Malumunuz kime sorsanız trafik sıkışıklığından şikayet ediyor. Ama kimse son 15 yılda ne kadar araç sayısı yükseldiğini konuşmuyor. Tabi birde buna sürücülerin duyarsızlığını eklerseniz elbette trafik sıkışıklığı olacaktır. Ben 10 güne yakın Egede kaldım ve Aksaray’a trafik konusunda şükür dedim. İlçe iken veya ilimiz imar planı yapılırken trafik düşünülerek yollar geniş düşünülse idi zaten bu kadar trafik sıkışıklığı olmazdı.

İzmir büyük şehir hadi orası merkezi yer otopark bulmanız çok zor. İnanın Alsancak ve Kemer bölgesinde bile aracı park edecek yer bulamadık. Manisa iline geçtiğimde aynı durum trafik yoğunluğu.

Geçelim Akhisar, Turgutlu, Alaşehir ve Salihli bölgesine samimi söylüyorum evinizin önüne park edecek yer yok. Birde bu bölgelerde otomobil kadar motor bisiklet mevcut. Adım başı motor bisiklet sürücüsü.

Zannedersem bu bölgelerde beş sene sonra araç sürecek yer bulamazsınız. Bu bölgelerle Aksaray’ı kıyasladığımda Aksaray bu bölgelere göre trafik olarak inan çok daha iyi. Aksaray’da araç yoğunluğunu tahminen 2019 Haziran öncesi hesap ettiğimizde, Aksaray’da 2018 yılı sonunda 125 312 bin trafiğe kayıtlı araç bulunuyor. Otomobil sayısı 68 bin 272, Minibüs sayısı Bin 596, diğer kamyon, özel araçlar, otobüs vesaire eklerseniz çıkın bakalım için içinden nasıl çıkacaksanız.

Buna son altı ayıda ilave ederseniz bu rakamlar dahada yükselmektedir. Merkez nüfusumuz ise 223.00 binin üzerinde her evde nerede ise iki araç bulunmaktadır. Birde buna araca binme hastalığı varsa iki adım yere araçla gidip yanlış yere park etme alışkanlığını koyarsak nasıl trafik sıkışık olmasın?

Tabi buna birde geçmişte ilimizde yol kadar kaldırım genişliklerini eklerseniz elbette bunun önüne geçemezsiniz. Son günlerde Sayın Evren başkan bazı kavşak ve kaldırımlarda düzenlemeler yaptı. Hala yapılması gereken kaldırım ve genişletmeler zaruridir.

Dün akşam gördüğüm bir yanlışlığı yazayım, üst geçite çıkarken çarşıdan sağa dönülen kuru yemişçinin önündeki genişletmeye 5 araç sürücüsü duyarsızca sağa dönecek genişletilmiş yere sanki park yeri açılmış gibi araçlarını park ederek yolu daraltmışlar araçlar geçmekte zorlanıyor.

Trafik sıkışıklığından şikayet eden sürücüler, acaba kendilerinin hareketlerinden de şikayetçi mi? aracını yolun ortasına atıp giden sürücü önce kendisinden şikayetçi olması gerekmez mi?

Bizim apartmanın çevresine zaten iş yerlerinin araçları yetiyor. Biz ikamet edenler araçlarımızı park edemezken sağ olsunlar köyden ve kasabadan gelen hemşehrilerimiz çarşıya yakın olalım diye sabahın erken saatinde aracı kapının çıkışına park edip gidiyor. Bir yangın olsa burada oturanlar ne yapacak, itfaiye buraya nasıl girecek hiç düşünen yok.

Araçlarımızı biraz şehir dışına park etmeyi öğrensek. İllede çarşının içine kadar araba ile girmeyi terk etsek zaten araç ve trafik sıkışıklığı olmaz. Trafik kadar bizlerinde kabahati olduğunu kabul edip bu alışkanlığı terk edelim. Merkezde kaç tane yar altı otoparkımız var ne kadar kişi bu otoparkları kullanıyor tartışılır. Trafik araç yoğunluğundan kaynaklanırken, buna yanlış parklarla bizde sebep olmaktayız.


26.11.2019 21:02:00

Erdogan Kaya

Trafik konusunda şoförlerin duyarsızlığı