8 Ağustos da toplu taşımanın güzergâhının değiştiği ve insanların rahat edeceği ve kent merkezinin trafiği hafifleyeceğe şeklinde Belediye ulaşım Müdürlüğünden bir basın açıklaması okuduk. Nasıl rahatlayacağız, güzergâhlar nereden olacağı ile ilgili detaylı bir bilgi edinmedim. Bunun yanında kamuoyunun ve bölge insanlarının özellikle beklediği Eski Terminalin Migros tarafındaki 10m. Orta refüjü Allah aşkına kim kapatacak? Lütfen Allah aşkına yetkililer burasını neden görmezler.

        Bu 10m. Uzunluğu kapatmak bu kadar mı zor? Eğer buradaki kargaşayı göremiyorsanız ben bir gün size kamera çekeyim getirip göstereyim. Belediyenin kavuğunu sallıyorsun burasını neden yazmıyorsun diye bana mail yolu ile küfredenlerden bizi kurtar Başkan. İlle de bu yolun devamının yeniden düzenlemesini beklemeyin, kış girdi bu bölgeyi düzenlemek bahara kalır, ama insanların ve sürücülerin bedduasını almayın. Kimi içerden ters çıkıyor, kimi Migrosa tersten dönüyor, kimisi eski terminale dönüyor ters yoldan çıkış yapanla sürücüler kavga ediyor. Bu bölge oluyor bir araç konvoyu, insanlar kural dinlemeyi bilmiyorsa bu yanlış dönüşü kapatarak yetkililer çözümü bulsun.

        Aynı şekilde pembe köşkün karşısındaki tehlikeli bir kavşak var. Başkan yardımcılarına sordum burada göbek yapılacak dendi. Bu bölgede çalışma bitti, asfalt atıldı hala göbek göremedim. Çalışma yapılırken burada da bir çalışma olurdu, herhalde burada oturan ve sürücüler dikkate alınmamış.

      Hükümetin icraatlarını yazıyorum adam yazımın altına yorum yazıyor birde belediyenin yollarını yaz diye. Bu yazımdan sonra bana netten hakaret edenler umarım rahatlarlar. En önemlisi benim yazımdan sonra yazdı da eski terminal çıkışını kapattılar derler diye umarım uzun süre daha ertelenmez. Bizler halkın sesiyiz bunları yazalım ki göresiniz.

       Gelelim toplu taşıma işine, kaç yıldır devam eden çalışma sonunda güzel bir sonuçla ile neticelendiğini düşünüyorum. 68 kart sistemi fevkalade bir düşünce, yalnız bunu yaygınlaştırmak lazım. Kart alamayanlar yine para kullanacak bu paralar elden alınırsa Minibüsçüler arasında dedikoduya mahal vereceği kesin. 68 kart gibi birde elektronik para kasası gerekli. Madem bu paralar havuzda birleşecekse, herkesin birbirine itimadı olması için bu görünür şeffaf kasa şart.

     Bir diğer husus ise, gece belli saatlerde uzun mesafelere gidilip gidilmediği iyi denetlenmeli. İçinde bir iki müşteri olduğunda belli güzergâhta yolcular indirilmemeli. Eğer eski usul devam ederse, yukarda bahsettiğim özel araba kullananlar yine arabalarını kullanırlar. Ama gece gündüz gidip geldiği güzergâhı normalde gecede gidip gelirlerse o zaman herkes toplu taşıma araçlarını kullanır.

       Birde gerek görsel, gerek yazılı basınla yeni güzergâhlar vatandaşa iyi duyurulmalı. Geceleri belli bir süreliğine değil devamlı kontroller yapılmalı. Kontroller belli bir süre yapılıp bırakılırsa belli bir dönemden sonra eski laçkalık devam eder.

       Bu havuz sisteminin uzun zamandır Sayın Başkan tarafından üzerinde durulduğunu biliyorum. Kendisine çeşitli çevreler tarafından çok baskılar yapıldı, hatta siyasi baskı ve tehditlerde kendisine yapılmasına rağmen geri adım atmadığını biliyorum, bu kararlılık netice almasını sağladı. Minibüsçüler odası Başkanı da bu konuda kolaylık gösterdiğini de biliyorum.

       Eski minibüsü olanlar ve yeni minibüsü olmayanlar arasında anlaşmazlıklar vardı. Bir denge oluşturmak için aradaki farkların karşılanması konusunda anlaşma sağlandığını biliyorum. Herkes elini taşın altına koyarak Aksaray da yepyeni bir sistem hayata geçirildi.

       Bunun yanında umarım uzun zamandır çalışmasının yapıldığını bildiğimiz yeni trafik akışını sağlayacak güzergâhlarda hayata geçirilirde şehir nefes alır. Bu uygulamayı da dört gözle bekliyoruz.

      Minibüs hat ve 68 kart uygulaması ilimiz için iyi bir hizmet. Şehrin belli yerlerinden geçmemesi düşüncesi de güzel, trafik nefes almış olur. Ancak şu eski terminal çıkışındaki orta refüjün açıklığının devam etmesi inanın felaket. Buradaki bu çarpıklığı eleştirmeyen bir Allahın kulu yok. Burasını kapatmak çok masraf isteyen bir çalışmada değil, toplam bir saatte kapanır. Burasını ve Pembe köşkün oradaki kavşağın düzenini dört gözle bekliyoruz. Bu konuyu bir daha da yazmayacağım, ben yaza yaza usandım. Bundan sonraki karar yetkililerin, onlar memnunsa ben ne yapayım.


10.12.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

Toplu taşıma ve E. Terminal kavşağı

Toplu taşıma ve E. Terminal kavşağı