Aldığım duyuma göre bugün 03.09.2019 Salı günü alınan randevu sonucu milletvekili Sayın Cengiz Aydoğdu başkanlığında sivil toplum kuruluşları ile birlikte Turizm Bakanı ziyaret edilecek. Tabi konu muhtemelen Aksaray ile ilgili turizmin geliştirilmesi konuşulacak. Bu görüşmeyi Aksaray için güzel bir gelişme olarak görüyorum.

Aksaray kapadokyanın giriş kapısı olduğunu biz biliyoruz. Ancak hala Ihlara vadisi Nevşehir ilinin olduğu şeklindeki imajı yıkamadık. Geçtiğimiz günlerde Konyalı bir öğretmenle sohbet etme imkanı buldum. “Aksaray’a gelmesem bende Ihlara vadisini Nevşehir bölgesine ait olduğunu biliyordum” dedi.

Öncelikle bu imaj yıkılmalı ve tanıtım olarak daha faal olarak hareket edilmeli. İlimiz her türlü turizmin bulunup yaşandığı bir bölgedir. Ancak bölgemizin altyapısının yeterli olduğunu düşünmüyorum. Turisti çekmek için alt yapı ve konaklama çok önemlidir.

Konaklama açısından yeterli değiliz. Gelen turistleri konaklatacak yeterli otellerimiz yok. Yeterli otellerimiz olmadığı gibi alt yapımızda yeterli olmadığından gelen turistler gerekli ihtiyaçlarını görememektedir. Dolayısı ile gelen turist bir geldiğinde bir daha gelmiyor.

Ihlara vadisinde kaç tane WC var merak ediyorum. Bildiğim kadarı ile bir erkek, birde kadın WC var. Turist kafilesi geldiğinde ihtiyacını karşılayacak yeterli hizmeti göremezse dakikalarca sırada beklerse her halde bir daha gelmezler.

Turizm bölgelerinde yeterli hijyenlik yok, temizlik yeterli değil. Bunlar giderilmediği sürece ne kadar turist çekebiliriz? Gelen turistler için bu hizmetler çok önemlidir. Gelişi güzel ihtiyaç yerleri yapılmamalıdır, sadece yemek vermek onlar için yeterli değildir.

Turizm bölgelerinin yolları en güzel şekilde yapılmalı. Hasandağı tepesinde paraşüt uçuşları yapılıyor. Buraya gelen yerli ve yabancı pilotlar gerekli ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu? Hala tepeye çıkan yol ise stabilize olarak duruyor, kışın ise yağıştan berbat halde. Yeme içme ve tuvalet ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorlar? Bunlar iyi bir imaj oluşturmamaktadır.

Helvadere bölgesinde gelen insanlara satış yapılan yerli üreticilerin satış yapacağı bir tertip ve düzen yok. Gelişi güzel leğenler içerisinde satış yapılıyor. Bunlar ne kadar hijyen olup olmadığı tartışmalıdır. Burada yerli ürünlerin satılması çok güzel ama denetlenmelidir.

Tuz gölü havzasında ilimiz bölgesinde Flamingo bulunmaktadır. Turizm açısından çok önemli ve ehemmiyetlidir. Geçtiğimiz günlerde Eskil Belediye Başkanı Sayın Necati Belgemen Flamingo bölgesine stabilize bir yol yapmış. Ben kendisine buradan teşekkür ediyorum.

Çöl bölgesi olan bu bölge yazın tozlu, kışın ise çamurlu bir bölgedir. Bu bölgeye açılan yol belli bir mesafeye kadar asfatlanmalıdır. Ayrıca Flamingo izleme gözlem yerleri yapılmalıdır. Flamingo ve bölgenin önemli resimleri ve maskotları buraya veya giriş çıkışlara asılmalıdır. Bunları yapmazsanız yeterli cazibeyi elde edip turist çekemezsiniz.

Her yeri turizm kokan ilimiz bölgelerindeki yerler alt yapı olarak yeterli hale getirilmelidir. Dışarıdan gelenler buralarda yeterli ihtiyaçlarını karşılayabilmelidirler. En acil ve hızlı bir şekilde bölgeler cazip hale getirilmelidir. Yoksa daha çok turist bekleriz. Eğer bunları yapalım gelen turist sayısı ikiye katlanacaktır.

 


3.09.2019 08:04:00

Erdogan Kaya

Turizmi genişletmek için alt yapı şar