Bu günkü yazım şimdiye kadar bu konuda yazılmış ilk ve tek derli toplu tarihi vesikadır.

  Bu nedenle Aksaray´ın tüm atanmış ve seçilmişleriyle tüm okuyucularımın tüm siyasetçilerin.

  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün,Aksaray Üniversitesinin.

  Aksaray geneli ve yurt içindeki 500 Bin hemşerimizle yurt dışındaki ilimizin nüfusunun en az iki misli kadar olan gurbetçilerimizin kesip  çerçeveleyerek saklayacakları.

   Her yerde konuyla ilgili kaynak olarak kullanabilecekleri gelecek nesillere de bırakacakları arşivlik belge niteliğini taşıyan bir yazı!!!

  Her vesileyle belirttiğim gibi tarihçi değilim.

Fakat  öğrencilik yıllarımdan itibaren genelde tarihe,özelde ise medeniyetimizin ve  Aksaray tarihine olan ilgimle Ocak ayında ömrümüz olursa 40 yılını geride bırakacağım  araştırmalarımla ilimizin tarihini en iyi bilen maksimum 2 elin parmaklarını geçmeyen gönüllü Aksaraylıyım.

AKSARAY 3 BAKAN, 1 GRUP BAŞKAN VEKİLİYLE İKİ DEFA YENİDEN KURULARAK SELÇUKLUDA İKİ DEFA BAŞKENTİLİK YAPMASINDAN SONRAKİ EN İYİ GÜNLERİNİ YAŞIYOR!!!

   Yaptığım araştırmalarda ulaştığım bilgilerde İslam öncesi Kapadokya Kralı Archalaus(Arciheles) tarafından yeniden yaptırılması

    Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalının ?Abideleri ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi?  isimli eserinin 1. Cildinin 301 ve 302 sayfasında verilen bilgide  Aksaray´ı  Selçuklu Devletinde Archalaus gibi yeniden yaptıran Sultan Kılıçaslan ve oğlu Melikşah´ında  başkenti olmasından sonraki en güzel günlerini  içinde bulunduğumuz zaman diliminde yaşıyor.!!!

BAŞBAKA´NIMIZ, BAŞBAKAN YARDIMCIMIZ, 1´ İÇ İŞLERİ, 1´BAYINDIRLIK, 4 KEZ DEVLET BAKANIMIZ OLDU FAKAT AYNI ANDA 3 BAKANIMIMIZ,1 GURUP BAŞKAN VEKİLİMİZLE 4 VEKİLİMİZ OLMADI!!!

     * Şeyh Cemalettini Aksarayi hazretleri Karaman devletinin Şeyhul İslamlığını

      *Torunu Zembili Ali efendi Osman devletinde 3 Padişaha Şeyhul İslamlık

       *Diğer torunu Piri Mehmet Paşa 2 Padişaha Veziriazamlık yaptı.

       * Aksaray tarihinde hakkında 1.5 sayfa bilgi bulunan Emin-üd-in-i Aksaray-i Mısır Kölemen Sultanı Melik-ül-eşref Kayıd bayın ın Şeyhul İslamlığını yaptı.

        Aksaray´da Tahrirat katipliği yapan Mithat Paşa Sultan Abdülaziz döneminde 2 defe Veziriazamlık yani Başbakanlık yaptı.

   * Aksaray´ı  Ekecik sıra dağlarının Küçük Ekecik(Tavşan) dağından getirdiği içme suyuna kavuşturarak Sultan Beyazıt´tan  itibaren 4 asır  içtiği  Irmak suyundan kurtaran.

     Ulu camiye Şadırvan yaptırıp,debbağlar köprüsünü yeniden yaptırırcasına restore ettiren.

     Paşa hamamını, Ortaköy e ise  1 Cami ve ilk okul yaptıran Sultan Abdülhamit hanın baş yaveri Ortaköylü Hacı Ali Paşa.

   *Mehmet Ziya-ed Bey Osmanlı da Danıştay azalığı sekreterliği, Defteri Hakani Bakanlığı,Mütareke yıllarında Ticaret ve Ziraat Bakanlığı,İstanbul Belediye Başkanlığı

     Türkiye Cumhuriyetinde Mülkiye mektebinde hocalık ve Dış İşleri Hukuk Baş Müşavirliği yaptı.

    * Aksaray´ımızı hiç hak etmediği,asla ve asla da hak etmeyeceği  1861-9920 arasındaki 59 yıl süren 1. İlçelik esaretinden BMM´si Başkanı  Atatürk´le kurduğu samimiyetle  13 Ekim 1920´de kurtaran.

    Türkiye´nin elektrikle çalışan ismini Milli mücadeledeki cemiyetten alan Fabrikayı kuran,ayrıca tarihi vilayet konaklarımızın,kütüphanenin v e lise binasının yaptıran Çorakçı Zade Kara Vehbi(Vehbi Çorakçı)

     *Medeni Berk Menderes Hükümetlerinde  Bayındırlık ve İskan Bakanlığıyla ,ardından ise Başbakan Yardımcılığı ,TOBB Genel Başkanlığı ve Fener Bahçe Kulübü Başkanlığı.

     Emlak Kredi ve Ak Bank Genel Müdürlüğü yaptı.

    * Mehmet Altınsoy Camii imamları ve müezzinlerini cemaatin ianesinden kurtulmalarını sağlayan kanunu çıkarttığı ilki 1965-69 arasında ve 2.si 1995 yılında kurulan Refah-Yol Hükümetinde  olmak üzere 2 defa Devlet Bakanlığı ve Ankara Büyük Şehir Belediyesinin ilk Belediye Başkanlığını yaptı.

*İzzet Generi Hayri Ürgüplü Hükümetinde İç İşleri Bakanlığı yaptı.

 *Sadi Somuncuoğlu 1977 ve 1999 yıllarında iki defa Devlet Bakanlığı yaptı.

*Raşit Daldal ANAP Genel Sekreterliği ve Aksaray´ımızın 2. İlçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan kanunun kabul edilmesi  esnasında partisinin grup başkan vekilliğini yaptı.

* Mahmut Öztürk TBMM´sinin ilk ve tek Hayali İhracat Komisyonu Başkanlığın yaptı.

   *Ali Rıza Alaboyun 22. Dönemde Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcılığı, Belçika Dostluk Grubu Başkanlığını.

     2002-2011 yılları arasında NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği.

    2011-2015 yıllarında NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Başkanlığı ve Meclis Soma Komisyonu başkanlığını yaptı.

   * İlknur İnceöz 2007 Genel Seçimlerinden itibaren TBMM Adalet komisyonu üyeliği, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu üyeliği.

     TBMM Çevre Araştırma Komisyonu üyeliği ve kayıp çocukları araştırma komisyonu üyeliklerini ve  uzun zaman Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanlığı.

   7 Haziran Genel Seçimlerinden sonra Mecliste Ak Parti Grup Başkan Vekili seçildi.

Yazının girişinden itibaren verdiğim bilgilerde de görüleceği gibi  Selçuklu devletinde  Aksaray´ın Başkent yapılmasından  günümüze kadar  Selçuklu,Karaman Beyliği, Osmanlı  İmparatorluğu ile Türkiye  Cumhuriyetinde Aksaraylı ve Aksaray´dan yetişen bir çok kişi çeşitli aralıklarla devletlerin bir çok  üst ve orta makamlarında görev yaptı.

BELEDİYE BAŞKANI YAZGI´NIN BİLBOARDLARA VERDİĞİ İLANLA SEVİNCİMİZİ PAYLAŞTIĞI GELİŞME 10 ASIR BOYUNCA AKSARAYDA YAŞANAN BİR İLK!!!

 *Tarihimizde ilk defa gerçekleşen Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı tarafından da hemşerilerimizin sevincini ortaya koyan Billboardlarda da paylaşıldığı gibi Seçim Hükümetinde Aksaraylı olan Ali Rıza Alaboyun Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, Cenap Aşçı  ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığına getirildi.

    * Kendisi ve ailesi bizler kadar Aksaray´ı seven,  bunu da her vesileyle  ortaya koyan.

     Ağustos 2012-16 Şubat 2014 arasında ilimiz  Valiliğini başarıyla gerçekleştiren Selami Altınok İç  İşleri Bakanı Oldu.

  * İlknur İnceöz hanım ise Raşit Daldal´dan 24 yıl sonra Ak Parti Grup Başkan vekilliğine seçilmesiyle Aksaray tarihinde ilk defa aynı anda 3 hemşerisi Bakan,1 hemşerisi ise hükümeti kuran partilerde Bakanlık üstü makam olan Grup başkan vekilliğinde.

       Bu tarihimizde ilk defa yakaladığımız içimizi  sevinçle dolduran gelişmenin yanında İlknur Hanım  Nevzat Palta, Turan Yaldır ve  İstanbul Milletvekili olan 2005 yılında YÖK Başkan yardımcılığı yapan.

    Bu makamdayken Üniversitemizin kurulabilmesi için YÖK kıstaslarını yumuşatan.

    7 Haziran Seçimleri öncesinde ise uzun yıllar Galatasaray Üniversitesi rektörlüğü yapan Profesör Ethem Tolga ile  birlikte  Hükümet ve TBMM sinde Aksaraylı  7 hemşerimiz aynı anda görev yapıyor!!!

  Selçuk,Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca aradan geçen 10 asır boyunca elimize ilk defa geçen bu makamlara seçilen değerli hemşerilerimizi bir kez daha canı gönülden tebrik ediyor.

   Bu makamların 1 Kasım Seçimlerinden sonrada devam etmesini umuyor,canı gönülden diliyor.

   Bu güzel görevlendirmelerin her saniyesinin ilimizin ve ülkemiz in bilinen dert ve sıkıntılarının giderilmesi,gereken ihtiyaçlarımızın maksimum şekilde karşılanmasında  değerlendirilmesini şahsım ve hemşerilerimiz adına bekliyorum.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


Kürşat
2.09.2015 15:28:08
Aksaray´ın hafızası ve vicdanı, şehrin sevdalısı ve dolayısıyla dertlisi olan Ali ağabeyim! Eline sağlık. Allah eksikliğini göstermesin.

2.09.2015 14:05:07

Ali Genç

Tarihte Bir İlk

Tarihte Bir İlk