Başlığını kullandığım cümle Sultanhanı ilçe Belediye Başkanı Sayın Fahri Solak’a aittir. Dünyanın en büyük hanlarından olan Sultanhanı 9 yıldır süren tadilatı sona ererek yapılan incelemeler sonunda işletmesi Sultanhanı Belediyesine teslim edilecek. Geçtiğimiz hafta içi Konya vakıflar bölge müdürü İbrahim Genç ve 9 kişilik ekibi ile beraber hanın tadilatının tamamlanmasını inceleyerek teslim için koruma kuruluna raporlarını iletecekler.

Geçen hafta Perşembe günü Naci Karaköy ağabeyle çöl bölgesinde idik. Sultanhanı ilçemize gittiğimizde Sultanhanı Belediyesi önüne geldiğimizde, uzun yıllar tanıdığım Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç ve ekibini Belediye Başkanı Fahri Solak ile beraber ayakta görüşürlerken gördük.

Arabadan inip hoş beş ettikten sonra Başkan Solak heyeti makama çay içmeye davet ederek beraber makama çıktık. Tabi konu Han ile ilgili konu idi. Fırsat bulmuşken bizde kendilerine bazı sorular sorma imkanı bulduk.

Hanın son durumu ile ilgili Vakıflar Konya bölge müdürü İbrahim Gen söz alarak, “ hanın tadilatı ile ilgili çalışmalar yapılmakta idi. Son dönemlerde hanın tadilatının yüksek rakamlara mal olması nedeni ile durmuş durumda idi.

Başkan Solak göreve geldiğinde hanın tadilatını yapacağını ve bu konuda yeniden girişimlerde bulunarak tadilata yeniden başladı. Tadilat ile ilgili kaynaklar bularak tamamlayarak bize bilgi verdi. Bizde heyetimiz ve uzmanlarımızla beraber inceleme yaptık. Yapılan inceleme sonunda hanın tadilatının aslına uygun olduğunu tespit ettik.

Gerekli bitiş raporlarımızı hazırlayarak koruma kuruluna göndererek işletmesini Sultanhanı Belediyesine devredeceğiz. Hanın tadilatı ile ilgili bir uyumsuzluk ve yanlış yok. Yapılan işlerin tamamı yapılan protokol, orijinaline ve anlaşmaya uygun haldedir. Sultanhanı kasabamıza hanın yeni şekli ile tekrar hayırlı olsun” dedi.

Belediye başkanı Sayın Fahri Solak’da yaptığı açıklamada, “ en büyük iki idealim vardı, birisi ilçelikti bunu başardık. Diğeri ise Sultanhanı Kervansarayının tadilatı idi. Hanın tadilat girişimi rahmetli Seyit Temel başkanım tarafından başlatılmıştı.

Hanın tadilatının masrafını belediyemiz kaldıramayacağı için yarım kalmış ve benim dönemime kadar 9 yıldır devam etmekte idi. İkinci idealim olan tadilatı girişimlerde bulunarak yeniden başlattık.

Belediye imkanları bu tadilatı kaldıracak durumda olmadığı için hükumetimiz nezdinde gerekli girişimleri yaparak kaynak bulduk. Hamd olsun tamamlayarak Vakıflar bölge müdürlüğüne müracaatımızı yaparak bu gün teslim işlemlerini yapıyoruz. Sultanhanı artık bir 200 yıl tadilata ihtiyaç duymayacaktır.

Hanın yüksekliği ile ilgili söylenen sözler dedikodudan ibarettir. Hanın aslı ise şu andaki şekli iledir. Yüksek tepedeki taşları biz geçmişte yıkılınca götüren ailelerden alarak aynı yerlerine monta ettik. Zaten aslına uygun olmasa idi uzmanlar buna müsaade etmezdi.

Bu ikinci arzumu da Sultanhanına kazandırdığım için çok mutluyum. Artık adaylık gibi bir düşüncem yok. Bunları da yaptıktan sonra hoş bir seda ile anılmak ve işime dönmek istiyorum. Bunu da gerçekleştirdiğim için çok mutluyum, ilçemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Belediye başkanı Sayın Fahri Solak göreve geldiğinde en büyük çabasının ilçelik ve hanın tadilatı olduğunu ben şahsen yakinen biliyorum. Tabi bu iki önemli hizmetlerin dışında Sultanhanına önemli hizmetler yapmıştır. Bana göre bir başka hizmeti TOKİ ile yaptığı konut anlaşması. Birinci etabını tamamlayarak ikincisini de bitirmek üzeredir. Ben Solak’ın bırakacağım demesine ihtimal vermiyorum. Siz bıraksanız da Sultanhanı halkı sizi bırakmayacak. Bizde bu güzel eseri tamamladığından dolayı kendisini tebrik ediyoruz.


30.11.2019 23:38:00

Erdogan Kaya

Sultanhanı 200 yılını kurtardı