Aksaray merkezde her geçen yıl araç sayısındaki artışlar merkezde trafik bunalımına neden olmaktadır. Bu bayram yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle çarşıya girilmez hale gelindi. Yılların birikimi ve aşırı araç sayısının artışı şehri çekilmez hale soktu. Dolayısı ile artık trafik akışında radikal kararlar gerekli hale gelmiştir. Merkezde radikal kararlar alınarak çarşıyı bulvarlara yaymak gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Yoksa birkaç yıl sonra bu şehirde yaşam çok zor olacak.

      Çarşıdaki yoğun trafiğin ana kaynağı ise alışveriş merkezlerinin yoğunluğunun merkezde oluşu ana nedenlerden birisidir. Geçen ki işyeri yangını sonucu yazdığım gibi otoparkı olmayan alışveriş yerlerine ruhsat verenler büyük vebal altındadır. Toplu alışveriş yapacak insanlar her ne kadar servis koysa da mutlaka alışveriş yerlerine araçları ile gelmektedirler.

Zaten çoğu alışveriş merkezlerinin kendi servislerini durduracak yerleri yok iken birde müşteriler sokaklara araç park edince çıkın bakalım işin içinden nasıl çıkacaksanız.

       Türkiye´nin hiçbir yerinde otoparkı olmayan merkezi yerlerde alışveriş merkezleri bulunmamaktadır. Benim hiçbir şekilde alışveriş merkezleri ile bir problemim yok. Ama bir alışveriş merkezi açılınca rekabet usulü bir başka alışveriş merkezi hemen yakınına alışveriş merkezi açarak işin içinden çıkılmaz hale geliyor.

      Bayrama birkaç gün kala çarşıda zaten yayalar gezemezken, buna yaya kadar birde araç eklerseniz şehrin halini siz düşünün. Birçok ilde alışveriş merkezleri ya il dışında, ya da işyerine yeterli otoparkları bulunmaktadır. Birde bizim ilimizdeki alışveriş merkezlerinin haline bir bakın.

      Şehrin bazı yerlerini tek yöne dönüştürdüğünüzde bazı esnaflarımız rahatsız oluyorlar. Sanki her geçen araç sürücüsü her esnaftan alışveriş yapıyor gibi. Şehrin bazı sokakları ya tamamen araç trafiğine kapatacaksın, çift yolları tek yöne dönüştüreceksin. Tıpkı çarşı merkezinin ana göbeğinde olduğu gibi yayalara açacaksın.

      Bizim şehrimiz küçük bir il olması nedeni ile geçmişte siyasi baskılar sonucu atılan iyi adımlarda geri adım atılmasını sağlıyorlar. Ya Valiye, ya da Belediye Başkanına baskı yaparak alınan kararlarda geri adım atılmasını sağlıyorlar.

      Şehir trafiğinde bende Belediyede Trafik Zabıta Müdürlüğü yaptım. 1988-1989 yıllarında benim tarafımdan Trafik komisyonuna götürdüğüm tek yön trafik kararları dışında 25 yıldır birkaç ilave yapıldı. Birde Haluk Başkan gece operasyonları ile genişlemeler ve yeni değişikler yaptı. Bizim dönem de bu kadar araç sayısı yok iken geleceği düşünerek birçok kararın altına imza atmıştım. Kale altı caddesi, çarşı merkezi, turizm caddesi, karakol sokak, bankalar caddesi, savsan sokak, Büyük Bölcek ve makas caddelerinde radikal kararlar alarak tek yön yapılmasını sağlamıştım.

       Ama gelin görün büyük baskılar sonucu Büyük Bölcekle ve makas caddelerinin tek yön olması tekrar iptal ettirildi. O karar dursa idi şimdi şehir içi trafiği rahat olmazmıydı? Eski sanayi caddesinden, Büyük Bölcek köprüsüne kadar parkı yasaklayıp, karşılıklı geliş gidiş verilerek, büyük Bölcekten çıkış, makas caddesinden giriş yapmıştık. Şimdi aynı uygulamaya ihtiyaç duyuluyor mu duyulmuyor mu?

      Şehir merkezinin bazı yerleri artık trafiğe tamamen kapanmalı. Sadece esnafın belli saatte mal indirip bindirmesine izin verilmeli. Söylediğim Büyük bölcek ile makas caddesi tek yöne dönüştürülmeli. Eski sanayi caddesinden de park kaldırılıp geliş gidiş verilmeli.

      Coğlakı caddesi artık tek yön uygulamasına geçilmeli, şehir içine trafiğin az giriş yapması sağlanması lazım. Belki benim bu dediğim kararlara esnaf itiraz edebilir ama bu kararlara ihtiyaç vardır. Bundan sonrada şehir merkezine alışveriş merkezi ruhsatı verilmeyerek şehrin dışına taşınmalılar.

      Bu konuya Gerek Valimiz Sayın Şeref Ataklı, gerekse Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı ve Emniyet Müdürümüz birlikte oturup çözüm üretmeliler. Şehre yeni gelmiş memurlardan alt komisyon üyelerine rapor tutturmak yerine bu işi bilenlerden fikir alınmalı. Bayrama 3 gün kala şehir merkezini görmekte fayda vardı. Hele bu mevsimde gurbetçilerimizinde gelmesi aşırı trafik yoğunluğu yaşanıyor. Trafik ekipleri ne yapsın, bir taraftan araçları kaldırırken tekrar arkadan doluyor. Uzun lafın kısası radikal kararlar gerekli, kimseyi dinlemeden alınmalı. Şimdi karşı çıkanlar sonra dua ederler unutmamak lazım.


19.07.2015 10:47:43

Erdogan Kaya

Trafikte radikal kararlar gerekli

Trafikte radikal kararlar gerekli