Alkollü sürücüler ile ilgili yeni bir uygulama başladı. Kesilen cezalar ile herhalde bir doğan marka araç alınır. Aslında alkollü araca binen kimseye ceza yetmez ömür boyu sürücülükten de men edilmeli. Bunu söylerken ben alkol alanın alkolüne karşı değilim, o kişinin şahsi bir problemi. Özel hayatı beni ilgilendirmez o kişiyi bağlar. Ancak yapacağı kazada suçsuz günahsız insanların hayatına mal olacak yapacağı infiale karşıyım.

      Suçu olmayan insanlar sarhoşun vereceği kaza nedeni ile hayatlarını kaybedip sakat kalacaksa onu ömür boyu trafikten men etmek gerekir. Bu konuda ne kadar ağır ceza uygulanılırsa uygulansın az bile diyorum.

      Bunlara cezalar yazılırken birde toleranssız gereksiz cezalar kesilmesine de karşıyım. Şimdi birde fahri trafik denetçileri ortaya çıktı, bu adamlar ne kadar bu konuda ehliyetli ve ya ne kadar liyakatli bilmiyorum ama arkadan fahri trafik ekibi cezası adı altında cezalar yazılıyor. Diyelim ki, bu adam bir adama gıcık ya da kızgın arabasının plakasına ceza uyguladı nereden bileceğiz bunun doğru olduğunu?

      Arkadan ceza yazmayı ben uygun görmüyorum, mobeseyi anlarım. Trafik polisinin gördüğü yerdeki yanlışa yazdığı cezayı da anlarım. Ama bu fahri trafikçilerin yazdığı cezaya itirazım olduğunu söyleyebilirim.

     Geçenlerde Arabamın vergisini yatırmaya gittim baktım karşıma tak diye iki tane ceza çıktı. Ne zaman yazıldı nasıl yazıldı hiç bilmiyorum. Samimi söylüyorum tebligatta almadım, sordum birisi 2013 yılı 8 ayı, diğeri 10 ayında. Bilgim olsa zamanında yatırır en azından indirimden yararlanırım faize de girmez.

     Ben bunlara itiraz falan etmedim etmem de, hele bizim gibi aracının önünde basın yazan araçlara parkta biraz tolerans tanınmalı. Diyelim ki bir gazeteci arkadaş bir olaya ya da kaza mahalline gidiyor. Veyahut bir olayı takip için aracını trafiği engellemeyecek şekilde park etti ise hemen tak diye ceza yazılmaz. Nerede kaldı bizim basın özgürlüğü ve haber alma özgürlüğümüz. Hani biz sizlerle vatandaş arasında bir köprü idik? Bu konuda arkadaşlarımıza biraz toleranslı davranılmalı.

       Dün akşam eski terminal çıkışında aracını çıkışı engelleyecek şekilde aracını parkeden bir arkadaşı trafik polislerimiz kontrol ediyordu. Kalabalık çoğalınca bende merak edip yaklaştım bir süre izledim. Gençhem alkollü, hem park yaptığı yer yanlış.

      Uzun süre alkol kontrolü için polislere direndi, sonunda alkollü olduğu anlaşıldı ve zannedersem gerekli cezayı işlemi uyguladılar. Ben bu tür ceza ve uygulamaları sonuna kadar desteklerim, hem de alkışlarım.

     Yine eski terminal çıkışındaki bölgede akşamüstü adam geliyor trafik lambalarının altına park edip alışverişe gidiyor. Bir anda trafik allak bullak oluyor, bencil arkadaşa arabasını çekmesini söylesen birde itiraz edip kavga ediyor. İnsan ister istemez polisimiz neden bu saatte bu yerleri kontrol etmiyor diye canı sıkılıyor.

      O saatte okul çıkışları oluyor, polis orada olabilir. Ancak zaman zaman trafiğin yoğun olduğu saatlerde bazen buralara uğrayıp sürücülere cezai işlem yapsalar daha iyi olur. İllede ulaşımı engellemeyen park yerlerini kontrol etmek gerekmez.

       Yine lise ile eski hastaneye giden yol boyuna ara sıra bakmak lazım. Lise önünde de adam lambanın altına aracını park edip gidiyor. İki taraflı parkın dışında, birde sağlı sollu dönüşler var. Buraları trafiğin sıkışık olduğu dönemde kontrol etmek lazım.

 

     Polis sadece Valilik yanında kurşunlu cami yanını beklemek yerine trafiğin yoğun olduğu bölgeleri kontrol etmeli. Ben burada vurdumduymaz sürücülerin ancak bu şekilde düzene sokulacağı kanaatindeyim. Çok önemli girişler zaman aman kontrol edilmeli, sürücülerde vurdumduymazlıktan vazgeçmeli. İllede ceza ile kurallara uymamalılar.


20.02.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Trafik cezaları ve haksızlık

Trafik cezaları ve haksızlık