alınmıştır. Muhatap kurumlar bu konuda açıklayıcı bir bilgi verirlerse çok mutlu olurum.

Böylece; Aksaray tabiriyle benim içimdeki evham da gitmiş olacak.

Umarım bu çalışmalar sözde kalmaz, acilen başlatılır ve neler yapılması gerekiyorsa bir an önce yapılır. NASA raporlarına göre dünyanın kuvvetli rüzgâr ve hortum etkisine maruz kalacağı belirtiliyor.

Allah korusun; herhangi bir risk halinde bunun vebalinden kimse kutulamaz.


30.04.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

ÜÇ YIL ÖNCE UYARMIŞTIM

ÜÇ YIL ÖNCE UYARMIŞTIM