Yine bir 24 Kasım Öğretmenler günü. Bu gün öğretmenler hatırlanacak ve her zaman olduğu gibi birkaç cek ve caklarla ağızlarına bir parmak bal çalınacak ve tüm siyasilerce methiyeler bile düzülecektir.

Bu durum yıllarca böyle geldi ve böyle gitmektedir. Devlet maalesef öğretmenini hazır asker görmekte ve tüm angarya görevlerde öğretmenlerini görevlendirmektedir. Bunlar; nüfus sayımından tutun da her türlü sınav görevlerinde zoraki görevlerdir.

Öğretmenlerin yetersiz özlük hakları bir yana mesleklerine de saygı duyulmamaktadır. Düşünebiliyor musunuz? Her mesleğin okulu var öğretmenliğin okulu yok. Eskiden O da vardı ama ne olduysa oldu bunlar tek, tek kapatıldı. Hele bunlardan en yararlı ve verimlisi olan köy enstitüleri vardı ki; buradan mezun olanlar görev yaptıkları yörenin birer hem öğretmenleri hem de ziraat mühendisleriydi.

Ülke kalkınmasına takoz koyan zihniyet bunları kapattı. Daha sonraları öğretmen okulları açıldı yine aynı zihniyet bunları da kapattı. Şimdi devşirme yöntemiyle öğretmenler atanıyor. Bu ülkede işsiz inşaat ve makine mühendisleri bile öğretmen yapıldı. Hayatında pedagojik formasyon almamış Üniversite ve Yüksek Okul mezunları öğretmen oldu.

Bu ülkede dershaneler mantar türer gibi türemişse bunun tek nedeni eğitimdeki bu eksikliğin eseridir. Eğer ülkemizde kaliteli bir eğitim verilmesi arzu ediliyorsa bir an önce öğretmen okulları açılıp; buralarda öğretmen olmak için özel eğitimden geçmiş öğretmenler yetiştirmelidir.

Aksi halde eğitim ve öğretimde kaliteden bahsetmek hayal olur. Bu vesileyle tüm meslektaşlarımın öğretmenler gününü kutlar ve bol sabırlar dilerim.


24.11.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Türkiye`de Öğretmen Olmak..

Türkiye?de Öğretmen Olmak..