2007’den bu yana özelde iki vilayetlik kanunumuzun kabul edilişlerinin, iki defa ilçeliğe düşürülmemizin ve üniversitemizin kuruluş yıl dönümlerinde  her yıl 8 ila 10 defa yazdığım haberler ve köşe yazılarımda tarih boyunca koruduğumuz merkezi konumumuzdan gelen cazibemizin azalmasının sebebinin merhum Menderes Hükümetlerine kadar ana ulaşım arterlerinin dışında  bırakılmamız olduğunu somut kanıtlarıyla ortaya koyuyorum..!!!...

      Tarih boyunca Antik İpek Yolu ve Kral Yollarının kavşağında bulunan Aksaray’ımızdan geçilerek Roma’dan Pekine kadar ve Afrika’dan Avrupa’ya yapılan insanların ve yüklerin taşınmasında kullanılan bu yolların işlevini ortadan kaldıran alternatif ulaşım araçları ve hatları nedeniyle göç vererek küçüldük.

    Küçülmemize sebep olan olumsuzluklar nedeniyle bilindiği gibi ilki 1861’de,ikincisi ise 1933’de olmak üzere iki defa vilayetlikten düşürülerek ilçe haline getirildik.

     Bu olumsuzlukların etkisiyle Sultan Abdul Hamit Han’dan sonra ülkemizi yol ağlarıyla ördüren milletin adamı Şehit Başbakan Adnan Menderes’in 1950-60 arasında ülkemiz genelinde başlattığı kalkınma hamleleriyle Anadolu’nun yol ağlarıyla örülmesiyle bu yolların kavşağı haline geldik.

    Bu yolların tamamlanmasından önce Aksaray’dakilerin sayısının Nevşehir ve Niğde şehirlerinden de,hatta Bor ilçesinin de nüfusundan az olması nedeniyle bölgemizin en küçük yerleşim yeri durumuna düşürüldük.!

     Merhum Menderes’in kara yolları ağıyla ülkemizi ördürmesi ve gurbetçilerimizin de katkılarıyla ancak Yetmişli yıllara doğru yeniden Nevşehir ve Niğde şehirlerinin nüfuslarını geçebildik.!

    Aksaray’ımızın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlığını yaptığı hükümetleri tarafından önce uygulanan 5084 Sayılı Kalkınmada Öncelikli Yöre(KÖY) kanunu ile sağlanan teşvikle.

    Üniversitemizin kurulması ve duble yollarla başkentimizle ve Adana başta olmak üzere çevre illerle aramızdaki ulaşımın kalitesinin artmasıyla ivme kazanan, daimi teşvikte de 5. Bölge içine alınmamızla zirveye tırmanması sağlandı.

      Teşviklerin kalkmasından sonra 1861-1920 ve 1933-89 yılları arasındaki gibi yeniden küçülerek hak etmediğimiz idari durumlara düşmememiz için iktidar ve muhalefet partileriyle mülki ve mahalli idareler, Meslek Odaları ve STK’lar var güçleriyle çalışarak hakkımız olan hizmetlerin alınmasında. !!!

    Aksi ise Tarihin tekerrürü olacaktır ki!bundan ise karlı çıkan olmayacağı gibi en büyük zararı ise Aksaray ve Aksaraylılar görecek.

      Tarihin tekerrürünün önlenmesi için ihtiyacımız olan hizmetlerin en kısa zamanda yerine getirilmesi için herkesin gücü oranında gerekeni samimiyetle yapması ve yaptırması dileğiyle.

     Cuma’nız Mübarek Olsun.

       Rabbim yar ve Yardımcımız Olsun.

 

 

 


19.03.2015 22:27:29

Ali Genç

Tarihin tekerrürü hakkımız olan hizmetlerin alınmasıyla engellenir

Tarihin tekerrürü hakkımız olan hizmetlerin alınmasıyla engellenir